Yleistä

Kolonoskopiassa tutkitaan taipuisalla instrumentilla paksusuolen ja useimmiten myös ohutsuolen loppuosan limakalvot. Tarvittaessa otetaan koepaloja ja voidaan myös tehdä pienempiä toimenpiteitä, kuten esimerkiksi polyyppien poisto. Tutkimus kestää tavallisesti 30-45 minuuttia.

Valmistelut

Onnistunut tutkimus vaatii hyvän suolityhjennyksen. Tämän vuoksi on tärkeää että huolellisesti noudatat tyhjennysohjeitamme.

Ilmoittaudu poliklinikalle viimeistään 15 min. ennen tutkimuksen alkua. Poliklinikka-ajan peruutus tulee tapahtua viimeistään kaksi päivää ennen varattua aikaa. Käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä ajasta peritään maksu.


Tyhjennysaineet/ohjeet:

Voit hakea maksutta omasta terveyskeskuksesta, mutta Vaasassa asuvat henkilöt hakevat tyhjennysaineen keskussairaalaan sisätautien poliklinikalta.

Colonsteril:

Juo 2 (-3) litraa Colonsterilä edellisenä iltana ja (1-) 2 litraa Colonsterilä varhain tutkimuspäivän aamuna. Mikäli uloste ei ole aivan kirkasta jatka mahdollisuuksien mukaan Colonsterilin käyttöä. Joskus tarvitaan yli 4 litraa jotta suoli tyhjenisi kunnolla, etenkin jos on taipumusta ummetukseen.

tai Picoprep:

Apteekista saa ilman reseptiä ostaa myös toista tyhjennysainetta, klo 13 saat syödä kevyeen lounaan, sen jälkeen et saa syödä kiinteää ruokaa.

Ensimmäinen Picoprep-annos: juodaan klo 18-19, joka sekoitetaan 1,5 desilitraan vettä. Sekoita liuosta n. 2 min ja sen jälkeen juo liuos ja pidä puolen tunnin tauko, jonka jälkeen voit alkaa juomaan kirkkaita nesteitä, ennen nukkumaan menoa on juotava 2 litraa kirkkaita nesteitä.

Toinen Picoprep-annos: juodaan klo 5-9, siten että tyhjennysnesteen juomisen ja tutkimuksen väliin jää ainakin 4 tuntia! Sekoittakaa toinen Picoprep-annos jauhepussi 1, 5 desilitraan vettä. Sekoita liuosta n. 2 min ja sen jälkeen juo liuos ja pidä sitten puolen tunnin tauko, jonka jälkeen voit alkaa juomaan kirkkaita nesteitä.  Ennen tutkimukseen tuloa sinun tulee ehtiä juoda 2 litraa kirkkaita nesteitä.

Viikko ennen tutkimusta

Vältä täysjyvätuotteita, pähkinöitä ja siemeniä sekä hedelmiä, marjoja ja vihanneksia, joissa on vaikeasti poistettavia kuoria ja siemeniä. Tauota mahdolliset rautatabletit ja kuitulisät (Vi-Siblin, Agiocur). Mikäli sinulla on ummetustaipumusta suosittelemme Movicol jauheen (saa ilman reseptiä apteekista) käyttöä viikon aikana ennen tutkimusta. Mikäli arvelet, että tyhjennys ei tule onnistumaan kotona ota yhteyttä omaan terveyskeskukseen. Tarvittaessa järjestään paikka terveyskeskuksen vuodeosastolle tyhjennystä varten.

Päivä ennen tutkimusta (tyhjennys alkaa)

Saat syödä aamupalan ja lounaan normaalisti sekä kevyen (esim. keittoa) illallisen viimeistään klo. 18. Juo runsaasti päivän aikana. Sekoita tyhjennysaine pakkauksessa olevien ohjeiden mukaan ja aloita tyhjennys illalla.

Tutkimuspäivänä

Saat juoda kirkkaita nesteitä tutkimukseen saakka. Syödä saat vasta tutkimuksen jälkeen. Lääkkeet voit ottaa normaalisti tutkimuspäivän aamuna. Mikäli arvelet, että tyhjennys ei tule onnistumaan kotona ota yhteyttä omaan terveyskeskukseen. Tarvittaessa järjestetään paikka terveyskeskuksen vuodeosastolla tyhjennystä varten.

Vaasan keskussairaala on opetussairaala. Lääketieteen opiskelijat saattavat olla läsnä tutkimuksen aikana.     

Tutkimuksen kulku

Taipuisa kolonoskooppi viedään sisään peräsuolen kautta. Kuituoptiikan avulla välittyy kuva suolesta monitoriin jolloin lääkäri voi tutkia suolen limakalvot. Tutkimuksen aikana makaat ensin vasemmalla kyljellä, mutta tutkimuksen kuluessa joudut ehkä vaihtamaan asentoa. Tutkimus koetaan eri tavalla henkilöstä toiseen, suolenmutkien ohittaminen ja hiilidioksiidin puhaltaminen saattaa aiheuttaa ohimenevää kipua ja epämiellyttävää tunnetta. Tarvittaessa annetaan kipulääkkeitä  ja rauhoittavia lääkkeitä.

Tutkimuksen tehnyt lääkäri kertoo tuloksista heti ja määrää tarvittaessa sopivat lääkkeet. Jos koepaloja on otettu, saapuu tulokset vasta muutaman viikon kuluttua. Vatsa voi tutkimuksen jälkeen tuntua turvonneelta ja kireältä, ilman poistuessa vaivat yleensä helpottavat. Tutkimuksen jälkeen voit syödä ja juoda normaalisti. Mikäli tutkimuksen aikana on annettu rauhoittavia lääkkeitä tai kipulääkkeitä, autolla ajo enää samana päivänä ei ole suotavaa.

Insuliinidiabeetikot:

Suolityhjennyspäivänä vähennetään pitkävaikutteisen insuliinin (Lantus, Levemir tai Protaphan) annosta pienennetään 30-40 %. Jos potilaalla on hyvin tiukka hoitotasapaino vähennetään annosta 50 %.  Ateria insuliiniannokset vähenevät samassa suhteessa tai enemmän, koska potilas ei saa syödä normaalisti tyhjennyspäivänä.

Jos potilaalla on käytössä yhdistelmäinsuliini Novomix 30 tai Humalog MIX, ne eivät sovi käytettäviksi paaston aikana. Jos potilas ei saa syödä lainkaan tyhjennyspäivänä on turvallisinta korvata iltapäivän yhdistelmäinsuliini-annos Protaphanilla. Tällöin Protaphan annos on puolet tavanomaisesta yhdistelmäinsuliini-annoksesta.

26.3.2018 Inremedicinska polikliniken