Ruokatorven tulehdus aiheutuu yleisimmin siitä, että hapanta mahan sisältöä nousee toistuvasti ruokatorven puolelle. Puhutaan refluksisairaudesta (refluksi= takaisin virtaus). Hapan mahaneste ärsyttää ja syövyttää ruokatorven limakalvoa ja seurauksena on tulehdusreaktio, joka voi aiheuttaa esim. närästystä, rintakipua, yskää ja nielemisvaikeuksia. Refluksi johtuu siitä, että ruokatorven alaosassa oleva sulkijalihas toimii huonosti ja päästää mahan sisältöä väärään suuntaan. Yhtenä osatekijänä on usein tyrämuodostus palleassa. Ruokatorven refluksisairaus on hyvin tavallinen. Sairaus hoidetaan kirurgisesti, jos konservatiivisilla menetelmillä (lääkehoito, ruokavalio, elämäntapaohjeet ym.) ei saada toivottua tulosta.

Toimenpide

Toimenpiteessä palautetaan mahdollinen tyrä takaisin vatsaonteloon. Tärkein osa leikkausta on fundoplikaatio, jonka tarkoitus on estää mahalaukun sisällön takaisinvirtaaminen ruokatorven puolelle. Fundoplikaatio tehdään siten, että mahalaukun yläosa tuodaan ruokatorven takaa etupuolelle ja ommellaan se mansetiksi ruokatorven ympärille.

Ruokailu

Ensimmäisen viikon aikana nestemäinen ruoka ja sen jälkeen tavallinen ruoka pitäisi pureskella hyvin.

Kivunhoito

Leikkauksen jälkeen saattaa haavakivun lisäksi esiintyä kipua hartioiden ja kylkiluiden seudussa. Tämän aiheuttaa kaasu, jota on johdettu vatsaonteloon leikkauksen ajaksi. Kaasu aiheuttaa palleaärsytyksen, joka säteilee olkapäähän. Kipu on vaaratonta ja häviää parissa päivässä. Liikkuminen ja kipulääkkeet auttavat.

24.2.2020 Redaktion_toimitus