• Onkologian poliklinikka on avohoitoyksikkö, jossa hoidetaan diagnostisoituja syöpätauteja. Poliklinikka toimii lähete- ja kontrollipoliklinikkana.

  LÄHETE

  Kaikki onkologialle tulevat lähetteet tulevat Onkologian poliklinikalle. Lähetteessä olevien tietojen perusteella lääkäri arvioi onko lääkehoidon, seurannan tai sädehoidon tarve. Jos sinulle suunnitellaan alustavasti sädehoito, saat kutsun suoraan Sädehoito-osastolle.

  Onkologian poliklinikalla lähetteen käsittelevä lääkäri tekee alustavan suunnitelman tarvittavista tutkimuksista ja hoidoista (kolmen arkipäivän kuluessa). Tämän jälkeen jonohoitaja lähettää sinulle kutsukirjeen tarvittaviin tutkimuksiin ja kutsun syöpälääkärin vastaanotolle. Ensimmäinen käyntisi Onkologian poliklinikalla on noin kolmen viikon päästä lähetteen tulosta.

 • Lääkäri keskustelee kanssasi syövästäsi, hoitosuosituksista ja mahdollisista haittavaikutuksista. Hoidot voivat olla solunsalpaajahoito eli sytostaattihoito, sädehoito tai hormonihoito. Riippuen sairastamastasi syövästä, sinulle voidaan suositella kaikkia hoitoja tai vain osaa niistä. Yhdessä lääkärin kanssa päätät, mitä hoitoja sinulle lähdetään yksilöllisesti toteuttamaan. Lääkäri kirjoittaa sinulle tarvittavat reseptit ja todistukset hoitoa varten. Lääkärin vastaanoton jälkeen sairaanhoitaja käy kanssasi lävitse yksityiskohtaisesti hoidon toteutusta ja sen mahdollisia haittavaikutuksia. Hän antaa kirjalliset ohjeet hoidoista ja niihin valmistautumisesta.

 • Onkologian poliklinikan yhteydessä toimii Päiväosasto, jossa toteutetaan solunsalpaaja- ja vasta-ainehoidot päiväkäynteinä. Sairaanhoitaja toteutetaan hoidon lääkärin kanssa tekemäsi suunnitelman mukaisesti. Sairaanhoitaja käy lävitse vielä kanssasi hoidon kulkua ja hoitoon liittyviä mahdollisia sivuvaikutuksia. Hän antaa ohjeita miten voit selviytyä arjessa sairautesi kanssa. Hoidot voivat olla tavallisimmin viikottain tai kolmen – neljän viikon välein sairastamastasi syövästä riippuen. Hoitojen haittavaikutukset vaihtelevat yksilöllisesti sekä annetun hoidon mukaan.

  Osa syövänlääkehoidoista toteutetaan tabletteina tai pistoksina annettavina lääkehoitoina. Toteutuksesta vastaa lääkäri ja sairaanhoitaja.

 • Hoitojen jälkeinen seuranta kestää erikoissairaanhoidossa sairastamastasi syövästä riippuen 5 – 10-vuotta. Tämän jälkeen seurantaa jatketaan omassa perusterveydenhuollossa, työterveyshuollossa tai valitsemallasi yksityislääkärillä Onkologian poliklinikan lääkärin ohjelmoiman yksilöllisen seurantasuunnitelman mukaisesti.

  LINKIT:

  Pohjanmaan Syöpäyhdistys r.y.

25.1.2018 laatu