Osteotomialeikkaus tehdään luun tai nivelen asentovirheen korjaamiseksi. Virheasento voi syntyä nivelen epätasaisen tai huonoon asentoon luutuneen murtuman seurauksena. Yleensä toimenpide tehdään polven nivelrikon oireiden helpottamiseksi.

Leikkauksessa sääriluun yläosaan tehdään osittainen katkaisulinja ja luu käännetään vähitellen oikeaan asentoon. Saavutettu asento tuetaan luuhun ruuveilla kiinnitettävällä levyllä ja luutumisen edistämiseksi laitetaan paikallinen keinoluusiirre. Toimenpiteellä voidaan siirtää mahdollista polven tekonivelleikkausta 5 - 10 vuotta eteenpäin.

Yleiskunto

Mahdolliset perussairaudet (esim. sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes) tulee olla hyvällä hoitotasolla ennen leikkausta. Monipuolinen ravinto, liikunta ja riittävä uni edistävät toipumista leikkauksen jälkeen. Harrasta monipuolisesti yleiskuntoa ja lihasvoimaa ylläpitävää liikuntaa ennen leikkausta. Hyvä reisilihasvoima ja liikkuvuus polvinivelessä nopeuttavat kuntoutumista.

Infektiot

Mahdolliset tulehdukset, esim. virtsatie-, hammas-, hengitys- tai ihotulehdukset on hoidettava ennen leikkausta, koska ne voivat lisätä infektioriskiä.

Apuvälineet

Ota kotoa mukaan tukevat ja helpot jalkineet sekä liikkumiseen tarvitsemasi apuvälineet. Apuvälineitä voit lainata kotikunnan terveyskeskuksesta tai sairaalasta.

Esikäynti

Saat kutsun ennen leikkausta preoperatiiviselle poliklinikalle Y2 sairaanhoitajan ja leikkaavan lääkärin vastaanotoille. Käynnin yhteydessä kerrotaan tarkemmin leikkauksesta.

Päivää ennen leikkausta preoperatiivisen poliklinikan Y2 sairaanhoitaja soittaa ja kertoo sinulle, mitä lääkkeitä voit ottaa kotona ja mihin aikaan saavut sairaalaan leikkauspäivän aamuna.

Leikkauspäivä

Leikkauspäivän aamuna tulet preoperatiiviselle poliklinikalle Y2 aikaisemmin ilmoitettuna aikana. Sieltä sinut saatetaan leikkausosastolle. Leikkaus tehdään selkäydinpuudutuksessa ja se kestää noin tunnin ajan.

Leikkauksen jälkeen sinut siirretään heräämöön. Puudutuksen hävittyä liikuttele varpaita ja nilkkoja säännöllisesti laskimotukosten ehkäisemiseksi. Heräämöstä sinut siirretään osastolle T2, jossa hoitoaika on noin 2-4 päivää leikkauksen jälkeen.

Kuntoutus osastolla

Kuntoutuminen vaatii sinulta aktiivisuutta. Ensimmäisenä päivänä leikkauksen jälkeen sinut autetaan seisomaan sängyn vierelle. Fysioterapeutti opastaa sinua leikatun alaraajan liike- ja lihasharjoittelussa. Polven aktiivista harjoitusta lisätään vointisi mukaan. Tavoitteena on, että opit omatoimisesti tekemään ohjatut harjoitteet.  Kävelymatkan pituutta ja kertoja lisätään voinnin mukaan. Tavoitteena on, että opit sujuvasti ja turvallisesti kävelemään myös portaissa. Leikannut lääkäri antaa ohjeet, kuinka paljon saat laittaa painoa leikatulle jalalle.

Kotona leikkauksen jälkeen

Kotona on tärkeää noudattaa osastolta saatuja haavanhoito-ohjeita. Ota ensisijaisesti yhteys kotikunnan terveyskeskukseen, mikäli leikkaushaavassa esiintyy lisääntyvää kipua, punoitusta, turvotusta tai se alkaa erittää enemmän.

Jälkitarkastus on kirurgian poliklinikalla.

31.3.2020 T2