Tutkimuksen tarkoitus

Tähystystutkimuksella selvitellään vatsavaivojen syitä, jotka voivat johtua ruokatorven, mahalaukun tai pohjukaissuolen ongelmista.

Valmistautuminen

Vatsalaukun on oltava tyhjä ennen tutkimusta. Ole syömättä kuusi tuntia ennen tutkimusta.

Tutkimuksen kulku

Ennen tutkimusta saat lääkettä, joka vähentää ilmakuplia vatsalaukussa ja parantaa näkyvyyttä. Tarvittaessa voimme suihkuttaa nieluun paikallispuudutusta tutkimuksen helpottamiseksi. Jos tiedät, että olet allerginen puudutuslääkkeelle, ilmoita siitä meille ennen tutkimusta.

Tutkimuksen aikana makaat vasemmalla kyljellä. Tutkimus tehdään kameralla varustetulla letkulla, joka viedään suun kautta vatsalaukkuun. Tähystysinstrumentin(gastroskooppi) kautta lääkäri voi tutkia limakalvoa ruokatorvesta, vatsalaukusta ja pohjukaissuolesta.

Gastroskoopin kautta voidaan myös tehdä erilaisia toimenpiteitä. Tavallisesti otetaan koepaloja (biopsioita) mikroskooppista tutkimusta varten. Tutkimuksen aikana vatsalaukkuun puhalletaan ilmaa, minkä vuoksi tutkimuksen aikana ja sen jälkeen esiintyy röyhtäilyä.

Tutkimuksen jälkeen

Heti tutkimuksen jälkeen saat kuulla lääkäriltä mahdollisista löydöksistä. Lääkäri kertoo sinulle, milloin saat vastaukset otetuista koepaloista. Mikroskooppisten tutkimusten tulosten valmistuminen kestää yleensä 4 – 6 viikkoa.

Jos sait puudutusta ennen tutkimusta, niin syö tai juo vasta 30 minuutin kuluttua tutkimuksesta. Jos tutkimuksen aikana otettiin koepaloja, sinun pitäisi syödä tai juoda jotain oikein kylmää.

4.12.2015 VKSadmin