Yläluomileikkaus tehdään toiminnallisista syistä, kun yläluomien ihoylimäärä laskeutuu haittaavasti ripsien päälle pienentäen näkökenttä. Silmäaukon korkeus, yläluomen reunan sijainti sekä poimuuntuvan ihon reunan sijainti vaikuttavat leikkauspäätökseen.

Toimenpidettä ei tehdä julkisessa sairaanhoidossa, jos leikkaussyy on pelkästään esteettinen. Ennen leikkausta arvioidaan myös leikkaustavan ja – tekniikan sopivuus. Mikäli yläluomien ihon ylimäärän muodostumisen taustalla on myös kulmakarvojen tai otsan laskeutuminen, voi olla tarpeen suorittaa myös kulmakarvojen tai otsan kohotus.

Toimenpide

Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa ja siinä poistetaan yläluomien ihoylimäärä. Samalla käsitellään pullottavaa rasvaa joko supistamalla sitä poltolla tai harvemmin poistamalla sitä maltillisesti. Samalla korjataan kulmakarvojen laskeuma, jos se on olennaisena syynä ihon poimuuntumiseen.

Toipuminen

Kotiutumaan pääsee seurannan jälkeen. Välittömästi leikkauksen jälkeen aloitetaan kylmä-viileähoito, joka vähentää mustelmaisuutta ja turvotusta. Hoitoa tulee toteuttaa ensimmäisenä päivänä mahdollisimman paljon ja jatkaa kolmen ensimmäisen päivän ajan 15 - 20 min jokaisena valveillaolotuntina.

Ensimmäisen kolmen päivän ajan on ehdoton ponnistelu- ja kumartelukielto (esim. kengät jalkaan sohvalla istuen). Nukkuessa on samoin hyvää pitää päätä hivenen koholla (pari tyynyä).

Ihotunto voi alkuun olla alentunut yläluomen iholla tai ripsirajassa. Tavallisesti tämä korjaantuu 3-12 kuukauden kuluessa. Silmien kuivumisoiretaipumus voi korostua leikkauksen toipumisvaiheessa. Hoitona tähän voi käyttää kosteuttavia silmätippoja.

Arpireaktio on yksilöllistä ja arpien vaalentuminen voi viedä kuukausia. Tarvittaessa arven pehmentämiseen voi käyttää silikonigeeliä. Tavallisesti kuitenkin silmäluomien haavat paranevat hyvin nopeasti muutamassa viikossa ja arvet häipyvät huomaamattomiksi silmäluomiuurteeseen.

Haavanhoito

Silmäluomien leikkaushaavat suljetaan poistettavalla ihonsisäisellä ompeleella, joka kiinnitetään päistään teipeillä. On tavallista, että haavoista tihkuu veristä kudosnestettä parina ensimmäisenä päivänä. Haavoja saa varovasti huuhdella/suihkutella haalealla vedellä vuorokausi leikkauksen jälkeen. Teipit tulee kuivata kevyesti pyyhkeellä. Silmän antibioottisuojavoide tulee käyttöön 3-5 päivän ajaksi.

Ompeleet poistetaan viikon kuluttua ______/______( pvm) avoterveydenhuollossa ja asetettavat uudet kapeat teipit voi poistaa 1,5 - 2 viikon kohdalla leikkauksesta. Mustelmaisuutta kestää 1-2 viikkoa. Yläluomia saa alkaa meikata varovasti 1,5 - 2 viikkoa toimenpiteestä. Saunaan tai uimaan saa mennä 2 viikon kuluttua.

Kivunhoito

Tavalliset särkylääkkeet riittävät kivun hoitoon.

Parasetamoli

_______________________________________________________

 

Tulehduskipulääke

_______________________________________________________

Jälkitarkastus on 2 kuukauden kuluttua plastiikkakirurgian poliklinikalla. Sairausloman pituus on noin kaksi viikkoa.

Yhteydenotot

Ota yhteyttä, jos

  • haavassa on runsasta verenvuotoa tai turvotusta, erityisesti toispuoleisena
  • haavassa on lisääntyvää kipua, kuumotusta, punoitusta tai turvotusta, erityisesti toispuoleisena
  • haavasta on märkäistä vuotoa
  • sinulla on ollut kuumetta yli 38 astetta vuorokauden ajan
  • näkökyky heikkenee, erityisesti toispuoleisena

Päiväkirurginen yksikkö arkisin klo 7-17 puh. (06) 213 1552

Kirurgian poliklinikka, sairaanhoitaja (06) 213 1499

Päivystyspoliklinikka muuna aikana puh. (06) 213 1001 tai oma terveyskeskus

Toivotamme hyvää toipumista!

26.2.2020 Redaktion_toimitus