Mabtherahoito

Hematologiassa Mabtheraa käytetään ensisijassa kroonisen lymfaattisen leukemian (KLL) hoitoon, mutta Mabtheralla hoidetaan myös lymfoomia (ns. b-solulymfoomia). Kroonista lymfaattista leukemiaa sairastavalla henkilöllä on liian suuri määrä poikkeavia b-lymfosyyttejä (yksi valkosolujen alalaji)elimistössään. Nämä poikkeavat b-lymfosyytit aiheuttavat sairauden oireet. Mabthera auttaa elimistön omia puolustusmekanismeja tuhoamaan poikkeavat b-lymfosyytit.

Mabtherahoito annetaan suonensisäisenä infuusiona. Ensimmäinen infuusio kestää yleensä 5-6 tuntia. Seuraavat hoidot voidaan useimmiten antaa nopeammin, 3-4 tunnissa. Hoito annetaan sairaalassa 1-4 viikon välein ja hoitojaksoja on yleensä 6-8.

Valmistautuminen Mabthera-hoitoon

Mabtheraa ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana. Kerro myös lääkärillesi, jos sinulla on korkea verenpaine, jokin sydänsairaus tai maksatulehdus (hepatiitti). Ota aina mukaasi lääkelista käyttämistäsi lääkkeistä. Jos käytät verenpainelääkitystä, jätä se ottamatta tiputuspäivänä.

Tiputuspäivänä sinun kannattaa pukeutua mukaviin vaatteisiin ja ottaa mukaan jotakin ajanvietettä kuten kirja, musiikkia tms.

Hoidon toteutuksen jälkeen sinun tulisi olla yhteydessä lääkäriisi / hoitajaasi, jos: 

- Sinulla on hengenahdistusta 

- Sinulle nousee korkea kuume

- Sinulle tulee mitä tahansa infektioiden oireita

24.11.2015 VKSadmin