Haavan hoito

Käsihygienia on tärkeää haavahoidossa. Käytä kertakäyttökäsineitä. Poista sidokset varovasti. Alimmaiset sidokset lähtevät tarttuneesta ihonsiirteestä suihkuttamalla varovaisesti.

Puhdistuksen tarkoituksena on poistaa kuivunutta karstaa. Pesun yhteydessä sitä voi pehmentää ja irrottaa nestemäisellä neutraalilla saippualla. Pesun jälkeen ihonsiirre kuivataan kevyesti puhtaalla pyyhkeellä tai harsotaitoksella. Pesun jälkeen ihonsiirteen on hyvä antaa olla ilman sidoksia.

Ihonsiirrealueen paikallishoito ja sidokset

Haavaerityksen vähentyessä hoidoksi riittää kevyt ja kosteuttava perusvoide tai ihoöljy. Säännöllinen hoito pitää ihonsiirteen joustavana, ehkäisee kuivumista ja lieventää kutinaa. Rasvauksen jälkeen ihonsiirteen voi jättää ilman sidoksia. Jos ihonsiirre on hankautumiselle alttiina olevalla alueella, se kannattaa suojata ensimmäisinä viikkoina pehmeällä haavamateriaalilla. Ihonsiirre kestää hieman hankausta vasta noin 2-3 kuukauden kuluttua leikkauksesta. Siirteeseen saattaa jäädä pieniä, hitaasti paranevia alueita. Hoidoksi riittää useimmiten pesu ja avonaisten kohtien suojaus sidoksella, joka ei tartu haavaan. Joskus ihonsiirre alkaa kiristää ja ihoon muodostuu arpikiristystä rasvauksesta huolimatta. Lääkäri arvioi arpihoidon tarpeellisuuden poliklinikkakäynnin yhteydessä.

Liikkuminen

Jos ihonsiirre on nivelten alueella, se tuetaan liikkumattomaksi esimerkiksi lastoittamalla alue- Ihonsiirrealueelle ei saa kohdistua painetta tai venytystä ensimmäisten viikkojen aikana.

Makuulla ja istuessa pidä raajaa koholla tyynyjen päällä niin kauan kuin raajassa on turvotusta. Jos siirre on yläraajassa, pidä kättä liikkuessasi sydämen tason yläpuolella.  Turvotuksen ehkäisyhoitona suositellaan kompressiosidosten käyttöä.

Noin viikon kuluttua leikkauksesta lähes kaikki rauhalliset liikkeet ovat sallittuja. Saat istua vapaasti ja rauhallinen kävely on hyvä liikuntamuoto.

Saunominen ja kylpeminen

Kuumien löylyjen ottoa tulee välttää useita viikkoja, koska ihonsiirre ei hikoile samalla tavalla kuin terve iho. Uiminen on sallittua, kun haava on kokonaan  parantunut.

Muuta huomioitavaa

Ihonsiirre on herkkä lämpötilan vaihteluille ja auringonvalolle.

Suojaa ihonsiirre kohtisuoralta auringonvalolta vaalealla vaatteella sekä korkeasuojakertoimisella aurinkovoiteella. Lämmin vaatetus on paras suoja kylmyyttä ja viimaa vastaan.

Tupakoinnin on todettu hidastavan haavan paranemista ja rumentavan arpien ulkonäköä. Nikotiini supistaa ääreisverenkiertoa ja vaikeuttaa kudosten hapensaantia.

Ihonottokohta 

Ihonottokohta on aluksi sinertävä  tai punertava. Parantunut iho rikkoutuu herkästi hankauksesta. Ottokohta ei rajoita liikkumista tai eri asennoissa olemista.

Sidosten poisto

Ottokohta peitetään yleensä läpinäkyvällä haavakalvolla tai silikoni haavasidoksella. Sidosta ei tarvitse vaihtaa, jos eritettä ei ole tullut läpi ja sidos on pysynyt hyvin paikallaan. Jos ottokohta erittää runsaasti, suojasidos täytyy vaihtaa useammin.

Sidosten poiston jälkeen parantunutta ottokohtaa hoidetaan perusvoiteella tai ihoöljyllä. Rasvaus ehkäisee ihon kuivumista, kiristystä ja kutinaa. Jos ottokohtaan jää pieniä, avonaisia, erittäviä alueita, ne tulee suojata haavaan tarttumattomalla sidoksella.

Ottokohta tulee suojata suoralta auringonvalolta.

Ota yhteyttä hoitohenkilökuntaan

  • jos ihonsiirrealueella kuumotus, turvotus, kipu tai pahanhajuinen märkäisen näköinen erite lisääntyy
  • jos lämpöä yli 38 astetta
28.2.2020 Redaktion_toimitus