• Rintasyöpäepäilyn vuoksi teille tehdään ensimmäiseksi kuvantamistutkimukset eli mammografia ja rintojen ja kainaloiden ultraäänitutkimus sekä otetaan syöpään viittaavista löydöksistä paksuneulanäyte. Mikäli neulanäytteen tulos vahvistaa rintasyöpäepäilyn, lähettää lääkäri sinut Vaasan keskussairaalaan.

  Mikäli löydös mammografiassa tai ultraäänitutkimuksessa on epäilyttävä, mutta tehdyissä tutkimuksissa ei löydy syöpää eikä löydöstä selvittävää hyvänlaatuista syytä, tehdään tämän asian jatkoselvittelyt myös Vaasan keskussairaalassa.

 • Lähetteesi käsitellään seuraavaksi moniammatillisessa kokouksessa, johon osallistuvat rintasyöpäkirurgi, radiologi ja sairaanhoitaja. Tässä neuvottelussa arvioidaan tarvitseeko sinulle tehdä vielä lisätutkimuksia ennen mahdollista leikkausta. Lisätutkimuksista informoidaan sinua, ja nämä tutkimukset tehdään pääasiallisesti ennen kirurgin vastaanottokäyntiä.

 • Sinut kutsutaan kirurgianpoliklinikkakäynnille Vaasan keskussairaalaan, jolloin tapaat kirurgin ja hoitajan. Kirurgi tutkii rintasi ja tekee leikkaussuunnitelman yhdessä kanssasi, ja saat tiedon leikkausajankohdasta. Hoitajalta saat yleistä tietoa rintasyövästä ja sen hoidosta.

  Tapaat tällä samalla käynnillä mahdollisesti myös leikkausta valmistelevan hoitajan ja käyt tarvittaessa verikokeissa. Anestesialääkäri arvioi nukutuksesi potilaskertomuksesi perusteella ja kutsuu tarvittaessa erilliselle käynnille.

  Jos olet käynyt Pietarsaaren sairaalassa kirurgin vastaanotolla hoidonsuunnittelussa, saat suoraan leikkausajan kirjeitse ilman kirurgin vastaanottoa Vaasan keskussairaalassa.

 • Itse rintasyöpäleikkaus tapahtuu joko päiväkirurgisesti tai vuodeosaston kautta. Molemmissa tapauksissa tulet leikkauspäivän aamuna sairaalaan.

 • Jos sinut on leikattu päiväkirurgialla, voit kotiutua jo leikkauspäivänä. Jos tilanteesi vaatii, voit jäädä vuodeosastolle yön yli. Leikkaus voidaan myös suunnitella valmiiksi niin, että kotiudut seuraavana päivänä. Kotiin lähtiessäsi saat puhelinnumeron, johon voi soittaa, mikäli ongelmia ilmaantuu sekä kontrolliajan kirurgin vastaanotolle.

 • Rintasyöpäleikkauksen jälkeen rintasyöpäkirurgi, radiologi, patologi ja syöpätautien erikoislääkäri yhdessä käsittelevät tapaustasi moniammatillisessa kokouksessa. Sinulle arvioidaan yksilöllinen hoitosuositus rintasyöpäleikkauksen jälkeisiin liitännäishoitoihin, joilla voidaan vähentää rintasyövän uusiutumisen riskiä.

 • 3-4 viikon kuluttua leikkauksesta tulet kirurgin kontrollikäynnille Kirurgianpoliklinikalle, jolloin tarkistetaan leikkaushaavat ja käydään läpi leikkauslöydökset (patologin vastaus).

 • Tarvittaessa sinulle tehdään lisäksi niin sanottuja levinneisyystutkimuksia sen varmistamiseksi, ettei syöpäkudosta löydy muualta elimistöstä. Levinneisyystutkimusten tarve riippuu poistetun rintasyövän ominaisuuksista, oireista ja siitä, onko se levinnyt kainaloimusolmukkeisiin. Rintasyövän tavallisimpia levinneisyystutkimuksia ovat keuhkojen röntgenkuvaus ja vatsan ultraäänitutkimus tai vartalon tietokonetomografia ja luustokuvaus. Näistä sinulle ilmoitetaan erikseen kirjeitse.

 • Näiden jälkeen sinut kutsutaan syöpälääkärin vastaanotolle syöpätautien poliklinikalle noin 4-6 viikon kuluttua leikkauksesta. Syöpälääkäri keskustelee kanssasi rintasyövästäsi ja sen uusimisriskistä, liitännäishoitosuosituksesta ja hoitojen mahdollisista haittavaikutuksista. Lääkäri ja sinä yhdessä päätätte, mitä rintasyövän liitännäishoitoja lähdetään toteuttamaan.

 • Rintasyöpäleikkauksen jälkeen voidaan antaa liitännäis- eli adjuvanttihoitoja ehkäisemään rintasyövän uusiutumista. Tällaisia hoitoja ovat solunsalpaajahoito eli sytostaattihoito, sädehoito ja hormonihoito. Rintasyövän liitännäishoidot toteutetaan syövänhoidon yksiköissä. Riippuen syövästäsi ja leikkaustekniikasta, sinulle voidaan suositella kaikkia liitännäishoitoja tai vain osaa niistä. Joskus rintasyövän hoidoksi riittää pelkkä leikkaus rintasyövän hyväennusteisuuden vuoksi.

 • Sinua kuten muitakin rintasyöpäpotilaita seurataan erikoissairaanhoidossa taudin ennusteesta riippuen pääsääntöisesti viiden vuoden ajan. Seurantakäynti voi toteutua joko lääkärinvastaanotolla tai rintasyöpähoitajalla. Rintasyöpähoitaja toimii myös tukenasi koko seurannan ajan. Hoitojen jälkeinen seuranta kestää yleensä 5 – 10 vuotta. Jos tauti on niin hyväennusteinen, että mitään liitännäishoitoja ei anneta, niin käydään vain kertaalleen syöpälääkärillä, joka selvittää tilanteen ja ohjelmoi rintasyövän seurannat perusterveydenhuoltoon tai työterveyshuoltoon.

25.1.2018 laatu