Yleistä

Mahalaukun tähystyksessä tutkitaan taipuisalla instrumentilla ruokatorven, mahalaukun ja pohjukaissuolen limakalvot. Tähystyksen yhteydessä otetaan yleensä myös koepaloja. Tutkimus kestää tavallisesti 5 – 15 minuuttia.

Valmistautuminen

Vatsalaukun on oltava tyhjä ennen tutkimusta. Ole syömättä kuusi tuntia ennen tutkimusta. Et saa juoda kahteen tuntiin ennen tutkimusta.

Mikäli olet tulossa tähystykseen keliakian selvittämiseksi, pitäisi sinun syödä viljatuotteita ainakin kaksi kuukautta ennen tähystystutkimusta.

Lääkkeet

Jos käytät esimerkiksi närästykseen happosalpauslääkkeitä (Nexium, Zolt, Losec, Omeprazol, Somac, Pantoprazol, Lansoprazol tai Pariet) sinun pitäisi pitää viikon lääketauko ennen tutkimusta.

HUOM! Jos sinulla on epäilty tai todettu vatsahaava ja sen takia määrätty joku yllämainituista lääkkeistä, silloin taukoa ei pidetä.

Diabeteslääkkeitä ei pidä ottaa ennen tutkimusta! Tablettidiabeetikoille suosittelemme aamun diabeteslääkkeiden ottoa vasta tutkimuksen jälkeen. Insuliinidiabeetikoille pyrimme järjestämään tutkimusajan heti aamusta, ja aamun insuliiniannokset voi tällöin pistää heti tutkimuksen jälkeen. Ota tarvittaessa yhteyttä diabeteshoitajaasi.

Mikäli käytät verta ohentavaa tai antitromboottista lääkitystä (esim. Marevan, Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Lixiana, Plavix, Clopidogrel, Brilique, Effient, Klexane/Ghemaxan, Fragmin, Innohep) ota huomioon alla oleva:

[ ] saat jatkaa verenohennus-/antitromboottisten lääkkeiden käyttöä
[ ] tauota verenohennus-/antitromboottiset lääkkeet XX tuntia tai XX päivää ennen tutkimusta

Muut lääkkeesi voit ottaa veden kera viimeistään kaksi tuntia ennen tutkimusta. Primaspan- lääkettä ei tarvitse tauottaa ennen tutkimusta!

Tutkimuksen kulku

Ennen tutkimusta saat nestemäisen lääkejuoman, joka vähentää ilmakuplia vatsalaukussa ja parantaa näkyvyyttä. Tarvittaessa voimme suihkuttaa nieluun paikallispuudutusta yökkäilyrefleksin vaimentamiseksi. Suuhun laitetaan hammassuoja, voit kuitenkin hengittää tavallisesti nenän tai suun kautta koko tutkimuksen ajan.

Tutkimuksen aikana makaat vasemmalla kyljellä ja lääkäri vie kameralla varustetun letkun suun kautta vatsalaukkuun. Tutkimus voidaan kokea epämiellyttävänä mutta ei ole kivulias. Tutkimuksen aikana vatsalaukkuun puhalletaan ilmaa, minkä vuoksi saatat tuntea tarvetta röyhtäilylle. Tämä on tavallista ja vaaratonta.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen tehnyt lääkäri kertoo tuloksista heti ja määrää tarvittaessa sopivat lääkkeet. Mikroskooppisten tutkimusten (limakalvolta otettujen koepalojen) tulosten valmistuminen kestää yleensä 4 – 6 viikkoa. Jos sait puudutusta ennen tutkimusta, niin syö tai juo vasta 30 minuutin kuluttua tutkimuksesta. Koepalojen oton jälkeen sinun olisi hyvä syödä tai juoda jotain kylmää (esimerkiksi jäätelöä).

Ilmoittaudu poliklinikalle viimeistään 15 min. ennen tutkimuksen alkua. Poliklinikka-ajan peruutus tulee tapahtua viimeistään kaksi päivää ennen varattua aikaa. Käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä ajasta peritään maksu.

Mikäli sinua mietityttää jokin asia, ota yhteyttä omaan tutkimusyksikköösi!

Kirurgian poliklinikan tähystystutkimukset: ma-to klo 8-9 puh 06 213 4544
Sisätautien poliklinikan tähystystutkimukset: ma-pe klo 13–14 puh 06 213 2650