RINTOJEN PIENENNYSLEIKKAUS (reduktiomammoplastia)

Ennen leikkausta

Ennen leikkausta rinnat tavallisesti kuvannetaan (mammografia ja/tai ultraääni), millä varmistetaan, ettei rinnoissa ole kasvaimia. Tutkimusten tulee olla enintään 6 kuukautta vanhoja.

Verenvuotoa aiheuttavat lääkkeet (mm. Aspirin, Disperin) tulee tauottaa viikkoa ennen leikkausta. Mikäli lääke on määrätty jo sairastetun sydän- tai aivoinfarktin hoitoon, tulee tauotus ja sen aiheuttamat riskit miettiä yksilöllisesti. Marevan- ja Plavix-lääkitysten tauotus sovitaan samoin yksilöllisesti. Verenpaine- ja sokeritauti tulee olla hoitotasapainossa. Omega-3 ja muut luontaistuotteet tulee tauottaa 2 viikkoa ennen leikkausta. Lääkkeet ja muut tuotteet voidaan aloittaa uudelleen 1 viikko leikkauksesta.

Tupakointi (ja nikotiinituotteet) tulee lopettaa kokonaan 4 viikkoa ennen ja 4 viikkoa jälkeen leikkauksen, koska ne nostavat komplikaatioriskit kolminkertaiseksi.

Kotilääkkeet voi ottaa leikkausaamuna pienen nestemäärän (vesi) kanssa, mutta muuten on oltava syömättä ja juomatta edellisillasta klo 22.

Leikkaus

Rintojen pienennysleikkaus (reduktiomammaplastia) tehdään oireita aiheuttavan rintojen ylisuuren koon takia tai rintojen erikokoisuuden vuoksi. Leikkauksessa rinnoista poistetaan rauhaskudosta, rasvaa ja ihoa. Samalla korjataan myös nännin laskeuma. Ennen leikkausta tehdään leikkauspiirrokset iholle tussilla. Leikkaustapa suunnitellaan potilaskohtaisesti.

Imettäminen on todennäköisimmin mahdollista rintojen pienennysleikkauksen jälkeen, kun nänni siirretään rintakudoskielekkeen varassa. Mikäli nänni joudutaan siirtämään vapaana siirteenä (harvemmin erittäin kookkaissa rinnoissa), imettäminen ei onnistu, koska rintatiehyet on katkaistu. Mahdolliset raskaudet on hyvä ajoittaa vähintään 1 vuoden päähän leikkauksesta, jotta kudosparaneminen on saatu päätökseen. Kuitenkin leikkauksessa aikaansaatu muoto ja koko voivat  muuttua raskauksien myötä, joten varminta on lykätä leikkaus raskauksien jälkeen.

Komplikaatiot

Huomattava ylipaino lisää komplikaatioita ja leikkausta ei voida näin ollen suorittaa riittävän turvallisesti. Laihduttaminen leikkauksen jälkeen vaikuttaa myös rintoihin ja ne saattavat menettää muotonsa. Tupakointi kasvattaa komplikaatioriskit kolminkertaiseksi. Myös muut nikotiinivalmisteet heikentävät ääreis- ja haavojen verenkiertoa ja ovat samalla tavalla haitaksi.

Leikkauksen komplikaatioita ovat jälkivuoto (2-5%), kudosnesteen kertyminen (3-10%), haavatulehdus (2-5%) ja nännin tuntohäiriöt (5-15%) sekä nännin (1-3%), haavareunojen (10-20%) ja rasvakudoksen (2-5%) verenkiertohäiriöt. Nännin verenkiertohäiriö voi pahimmillaan johtaa koko nännin kuolioon (0.5-1%), jolloin nänni joudutaan poistamaan. Rasvakudoksen verenkiertohäiriö johtaa kovettumiin, jotka voivat tuntua rinnassa kyhmyinä.

Leikkaukseen liittyy laskimotulpan vaara. Mikäli potilaalla on erityisiä riskitekijöitä laskimoveritulppaan (ylipaino, aikaisemmin sairastettu laskimotulppa, hormonilääkitys), hänelle annetaan leikkauksen jälkeen ihon alle pistettävää  verenohennuslääkettä, joka jatkuu kotona 7-10 päivää.

Arpikasvu on yksilöllistä. Liiallista arpikasvua (arven punoitus, kutina ja kohoaminen) tulee tarvittaessa ehkäistä/hoitaa haavateipillä (Micropore), silikoniteipillä (Mepiform) tai silikonigeelillä (Kelo-Cote) useamman kuukauden ajan. Arpiin voi liittyä pysyvää hermokipua. Arvet ovat pysyvät, eikä niitä voida poistaa kokonaan millään keinolla, mutta ne vaalenevat useimmiten ajan myötä arven kypsyessä (1-2 vuoden aikana).

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksessa rintoihin laitetaan yleensä laskuputket (dreenit) poistamaan verta ja kudosnestettä ja ne poistetaan tavallisesti seuraavana päivänä, jolloin kotiudutaan. Suihkuun saa mennä toisena leikkauksen jälkeisenä päivänä. Haavateippejä pidetään 4 viikkoa, osassa tekniikoista 2-3 kuukautta. Repsottavat ja veriset teipit voi poistaa ja vaihtaa uusiin. Jos haava myöhemmin erittää, kannattaa teippi poistaa, suihkuttaa haavakohta ja peittää kuivalla sidetaitoksella. Haavojen erittely ja hidastunut paraneminen on varsin tavallista (10-40% potilaista), koska haavat ovat pitkät ja ommelaineet saattavat nousta pintaan. Saunomista ja uimista ei suositella ennen kuin haavat ovat parantuneet.

Tukiliivejä (lisänä tarvittaessa urheilutoppi) käytetään ainakin 2 viikon ajan ympäri vuorokauden ja tämän jälkeen vielä päivisin 2-6 viikkoa riippuen käytetystä tekniikasta. Kaarituellisia liivejä voi käyttää 1-2 kk jälkeen lääkärin ohjeen mukaan. Heti leikkauksen jälkeen rintojen muoto voi olla tarkoituksella ”ylikorjattu” ja haavojen kohdalla iho rypytetty. Rinnat muotoutuvat ja iho supistuu useiden kuukausien ajan. Sairauslomaa kirjoitetaan yleensä yksi kuukausi. Kaikkea liikuntaa voi harrastaa tuntemuksien mukaan ilman rajoituksia kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Ompeleiden poisto

Mahdolliset nännin ympärillä olevat sulamattomat ompeleet poistetaan kymmenen vuorokauden kuluttua leikkauksesta avoterveydenhuollossa. Pääosin haavoissa on sulavat ompeleet. Mikäli jokin ommelainekohta erittää ja kohdassa on näkyvissä ommelainetta pitäen haava auki ja eritystä yllä, voi näkyvän ommelaineen poistaa, kun leikkauksesta on kulunut pari viikkoa.

Jälkitarkastus

1-2 kuukauden kuluttua leikkauksesta on jälkikontrolli. Muut kontrollit sovitaan tarpeen mukaan.

Ottakaa yhteyttä omalääkäriin, työterveyslääkäriin tai keskussairaalaan, jos

  • haavasta on runsasta verenvuotoa
  • rinnoissa esiintyy lisääntyvää kipua, kuumotusta, punoitusta tai turvotusta
  • haavasta on märkäistä vuotoa
  • Teillä on ollut kuumetta, yli 38 astetta vuorokauden ajan.

Vaasan keskussairaala yhteystiedot

Haavapoliklinikka, puh. 06 213 1533

Plastiikka- ja yleiskirurgian osasto   puh. 06 213 1652

26.2.2020 Redaktion_toimitus