ERCP on yhdistetty tähystys- ja röntgentutkimus, jolla saadaan tietoa sappi- ja haimatiehyeiden rakenteesta sekä mahdollisesta tulehduksesta, tukoksesta tai muista ongelmista sekä niiden syistä. Tutkimuksen yhteydessä voidaan tehdä tarvittavia toimenpiteitä, esim. poistaa kiviä, avata tukoksia ja ottaa näytteitä.

Tutkimukseen valmistautuminen

Tulet kirurgian vuodeosastolle tutkimuspäivän aamuna, syömättä ja juomatta vähintään 6 tuntia.

Ennen tutkimusta otetaan verikokeita

Osastolla sinulle laitetaan käteen kanyyli, jonka kautta aloitetaan laskimonsisäinen nestetiputus ja annetaan annos antibioottia tutkimukseen liittyvän tulehdusriskin vuoksi. Tavallisesti annetaan myös tulehduskipulääke- peräpuikko.

Tutkimuksen aikana

Gastrokirurgi tekee tutkimuksen röntgenosastolla, anestesiaryhmän kanssa. Tutkimuksen aikana makaat lähes vatsallasi kasvot oikealle käännettynä. Anestesiaryhmän valvonnassa saat kipua lievittävää ja rauhoittavaa lääkettä.

Taipuisa tähystin viedään suun ja mahalaukun kautta ohutsuolen alkuosaan, jossa on sappi- ja haimatiehyeiden laskukohta. Tähystimen kautta laitettavalla ohuella katetrilla ruiskutetaan tiehyeisiin varjoainetta, läpivalaisussa seurataan tiehyeiden täyttymistä ja otetaan röntgenkuvia.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen vointiasi seurataan osastolla mahdollisten jälkiseurauksien vuoksi. Annetun lääkityksen takia voit olla tutkimuksen jälkeen unelias ja sinun täytyy olla vuodelevossa kunnes lääkityksen vaikutus häviää.

Mikäli tutkimuksen jälkeen otettu verikoevastaus on normaali ja vointisi on hyvä, saat syödä ja juoda rajoituksetta noin neljän tunnin kuluttua tutkimuksesta. Kotiutuminen tapahtuu tutkimuspäivän iltana.

4.12.2015 VKSadmin