Tutkimuksen tarkoitus

Tähystystutkimuksella selvitellään vatsavaivojen syitä, jotka voivat johtua ruokatorven, mahalaukun tai pohjukaissuolen ongelmista.

Valmistautuminen
Vatsalaukun on oltava tyhjä ennen tutkimusta. Ole syömättä kuusi tuntia ennen tutkimusta.  Ei saa juoda kahteen tuntiin ennen tutkimusta.

Lääkkeet

Jos käytät esimerkiksi närästykseen happosalpauslääkkeitä (Nexium, Zolt, Losec, Omeprazol, Somac, Pantoprazol, Lansoprazol tai Pariet) sinun pitäisi pitää viikon lääketauko ennen tutkimusta.

HUOM! Jos vatsahaava on todettu ja sen takia määrätty joku yllämainituista lääkkeistä, silloin taukoa ei pidetä.

Diabeteslääkkeitä ei pidä ottaa ennen tutkimusta! Ota diabeteslääkkeet mukaan sairaalaan, jotta voit ottaa ne tutkimuksen jälkeen.

Muut lääkkeesi voit ottaa veden kera viimeistään kaksi tuntia ennen tutkimusta.

Tutkimuksen kulku

Ennen tutkimusta saat lääkettä, joka vähentää ilmakuplia vatsalaukussa ja parantaa näkyvyyttä. Tarvittaessa voimme suihkuttaa nieluun paikallispuudutusta tutkimuksen helpottamiseksi. Jos tiedät, että olet allerginen puudutuslääkkeelle, ilmoita siitä meille ennen tutkimusta.

Tutkimuksen aikana makaat vasemmalla kyljellä. Voit hengittää aivan tavallisesti koko ajan. Tutkimus tehdään kameralla varustetulla letkulla, joka viedään suun kautta vatsalaukkuun. Tähystysinstrumentin (gastroskooppi) kautta lääkäri voi tutkia limakalvoa ruokatorvesta, vatsalaukusta ja pohjukaissuolesta. Gastroskoopin kautta voidaan myös tehdä erilaisia toimenpiteitä.  Tavallisesti otetaan koepaloja (biopsioita) mikroskooppista tutkimusta varten.

Tutkimusta ei tavallisesti koeta vaikeana lukuun ottamatta pientä epämiellyttävyyden tunnetta instrumentin nielemisen yhteydessä. Tutkimuksen aikana vatsalaukkuun puhalletaan ilmaa, minkä vuoksi tutkimuksen aikana ja sen jälkeen esiintyy röyhtäilyä. Tämä on tavallista ja vaaratonta.

Koko toimenpide kestää tavallisesti noin 5 - 10 minuuttia.

Tutkimuksen jälkeen

Heti tutkimuksen jälkeen saat kuulla lääkäriltä mahdollisista löydöksistä. Lääkäri kertoo sinulle, milloin saat vastaukset otetuista koepaloista. Mikroskooppisten tutkimusten tulosten valmistuminen kestää yleensä 4 – 6 viikkoa. Tarvittaessa saat reseptin sopivasta lääkityksestä.

Jos sait puudutusta ennen tutkimusta, niin syö tai juo vasta 30 minuutin kuluttua tutkimuksesta.

Jos tutkimuksen aikana otettiin koepaloja, sinun pitäisi syödä tai juoda jotain oikein kylmää (esimerkiksi jäätelöä).

Erityisohjeita – gastroskopia

Ota yhteyttä tutkimusyksikköön, jos sinulla on

• diabetes. Jos käytät insuliinia, yritämme järjestää tutkimuksen aamusta. Insuliiniannostukseen voi tulla muutoksia, koska sinun täytyy olla syömättä kuusi tuntia ennen tutkimusta. Ota tarvittaessa yhteyttä diabeteshoitajaasi.  Jos käytät tabletteja, älä ota niitä tutkimusaamuna, vaan ota ne mukaasi sairaalaan. Voit ottaa tabletit tutkimuksen jälkeen.

• verta ohentava tai antitromboottinen lääkitys käytössä, esim.Marevan, Pradaxa, Xarelto, Plavix, Clopidogrel, Brilique, Efficient, Klexane, Fragmin, Innohep. Haluamme mielellämme tietää, miksi käytät näitä lääkkeitä, koska lääkeannostukseesi voi tulla muutoksia ennen tutkimusta.

• keinotekoinen läppäproteesi tai verisuoniproteesi. Jos sinulla on keinotekoinen läppäproteesi tai verisuoniproteesi, voit ehkä tarvita antibioottia tutkimuksen aikana (niin sanottu endokardiittiprofylaksia). Muista ilmoittaa, jos sinulla on penisilliiniallergia.

• Jos olet joskus sairastanut endokardiitin (sydänläppien tulehdus). Tarvitset ehkä antibioottia tutkimuksen aikana (ns. endokardiittiprofylaksi). Muista ilmoittaa, jos sinulla on penisilliiniallergia.

• Jos olet pitänyt gluteenittoman ruokavalion ja olet tulossa tutkimukseen keliakian toteamiseksi. Viljatuotteita sisältävää ruokaa pitäisi syödä ainakin kaksi kuukautta ennen tähystystutkimusta.

• todettu jokin tarttuva tauti (HIV, Hepatiitti) tai jokin moniresistentti bakteeri-infektio (MRSA, VRE, ESBL) tai clostridium difficile.

Puh. 06-213 4544 ma-to klo 8-9

7.1.2016 kirurgiska polikliniken 1