Tutkimuksen tarkoitus

Tähystystutkimuksella selvitellään vatsavaivojen syitä, jotka voivat johtua suolistosta.

Valmistautuminen


Paksusuolen on oltava niin puhdas, että lääkäri voi nähdä limakalvon kunnolla. Valmistelut ennen tutkimusta ovat sen takia tärkeitä! Lue myös kohta ”Erityisohjeita – kolonoskopia”.

Viikkoa ennen tutkimusta
Rautalääkityksessä ja kuitupitoisissa valmisteissa (esimerkiksi Vi-Siblin) tulisi pitää viikon tauko. Jos tarvitset jotain ummetukseen kysy apteekista, mitä voisit käyttää Vi-Siblinin tilalle. Älä syö hedelmiä, marjoja tai marjakeittoja, jotka sisältävät siemeniä. Älä myöskään syö täysjyvätuotteita, koska nämä voivat aiheuttaa instrumentin tukkeutumisen ja heikentää näkyvyyttä.

 

Kolme päivää ennen tutkimusta
Syö helposti sulavaa ruokaa kuten esimerkiksi keitettyä kalaa, perunaa, vaaleaa leipää, lientä, jogurttia, viiliä. Juo myös runsaasti (vesi, tee, mehu), noin 2 litraa päivässä. Halutessasi voit ostaa ravintojuomia apteekista.

 

Päivää ennen tutkimusta
Saat syödä kevyen aamiaisen ja lounaan. Juo runsaasti esimerkiksi mehua, vettä, teetä tai kahvia.

Aloita suolen tyhjennys. Noudata pakkauksessa olevia ohjeita. Voit ostaa tyhjennysaineen ilman reseptiä apteekista tai noutaa maksutta terveyskeskuksesta (paitsi Vaasan terveyskeskus) tai tutkimuspoliklinikalta.

 

Noudata tyhjennysohjetta.

 

Jos sinulla on taipumusta ummetukseen, käytä mieluummin Colonsteriliä. Joudut ehkä juomaan enemmän kuin 4 litraa, jotta suoli tyhjentyy kunnolla. Jos uskot, ettet voi tehdä tyhjennystä kotona niin ota hyvissä ajoin yhteyttä oman paikkakuntasi terveyskeskukseen (vuodeosasto) niin sanotun tyhjennyspaikan varaamiseksi.  

 

Tutkimuspäivänä
Voit ottaa lääkkeesi tavalliseen tapaan, paitsi diabeteslääkkeet. Ota ne mukaan sairaalaan, niin voit ottaa ne tutkimuksen jälkeen.

 

Tutkimuspäivänä et saa syödä mutta sinun tulee juoda kirkkaita nesteitä (esimerkiksi kahvia, teetä, mehua, lihalientä), vältä kuitenkin punaista mehua.

Tutkimuksen kulku

Ennen tutkimusta peräaukko puudutetaan salvalla, joka sisältää puudutusainetta. Tutkimuksen alussa makaat vasemmalla kyljellä. Tähystysinstrumentti viedään peräaukosta sisään.  Jonkin ajan päästä sinun on mahdollisesti vaihdettava asentoa selin makuulle tai toiselle kyljelle, mikä helpottaa tutkimusinstrumentin sisään viemistä.

 

Tähystysinstrumentti (kolonoskooppi) on sormenpäänpaksuinen, noin 160 cm pitkä, taipuisa, videokameralla varustettu letku. Tutkimuksen eri vaiheet voivat tuntua epämiellyttäviltä. Jotta lääkäri voisi tutkia suolen sisäpuolta, täytyy suoleen puhaltaa ilmaa, mikä voi aiheuttaa kireyttä vatsan alueelle. Toinen vaihe on, kun instrumentti viedään sisälle ja suoli venyy, varsinkin suolen ollessa hyvin mutkikas. Tutkimus voi joskus aiheuttaa kipua. Tarvittaessa voit saada rauhoittavaa ja/tai kipua lievittävää lääkitystä. Ota huomioon, ettet itse voi ajaa autoa kotiin mahdollisen lääkityksen jälkeen.

 

Instrumentin sisäänpäin liikkuminen suolessa voi tuntua epämiellyttävältä. Instrumentin ulosvetäminen ei tavallisesti tunnu erityisen vaikealta. Tutkimuksen yhteydessä lääkäri voi ottaa koepaloja (biopsioita) mikroskooppista tutkimusta varten sekä tehdä erilaisia toimenpiteitä kolonoskoopin kautta. Koska limakalvossa ei ole kipuhermoja, koepalan otto tai polyypin poistaminen eivät aiheuta kipua. Polyypinpoiston yhteydessä on aina pieni verenvuodon tai suolen puhkeamisvaaran riski, mutta tämä on harvinaista.

 

Tutkimuksen kesto on 20 minuuttia – 1 tunti. Aika vaihtelee, koska jokaisen potilaan suoli on yksilöllinen.

 

Sairaanhoitaja voi pyydettäessä kirjoittaa sairauslomatodistuksen tutkimuspäivästä.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen vatsa voi tuntua kireältä ja pöhöttyneeltä. Voit myös tuntea nipistelyä, joka johtuu tutkimuksen aikana suoleen puhalletusta ilmasta. Oireet häviävät vähitellen, kun ilma lähtee pois. Käy lyhyellä kävelyllä, jotta ilma lähtee helpommin pois.

 

Saat juoda ja syödä normaalisti tutkimuksen jälkeen (vältä toki oikein tukevaa ateriaa).

 

Jos olet saanut rauhoittavaa, rentouttavaa ja/tai kipua lieventävää lääkitystä saat ajaa autoa tai pyöräillä vasta seuraavana päivänä. Reaktiokykysi on heikentynyt, vaikka tuntisitkin itsesi pirteäksi ja valppaaksi.

 

Heti tutkimuksen jälkeen saat kuulla lääkäriltä mahdollisista löydöksistä. Lääkäri kertoo sinulle, milloin saat vastaukset otetuista koepaloista. Mikroskooppisten tutkimustulosten valmistuminen kestää yleensä 4 – 6 viikkoa.

 

Erityisohjeita – kolonoskopia

Ota yhteys tutkimusyksikköön, jos sinulla on

 

  • diabetes. Jos käytät insuliinia, yritämme järjestää tutkimuksen aamulla. Insuliiniannostukseen voi tulla muutoksia, koska sinun täytyy olla syömättä ennen tutkimusta. Ota tarvittessa yhteyttä omaan diabeteshoitajaasi. Saat juoda kirkkaita nesteitä (esimerkiksi mehua, kahvia tai teetä), vältä kuitenkin punaista mehua tutkimuspäivänä. Jos käytät tabletteja, älä ota niitä tutkimusaamuna, vaan ota ne mukaasi sairaalaan. Voit ottaa tabletit tutkimuksen jälkeen.

 

  • verta ohentava tai antitromboottinen lääkitys käytössä, esim. Marevan, Pradaxa, Xarelto, Plavix, Clopidogrel, Brilique, Efficient, Klexane, Fragmin, Innohep. Haluamme mielellämme tietää, miksi käytät näitä lääkkeitä, koska lääkeannostukseesi voi tulla muutoksia ennen tutkimusta.

 

  • keinotekoinen läppäproteesi tai verisuoniproteesi. Jos sinulla on keinotekoinen läppäproteesi tai verisuoniproteesi, voit ehkä tarvita antibioottia tutkimuksen aikana (niin sanottu endokardiittiprofylaksia). Muista ilmoittaa, jos sinulla on penisilliiniallergia.
  • tahdistin, ICD (defibrillaattori), metalliproteesi, kipu-, insuliinipumppu tai neurostimulaattori. Tämä on tärkeää tietää, mikäli polyypinpoisto tulisi ajankohtaiseksi (silloin voidaan käyttää suurtaajuista vaihtovirtaa) tutkimuksen yhteydessä.

 

  • Jos olet joskus sairastanut endokardiitin (sydänläppien tulehduksen). Tarvitset ehkä antibioottia tutkimuksen aikana (ns. endokardiittiprofylaksi). Muista ilmoittaa, jos sinulla on penisilliiniallergia.

 

  • munuaisten vajaatoiminta. Jos kutsukirjeessä ei mainita, mitä ulostuslääkettä sinun pitäisi käyttää tyhjennystä varten, ota yhteys tutkimusyksikköön. Munuaisten vajaatoiminnan suhteen on tärkeää, mitä ulostuslääkettä käytät.

 

  • avanne. Ota mukaan ylimääräinen avannepussi. Käytä valmistelussa mielellään tyhjennettävää pussia.

 

  • todettu jokin tarttuva tauti (HIV, hepatiitti) tai jokin moniresistentti bakteeri-infektio (MRSA, VRE, ESBL) tai clostridium difficile.

Puh 06-213 4544 klo 8-9

 

7.1.2016 kirurgiska polikliniken 1