Sytostaattihoito

Sytostaateilla hoidetaan syöpää, hidastetaan taudinkulkua tai lievennetään oireita. Joissakin tapauksissa sytostaateilla ehkäistään taudin uusiutumista. Sytostaattihoidon tarkoituksena on tuhota syöpäsoluja tai ainakin ehkäistä niiden kasvua.

Monet kehon normaalit, terveet solut ovat yhtä herkkiä sytostaateille kuin syöpäsolut. Sytostaateille herkkiä soluja on kudoksissa, joissa solujen uusiutuminen tapahtuu nopeasti. Esimerkiksi luuytimessä muodostuu joka päivä miljoonia uusia soluja, samoin myös hiuspohjassa, suussa sekä suoliston limakalvoilla solujen uusiutuminen on nopeaa.

Valitettavasti sytostaatit eivät osaa erottaa syöpäsoluja ja normaaleja nopeakasvuisia terveitä soluja. Sytostaattihoidot tuhoavat täten myös osan terveistä soluista esim. luuytimessä, hiuspohjassa ja limakalvoilla. Tämä aiheuttaa sivuvaikutuksia, kuten matalia veriarvoja, hiustenlähtöä ja vatsa-suolistoongelmia.

Sytostaatit annetaan usein suonensisäisesti laskimoon injektiona tai tiputuksena. Injektioportti eli ns.venaportti on hyvä ja turvallinen tapa antaa sytostaatteja verenkiertoon. Se laitetaan puudutuksessa ihon alle solislaskimoon. Joskus sytostaatteja voidaan antaa suoraan keuhkopussiin, virtsarakkoon tai aivoselkäydinnesteeseen.

Joitakin sytostaatteja annetaan tabletteina tai kapseleina. Tabletit ja kapselit voi ottaa kotona, tiputukset annetaan sairaalassa.

Yksi kuuri on yhdistelmä useista eri sytostaateista, joka on muokattu tietylle syöpätaudille. Hoitoja täytyy antaa useita kertoja, koska kaikki syöpäsolut eivät tuhoudu samanaikaisesti, vaan jokainen hoitokerta tuhoaa vain tietyn osan syöpäsoluista. Hoitojen välissä normaalit, terveet solut toipuvat nopeammin kuin jäljellä olevat syöpäsolut.

Sytostaattien sivuvaikutukset

Nykyään on edistytty paljon sytostaattien sivuvaikutusten hoidossa ja suuri osa oireista voidaan ennaltaehkäistä.

Hiukset

Solujen uusiutuminen hiuspohjassa voi vaurioitua sytostaattihoitojen takia. Tästä aiheutuu hiustenlähtöä. Ensiksi irtoavat hiukset päästä, joskus isoina tuppoina. Myös muualta vartalosta voi karvoitus lähteä esim. silmäripset, parta sekä sukupuolielinten karvoitus. Kaikki sytostaatit eivät aiheuta hiustenlähtöä ja ihmiset ovat eri tavalla herkkiä sytostaateille. Kaikilla sytostaattihoitoja saavilla potilailla on mahdollisuus saada peruukki. Kun sytostaattihoito on ohitse, kasvavat hiukset takaisin.

Pahoinvointi

Kaikki, jotka saavat sytostaatteja eivät välttämättä saa pahoinvointia, mutta pahoinvointi ja oksentelu ovat tunnettuja sytostaattien sivuvaikutuksia. Pahoinvointilääkitys annetaan aina hyvissä ajoin ennen sytostaattihoidon aloitusta. Sitä jatketaan niin kauan kun on oireita.

Ruokahalu

Sekä itse sairaus että syöpähoidot voivat aiheuttaa ruokahaluttomuutta ja painonlaskua.

Tässä on muutama neuvo:

  • Syö mieluummin usein pieniä annoksia, kuin suuria ja harvoin.
  • Kylmä ruoka aiheuttaa vähemmän pahoinvointia kuin lämmin ja voi olla helpompi syödä, jos limakalvot suussa ovat rikki.
  • Myös ravintojuomia on olemassa aterian lisukkeeksi, kysy henkilökunnalta.

Limakalvot

Ruuansulatuskanavan solut ovat herkkiä sytostaateille. Sytostaattihoidon aikana limakalvot eivät ehdi uusiutua tarpeeksi nopeasti. Tämä voi aiheuttaa haavoja suuhun ja suun kuivumista, pahoinvointia, ripulia ja suolistovaivoja. Oireet helpottavat aina jonkin ajan kuluttua sytostaattihoidon loppumisen jälkeen.

Veri

Punasolut kuljettavat happea kehon kaikille elimille ja kudoksille. Punasolujen määrä elimistössä vähenee sytostaattohoitojen seurauksena. Tästä syystä hemoglobiini laskee (anemia) ja aiheuttaaväsymystä ja kalpeutta. Tilanne korjaantuu verensiirrolla.

Valkosolut suojelevat elimistöä bakteereilta ja viruksilta. Kun valkosolujen määrä elimistössä laskee, tulehdusherkkyys lisääntyy. Tulehdusherkin aika on yleensä 7-14 päivää sytostaattihoidon jälkeen. Jos kuumeilet kotona, ota yhteys osastolle.

Trombosyyttien eli verihiutaleiden ansiosta veri hyytyy ja haavat paranevat. Sytostaattihoidon jälkeen onvuototaipumusriski suurempi. Tilanne korjaantuu trombosyyttisiirrolla.

Sytostaattihoitojen välissä luuydin toipuu ja veriarvot ehtivät useimmiten nousta normaalille tasolle.Tätä seurataan verikokeilla.

3.12.2015 VKSadmin