Tutkimuksen tarkoitus

Tähystystutkimuksella selvitellään vatsavaivojen syitä, jotka voivat johtua suolistosta. Samassa yhteydessä voidaan ottaa koepaloja ja tehdä pieniä toimenpiteitä. Tutkimukseen liittyy hyvin pieni komplikaatioriski, esimerkiksi verenvuoto tai suolen puhkeama. Tutkimus kestää noin 30–60 minuuttia. Varaa kuitenkin reilusti aikaa sairaalakäyntiin.

Valmistautuminen

Onnistunut tutkimus vaatii hyvän suolentyhjennyksen. Esivalmistelut ennen tutkimusta ovat tämän vuoksi tärkeitä.

Mikäli käytät verta ohentavaa tai antitromboottista lääkitystä (esim. Marevan, Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Lixiana, Plavix, Clopidogrel, Brilique, Effient, Klexane, Fragmin, Innohep) ota huomioon alla oleva:

[ ] saat jatkaa verenohennus-/antitromboottisten lääkkeiden käyttöä
[ ] tauota verenohennus-/antitromboottiset lääkkeet XX tuntia tai XX päivää ennen tutkimusta. Kutsukirjeestäsi löytyy kuinka sinun täytyy verenohennus-/antitromboottinen lääke tauottaa!

Mikäli sinulla on käytössä jokin yllämainituista lääkkeistä etkä saanut tauotusohjetta ota yhteyttä poliklinikalle missä tutkimus tehdään. Numerot poliklinikoille löytyvät ohjeen lopusta. Primaspan- lääkettä ei tarvitse tauottaa ennen tutkimusta!

Viikkoa ennen tutkimusta

Rautalääkityksestä ja kuitupitoisista valmisteista (esimerkiksi Vi-Siblin, Agiocur) tulee pitää viikon tauko. Älä syö kuorimattomia vihanneksia, hedelmiä, marjoja tai marjakeittoja, jotka sisältävät siemeniä tai täysjyvätuotteita, koska nämä aiheuttavat instrumentin tukkeutumisen ja heikentävät näkyvyyttä suolessasi. Mikäli sinulla on ummetustaipumusta käytä useita päiviä ennen tutkimusta esimerkiksi Movicol- jauhetta tai muuta samankaltaista valmistetta (saat näintä apteekista ilman reseptiä).

Kolme päivää ennen tutkimusta

Aloita vähänkuituinen ruokavalio. Sallittuja vähän kuituisia ruokia ovat esimerkiksi kala, kana, kananmuna, vaaleat leivät ilman siemeniä, viili, raejuusto, marjattomat jugurtit ja jäätelöt, riisi, makaroni, peruna, mannapuuro, pulla, korput ja keksit. Juo myös runsaasti kirkkaita nesteitä, noin 2 litraa päivässä. Halutessasi voit ostaa ravintojuomia apteekista.

Päivää ennen tutkimusta

Saat syödä kevyen aamiaisen ja lounaan. Juo runsaasti, esimerkiksi mehua, vettä, teetä tai kahvia.
Aloita suolen tyhjennys. Noudata pakkauksessa olevia ohjeita. Voit ostaa tyhjennysaineen ilman reseptiä apteekista tai noutaa maksutta terveyskeskuksesta (paitsi Vaasan terveyskeskus) tai poliklinikalta missä tutkimus tehdään.

Mikäli arvelet, että tyhjennys ei tule onnistumaan kotona ota hyvissä ajoin yhteyttä oman terveyskeskuksen vuodeosastolle.

Tyhjennys tulee aloittaa viimeistään klo 18:00 valitsemallasi tyhjennysaineella. Vaihtoehdot tyhjennysaineista ovat tässä ohjeessa. Tyhjennysaineiden lisäksi tulee juoda kirkkaita nesteitä, esim. vettä, kirkasta keittoa, lihalientä, hedelmämehua (ei hedelmälihaa tai punaista mehua), teetä ja kahvia (ilman maitoa ja kermaa) sekä poreilevia juomia kuten virvoitusjuomia.

Colonsteril:

Juo 2 (-3) litraa Colonsterilä edellisenä iltana ja (1-) 2 litraa Colonsterilä varhain tutkimuspäivän aamuna. Mikäli uloste ei ole aivan kirkasta jatka mahdollisuuksien mukaan Colonsterilin käyttöä. Joskus tarvitaan 5-6 litraa jotta suoli tyhjenisi kunnolla, etenkin jos sinulla on taipumusta ummetukseen.

Picoprep:

Tämä tyhjennysaine ei sovellu vaikeaa munuaisten- tai sydämen vajaatoimintaa sairastaville!

Ensimmäinen Picoprep-annos: sekoitetaan 1,5 desilitraan vettä. Sekoita liuosta n. 2 min ja sen jälkeen juo liuos ja pidä puolen tunnin tauko, jonka jälkeen voit alkaa juomaan kirkkaita nesteitä, ennen nukkumaan menoa on juotava 2 litraa kirkkaita nesteitä.

Toinen Picoprep-annos: juodaan klo 5-9, siten että tyhjennysnesteen juomisen ja tutkimuksen väliin jää ainakin 4 tuntia! Sekoita toinen Picoprep-annos jauhepussi 1, 5 desilitraan vettä. Sekoita liuosta n. 2 min ja sen jälkeen juo liuos ja pidä sitten puolen tunnin tauko, jonka jälkeen voit alkaa juomaan kirkkaita nesteitä. Ennen tutkimukseen tuloa sinun tulee ehtiä juoda 2 litraa kirkkaita nesteitä, kirkkaita nesteitä saat juoda tutkimukseen asti.

Tutkimuspäivänä

Saat juoda kirkkaita nesteitä tutkimukseen saakka. Syödä saat vasta tutkimuksen jälkeen. Muut lääkkeet (paitsi diabetes ja verenohennuslääkkeet) voit ottaa normaalisti tutkimuspäivän aamuna. Vaasan keskussairaala on opetussairaala. Opiskelijat saattavat olla läsnä tutkimuksen aikana.

Ennen tutkimusta peräaukkoon laitetaan puudutegeeli. Tutkimuksen aikana makaat ensin vasemmalla kyljellä, mutta tutkimuksen kuluessa joudut ehkä vaihtamaan asentoa. Tähystininstrumentti (kolonoskooppi) on noin sormenpään paksuinen, taipuisa kameralla varusteltu letku. Tutkimus koetaan eri tavalla henkilöstä toiseen, suolenmutkien ohittaminen ja hiilidioksidin puhaltaminen saattaa aiheuttaa ohimenevää kipua ja epämiellyttävää tunnetta. Tarvittaessa annetaan kipulääkkeitä.

Jos katsot tarvitsevasi lääkitystä varaa mukaan saattaja. Kirurgian puolella on mahdollista saada ilokaasua, jolloin et tarvitse saattajaa.

Tutkimuksen jälkeen

Heti tutkimuksen jälkeen saat kuulla lääkäriltä mahdollisista löydöksistä. Jos sinulta otettiin koepaloja, lääkäri kertoo sinulle, milloin saat vastaukset otetuista koepaloista. Koepalavastausten valmistuminen kestää yleensä 4 – 6 viikkoa.

Tutkimuksen jälkeen vatsa voi tuntua kireältä ja turvonneelta. Voit myös tuntea nipistelyä, joka johtuu tutkimuksen aikana suoleen puhalletusta hiilidioksidista. Oireet häviävät vähitellen, kun hiilidioksidi poistuu suolesta. Mikäli tutkimuksen aikana on annettu rauhoittavia lääkkeitä tai kipulääkkeitä, autolla ajo enää samana päivänä ei ole sallittua.

Muuta huomioitavaa

• Mikäli sinulla on avanne, ota mukaan ylimääräinen avannepussi. Käytä valmistelussa mielellään tyhjennettävää pussia.

• Insuliinidiabeetikot: Tyhjennyspäivänä vähennetään pitkävaikutteisen insuliinin (Lantus, Levemir tai Protaphan) annosta pienennetään 30–40 %. Jos sinulla on hyvin tiukka hoitotasapaino, vähennetään annosta 50 %. Ateria insuliiniannokset vähenevät samassa suhteessa tai enemmän, koska et saa syödä normaalisti. Jos sinulla on käytössä yhdistelmäinsuliini Novomix 30 tai Humalog MIX, ne eivät sovi käytettäviksi paaston aikana. Jos et saa syödä lainkaan tyhjennyspäivänä on turvallisinta korvata iltapäivän yhdistelmäinsuliini-annos Protaphanilla. Tällöin Protaphan annos on puolet tavanomaisesta yhdistelmäinsuliini-annoksesta. Mikäli olet epävarma, ota yhteyttä omaan diabeteshoitajaan.

Mikäli sinua mietityttää jokin asia, ota yhteyttä omaan tutkimusyksikköösi!

Kirurgian poliklinikan tähystystutkimukset: ma-to klo 8-9 puh 06 213 4544
Sisätautien poliklinikan tähystystutkimukset: ma-pe klo 13–14 puh 06 213 2650

26.2.2020 Redaktion_toimitus