Keuhkoleikkaus

Koepala otetaan aina, kun halutaan varmistaa diagnoosi. Tulet olemaan leikkauksen aikana nukutettuna. Leikkauksessa tehdään viilto/aukko kylkeen.

Esikäynti preoperatiivisella poliklinikalla Y2A

Esikäynnin tarkoituksena on kartoittaa terveydentilasi tulevaa leikkausta ajatellen.

Ota mukaasi etukäteen täytetty kyselykaavake ” Esitiedot anestesiaa varten” sekä lääkekortti tai reseptit käytössä olevista lääkkeistäsi. Tapaat sairaanhoitajan, joka haastattelee sinua ja antaa suullista sekä kirjallista ohjausta siitä, kuinka valmistaudut kotona tulevaan leikkaukseen. Käyt laboratoriossa ja tarvittaessa röntgenissä. Saat syödä ja juoda ennen käyntiä. Leikkaava kirurgi käy tapaamassa sinua ja kertoo tulevasta leikkauksesta, sekä tarvittaessa tapaat myös anestesialääkärin ja fysioterapeutin.Käynnille on hyvä varata 2-4 tuntia aikaa. Käynnin jälkeen saat lähteä kotiin.

Lääkitys

Tietyt lääkkeet tulee tauottaa muutama päivä ennen leikkausta:

MAREVAN: tauolla niiden ohjeiden mukaan, mitkä saat käydessäsi preoperatiivisella poliklinikalla.

PLAVIX tai CLOPIDOGREL: tauolla 5 päivää ennen leikkausta.

OMEGA 3: tauolla 1 viikon ennen leikkausta.

Soitto leikkausta edeltävänä päivänä

Preoperatiiviselta poliklinikalta sairaanhoitaja soittaa sinulle iltapäivällä ja kertoo mihin aikaan sinun tulisi saapua leikkauspäivänä. Saat silloin tietää, mitä lääkkeitä sinun pitäisi ottaa kotona leikkauspäivän aamuna. Sinulle kerrotaan myös, mistä lähtien tulee olla syömättä ja juomatta.

Leikkauspäivänä

Leikkauspäivän aamuna saavut preoperatiiviselle poliklinikalle sovittuun aikaan. Vaihdat yllesi leikkausvaatteet ja omat vaatteesi viedään osastolle A3, missä sinua hoidetaan leikkauksen jälkeen. Osastolta Y2A sinut viedään leikkausosastolle.

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen sinut viedään heräämöön, missä sinua tarkkaillaan kunnes vointisi on vakaa. Tämän jälkeen sinut siirretään osastolle A3, joko leikkauspäivän iltana tai seuraavana aamuna.

Sinulle on tilapäisesti laitettu keuhkoon letku (pleuradreeni), letku on kytketty imulaitteeseen, että ylimääräinen veri ja ilma pääsevät tulemaan pois. Seurataan verenpainetta, pulssia ja hengitystä.

Kipuja lievitetään kipupumpun avulla ensimmäisinä vuorokausina. Sinulla on virtsakatetri, joka poistetaan muutaman päivän kuluttua leikkauksesta. Hengitysharjoitukset ovat tärkeitä, liman irtoamisen helpottamiseksi puhallatte pulloon. Syödä saat heti osastolle palattuasi, mikäli vointisi sen sallii. Syökää päiväsalissa mikäli mahdollista.

Keuhkokuva kontrolloidaan lääkärin määräyksen mukaan; kun kuva on siistiytynyt, voidaan keuhkossa oleva letku poistaa. Letku poistetaan osastolla.

Mobilisointi aloitetaan seuraavana päivänä leikkauksesta. Silloin sinut autetaan ylös istumaan sängynlaidalle sekä jopa seisomaan hetkeksi sängyn viereen. Lääkärin tapaat päivittäin, myös viikonloppuisin.

Puhelin mielellään äänettömänä.

Jatkohoito

Kotiutus tapahtuu yleensä 4-7 päivää leikkauksen jälkeen. Sairaanhoitaja antaa lääkereseptit, sairaslomatodistuksen, jos tarpeen ja kopion epikriisistä (kirjallinen tiivistelmä hoitojaksosta). Epikriisin voidaan myös lähettää postitse kotiin. Koepalavastauksen kuulemista varten saat soittoajan. Tikit ovat yleensä itsestään sulavia ja ne sulavat parin viikon sisällä leikkauksesta. Vältä haavan tarpeetonta koskettelua. Suihkuta haava päivittäin.  Vältä myös raskaiden taakkojen nostelua.

Huomioitavaa

Ota yhteyttä osastolle A3, mikäli jotain seuraavista oireista ilmenee:

  • lisääntyvää kipua
  • voimakasta turvotusta
  • ihon punoitusta haavan ympärillä
  • vuotoa tai pahanhajuista eritettä tulee haavasta
  • kuumeilua
27.2.2020 Redaktion_toimitus