Leikkaus tehdään ydinkanava-ahtauman vuoksi, joka voi olla synnynnäinen tai  lannerankarikon seurauksena syntynyt. Oireita voivat olla selkäkipu, jalkojen säteilykipu, tunnottomuus ja toisinaan virtsaamis- sekä ulostamisongelmat. Leikkauksella ei ole heikentävää tai vahvistavaa vaikutusta selän tukirakenteeseen.

Yleiskunto

Mahdolliset perussairaudet (esim. sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes) tulee olla hyvällä hoitotasolla ennen leikkausta. Hyvä yleiskunto ja lihasvoima nopeuttavat leikkauksesta toipumista. Pyri liikkumaan päivittäin. Saat ohjausta lihaskunnon ylläpitoon, painonpudotukseen sekä tupakoinnin lopettamiseen omasta terveyskeskuksestasi. Tupakointi vaikeuttaa leikkaushaavan paranemista.

Infektiot

Mahdolliset tulehdukset, esim. virtsatie-, hammas-, hengitys- tai ihotulehdukset on hoidettava ennen leikkausta, koska ne voivat lisätä infektioriskiä.

Esikäynti

Sinut kutsutaan esikäynnille ennen leikkausta. Tällöin tapaat sairaanhoitajan, joka keskustelee kanssasi hoitoon liittyvistä asioista.

Päivää ennen leikkausta preoperatiivisen poliklinikan Y2 sairaanhoitaja soittaa ja kertoo sinulle, mitä lääkkeitä voit ottaa kotona ja mihin aikaan saavut sairaalaan leikkauspäivän aamuna.

Leikkauspäivä

Leikkauspäivän aamuna tulet preoperatiiviselle poliklinikalle Y2 aikaisemmin ilmoitettuna aikana. Sieltä sinut saatetaan leikkausosastolle. Leikkaus tehdään nukutuksessa ja se kestää noin 30 min.-2 tuntia.

Leikkauksen jälkeen sinua tarkkaillaan heräämössä. Heräämöstä sinut siirretään jatkohoitoon osastolle T2.

Kuntoutuminen

Ensimmäisen vuorokauden ajan olet vuodelevossa. Suositeltavin asento on selinmakuu, mutta halutessasi voit olla myös kylkiasennossa. Liikkeelle lähteminen tapahtuu fysioterapeutin ja hoitajan avustamana ensimmäisenä päivänä leikkauksen jälkeen. Aluksi tarvitset apuvälineitä liikkumisen tukena.

Kotona on tärkeää noudattaa osastolta saatuja haavanhoito-ohjeita. Ota ensisijaisesti yhteys kotikunnan terveyskeskukseen, mikäli leikkaushaavassa esiintyy lisääntyvää kipua, punoitusta, turvotusta tai se alkaa erittää enemmän.

Sairausloma leikkauksen jälkeen on noin 1-2 kuukautta. Vältä pitkäaikaista istumista, jyrkkiä taivutuksia eteenpäin, kallistuksia taaksepäin, kiertoliikkeitä sekä raskaiden esineiden nostamista ja kantamista. Aluksi voi olla helpompaa istua korotetulla tuolilla. Sinun tulee muistaa istua selkä suorana ja jalat maahan tuettuina.

Toipumisen alkuvaiheessa on noudatettava lääkärin määräämiä liikerajoituksia. Sukupuolielämän voi aloittaa noin kahden viikon kuluttua leikkauksesta.

31.3.2020 T2