Toimenpiteen tarkoitus

Leikkauksen tarkoituksena on helpottaa hankalaa kipuoireistoa ja saada helpotusta yläraajojen toimintakykyyn. Leikkaus tehdään potilaskohtaisesti joko kaulan etu- tai takakautta. Leikkausriskejä ovat infektiot, verenvuodot, äänenkäheys, nielemisvaikeudet ja neliraajahalvaus.

Valmistautuminen

Kaikki tulehdukset on hoidettava ennen leikkausta. Leikkausta varten ihon on oltava kunnossa,leikkausalueella ei saa olla haavoja, märkänäppyjä tai rupia. Mikäli epäilet että sinulla on jokin tulehdus, ota yhteyttä omaan terveyskeskukseen.

Esikäynti ennen leikkausta

Sinut kutsutaan esikäynnille preoperatiiviselle poliklinikalle 1-2 viikkoa ennen leikkausta. Tarvittavat verikokeet otetaan samassa yhteydessä. Preoperatiivisella poliklinikalla tapaat sairaanhoitajan, joka haastattelee ja keskustelee kanssasi leikkaukseen liittyvistä asioista. Hän kertoo myös mahdollisesti tauotettavista lääkkeistä.

Leikkauspäivä

Saavut leikkausaamuna preoperatiiviselle poliklinikalle sovittuun aikaan. Mahdollisesti tapaat leikkaavan lääkärin aamulla ennen kuin sinut viedään leikkaussaliin. Leikkaussalista ilmoitetaan, kun saat tulla sinne sairaanhoitajan saattamana. Leikkaus tehdään nukutuksessa ja kestää 1-2 tuntia. Toimenpiteen jälkeen vointiasi tarkkaillaan heräämössä ja vointisi salliessa sinut siirretään ortopedian osastolle T2.

Jälkihoito ja kotiutus

Leikkauksen jälkeen saat liikkua vapaasti. Saat käännellä kaulaa varovasti. Raskaita esineitä (10kg) ei saa kantaa jälkikontrolliin asti. Tukikauluria et tarvitse leikkauksen jälkeen. Osastolta saat sekä fysioterapeutilta että leikkaavalta lääkäriltä tarkempia ohjeita kuntoutusta varten. Autolla ajamista suositellaan vasta kuukauden kuluttua leikkauksesta. Kontrolli leikkauksen jälkeen on noin kuukauden kuluttua kirurgian poliklinikalla.

4.12.2015 VKSadmin