Yleistä

Mahalaukun tähystyksessä tutkitaan taipuisalla instrumentilla ruokatorven, mahalaukun ja pohjukaissuolen limakalvot. Tähystyksen yhteydessä otetaan yleensä myös koepaloja. Tutkimus kestää tavallisesti  5–15 minuuttia.

Valmistelut

Mahalaukun pitää tutkimushetkellä olla tyhjä ja ennen tutkimusta pitää olla syömättä kuusi tuntia. Vettä ei saa juoda kahteen tuntiin ennen tutkimusta. Lääkkeet voi ottaa veden kera viimeistään kaksi tuntia ennen tutkimusta. Tablettidiabeetikoille suosittelemme aamun diabeteslääkkeiden ottoa vasta tutkimuksen jälkeen. Insuliinidiabeetikoille pyrimme järjestämään tutkimusajan heti aamusta, ja aamun insuliiniannokset voi tällöin pistää heti tutkimuksen jälkeen. Mikäli käytät happosalpaajia, pitää lääkitystä tauottaa viikko ennen tutkimusta. Yksittäistapauksissa voidaan tutkimuksen aikana antaa rauhoittavia lääkkeitä, autolla ajo enää samana päivänä ei ole tällöin suotavaa.

Tutkimuksen kulku

Ennen tutkimusta suihkutetaan paikallispuudutetta nieluun yökkäilyrefleksin vaimentamiseksi. Tutkimuksen aikana makaat vasemmalla kyljellä. Hampaiden väliin laitetaan pururengas instrumentin suojaamiseksi. Tutkimus voidaan kokea epämiellyttävänä, mutta se ei ole kivulias. Nenän tai suun kautta voi hengittää normaalisti.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen tehnyt lääkäri kertoo tuloksista heti ja määrää tarvittaessa sopivat lääkkeet. Jos koepaloja on otettu mikroskooppista tutkimusta varten, saapuvat tulokset vasta muutaman viikon kuluttua. Voit syödä ja juoda normaalisti, kunhan nielupuudutuksen vaikutus on mennyt ohi, tämä kestää noin 30 minuuttia.

Ilmoittaudu poliklinikalle viimeistään 15 min. ennen tutkimuksen alkua. Poliklinikka-ajan peruutus tulee tapahtua viimeistään kaksi päivää ennen varattua aikaa. Käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä ajasta peritään maksu.

13.6.2016 Inremedicinska polikliniken