Paikallishoito

Pese kätesi ennen haavahoitoa ja haavahoidon jälkeen. Kertakäyttöisten käsineiden käyttäminen on suositeltavaa.

Tarvittaessa voit ottaa kipulääkettä ennen haavahoitoa. Haavapohjan voi myös puuduttaa apteekista saatavilla valmisteilla (esimerkiksi Emla).

Poista haavasidokset juuri ennen haavahoitoa, tavoitteena on säilyttää haavassa tasainen lämpötila ja kosteus. Haavapintaan tarttuneet sidokset liuotetaan varovasti irti. Laita poistetut haavasidokset suoraan roskapussiin.

Suihkuta haavaa noin 1-3 minuuttia kädenlämpöisellä vedellä. Paine ei saa olla liian voimakas, koska se vaurioittaa haavapohjaa. Jos suihkutusmahdollisuutta ei ole, haavan voi huuhdella apteekista saatavalla keittosuolaliuoksella.

Puhdista haavapohja suihkutuksen yhteydessä esimerkiksi haavataitoksilla (saa apteekista). Hoitohenkilö puhdistaa haavan perusteellisesti hoitokäynnillä.

Jos haava erittää runsaasti tai on tulehtunut, puhdista haava ja vaihda siteet päivittäin.

Tarvittaessa haavan reunat voi suojata ohuelti sinkkivoiteella, rasvalla tai ihonsuoja-aineella (esimerkiksi Cavilon).  

Saunomista ei suositella niin kauan kun haava on auki.

Haavasidoksen valinta

Haavanhoitotuotteeksi on valittu haavaside, joka pitää haavan tasaisen kosteana ja lämpimänä, imee haavaeritteen, eikä jätä haavaa ja sen ympäristöä märäksi. Haavan puhdistuessa ja haavaerityksen vähennyttyä hoitovälit pitenevät haavahoidon muuttuessa hellävaraisemmaksi. Tämä auttaa uusien solujen muodostumista haavapinnalle.

Hoitohenkilökunta tai haavahoitaja ohjaa valitsemaan sopivan sidoksen ja antaa neuvoja haavahoidossa.

Laskimoperäisen säärihaavan turvotuksen hoidossa käytetään lääkinnällistä hoitosukkaa tai tukisidosta. Turvotusta hoidetaan tavallisimmin vähäelastisella tai monikerroksisella tukisidoksella, jos haavaeritys on runsasta. Vähäelastiset siteet eivät sisällä kumia. Sidoksia käytetään 2-3 kpl jalkaa kohden.

Sidoksilla saatu puristus perustuu hyvään sidontatekniikkaan. Usein apuna tarvitaan henkilöä, joka osaa sidonnan. Paineen tulee olla suurin nilkan alueella ja vähentyä pohkeesta ylöspäin polvitaipeeseen. Kun haavaeritys vähenee ja haava umpeutuu, aloitetaan lääkinnällisten hoitosukkien käyttö. Lääkinnälliset hoitosukat ovat lääkärin määräämiä ja ne valitaan potilaan mittojen mukaan. Ne voidaan myös tehdä yksilöllisesti potilaalle. Tukisukat puetaan heti aamulla ja otetaan pois yöksi.

Jos haavassa on tulehdus, haavan paikallishoito suunnitellaan aina lääkärin ja hoitohenkilökunnan kanssa. Jos et itse voi hoitaa haavaa, on sinulla mahdollisuus saada apua kotisairaanhoidosta tai omasta terveyskeskuksesta.

Liikunta

Säännöllinen liikunta yhdessä muiden hoitojen kanssa edesauttaa verenkiertoa ja parantaa lihaspumpun toimintaa. Nouse vuoroin varpaille ja kantapäille 15 kertaa peräkkäin muutaman kerran päivässä. Liikuttele jalkaterää nilkasta ylös ja alas. Yhtämittaista seisomista tai istumista on vältettävä. Vuoteessa ollessasi aseta jalat koholle tyynyn päälle, sydämen tason yläpuolelle. Pidä jalkoja koholla myös päiväsaikaan aina kun on mahdollista.

Ravitsemus

Täysipainoinen ravinto ylläpitää terveyttä ja edistää sairaudesta toipumista. Hiilihydraattien, proteiinien ja suojaravintoaineiden saannista olisi hyvä huolehtia. Tupakointi hidastaa haavan paranemista.

Lisätietoja 

  • haavanhoitajalta kirurgian poliklinikalta
  • osastolta, jossa sinua on hoidettu
  • omasta terveyskeskuksesta
  • kotisairaanhoidosta.

 

4.12.2015 VKSadmin