Paikallishoito

Käsihygienia on tärkeää haavahoidossa.

Ota tarvittaessa kipulääke ennen haavahoitoa. Haavapohjan voi myös puuduttaa apteekista saatavilla valmisteilla (esimerkiksi Emla).

Poista haavasidokset juuri ennen haavahoitoa Haavapintaan tarttuneet sidokset liuotetaan varovasti irti. Laita poistetut haavasidokset suoraan roskapussiin.

Suihkuta haavaa noin 1-3 minuuttia kädenlämpöisellä vedellä.  Jos suihkutusmahdollisuutta ei ole, haavan voi huuhdella apteekista saatavalla keittosuolaliuoksella.

Puhdista haavapohja suihkutuksen yhteydessä esimerkiksi haavataitoksilla (saa apteekista). Hoitohenkilö puhdistaa haavan perusteellisesti hoitokäynnillä.

Jos haava erittää runsaasti tai on tulehtunut, puhdista haava ja vaihda siteet päivittäin.

Tarvittaessa haavan reunat voi suojata ohuelti sinkkivoiteella, rasvalla tai ihonsuoja-aineella (esimerkiksi Cavilon).  

Saunomista ei suositella niin kauan kun haava on auki.

Haavasidoksen valinta

Haavatuotteen tulee  imeä haavaeritteen. Haavan puhdistuessa ja haavaerityksen vähennyttyä hoitovälit pitenevät.

Hoitohenkilökunta tai haavahoitaja ohjaa valitsemaan sopivan sidoksen ja antaa neuvoja haavahoidossa.

Laskimoperäisen säärihaavan turvotuksen hoidossa käytetään lääkinnällistä hoitosukkaa tai tukisidosta. Turvotusta hoidetaan tavallisimmin vähäelastisella tai monikerroksisella tukisidoksella, jos haavaeritys on runsasta. Vähäelastiset siteet eivät sisällä kumia. Sidoksia käytetään yleensä 2 kpl jalkaa kohden.

Sidoksilla saatu tasainen paine perustuu hyvään sidontatekniikkaan. Usein apuna tarvitaan henkilöä, joka osaa sidonnan. Paineen tulee olla suurin nilkan alueella ja vähentyä pohkeesta ylöspäin polvitaipeeseen. Kun haavaeritys vähenee ja turvotus laskee raajassa, aloitetaan lääkinnällisten hoitosukkien käyttö. Lääkinnälliset hoitosukat ovat lääkärin määräämiä ja ne valitaan potilaan mittojen mukaan. Ne voidaan myös tehdä yksilöllisesti potilaalle. Hoitoskukat puetaan heti aamulla ja otetaan pois yöksi.

Jos haavassa on tulehdus, haavan paikallishoito suunnitellaan hoitotyöntekijän kanssa. Jos et itse voi hoitaa haavaa, on sinulla mahdollisuus saada apua kotisairaanhoidosta tai omasta terveyskeskuksesta.

Liikunta

Säännöllinen liikunta yhdessä muiden hoitojen kanssa edesauttaa verenkiertoa ja parantaa lihaspumpun toimintaa. Nouse vuoroin varpaille ja kantapäille 15 kertaa peräkkäin muutaman kerran päivässä. Liikuttele jalkaterää nilkasta ylös ja alas. Yhtämittaista seisomista tai istumista on vältettävä. Vuoteessa ollessasi aseta jalat koholle tyynyn päälle, sydämen tason yläpuolelle. Pidä jalkoja koholla myös päiväsaikaan aina kun on mahdollista.

Ravitsemus

Proteiinit ja suojaravintoaineet edistävät haavan paranemista. Tupakointi vaikuttaa heikentävästi pintaverisuoniin ja hidastaa haavan paranemista.

Lisätietoja 

  • osastolta, jossa sinua on hoidettu
  • omasta terveyskeskuksesta tai
  • verisuonipoliklinikalta

 

12.2.2018 Kirurgian poliklinikka 1