Leikkauksessa poistetaan välilevytyrä selkärangasta. Välilevytyrä voi aiheuttaa hermopuristusta, jonka oireita ovat selkäkipu, jalkojen säteilykipu, tunnottomuus ja toisinaan virtsaamis- sekä ulostamisongelmat. Leikkauksella ei ole heikentävää tai vahvistavaa vaikutusta selän tukirakenteeseen.

Yleiskunto

Mahdolliset perussairaudet (esim. sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes) tulee olla hyvällä hoitotasolla ennen leikkausta. Hyvä yleiskunto ja lihasvoima nopeuttavat toipumista leikkauksen jälkeen. Pyri liikkumaan päivittäin. Saat ohjausta lihaskunnon ylläpitoon, painonpudotukseen sekä tupakoinnin lopettamiseen omasta terveyskeskuksestasi. Tupakointi vaikeuttaa leikkaushaavan paranemista.

Infektiot

Mahdolliset tulehdukset, esim. virtsatie-, hammas-, hengitys- tai ihotulehdukset on hoidettava ennen leikkausta, koska ne voivat lisätä infektioriskiä.

Esikäynti

Sinut kutsutaan esikäynnille ennen leikkausta. Tällöin tapaat sairaanhoitajan, joka keskustelee kanssasi hoitoon liittyvistä asioista.

Päivää ennen leikkausta preoperatiivisen poliklinikan Y2 sairaanhoitaja soittaa ja kertoo sinulle, mitä lääkkeitä voit ottaa kotona ja mihin aikaan saavut sairaalaan leikkauspäivän aamuna.

Leikkauspäivä

Leikkauspäivän aamuna tulet preoperatiiviselle poliklinikalle Y2 aikaisemmin ilmoitettuna aikana. Sieltä sinut saatetaan leikkausosastolle. Leikkaus tehdään nukutuksessa ja se kestää noin 30 min.-2 tuntia.

Leikkauksen jälkeen sinut siirretään heräämöön tarkkailuun. Heräämöstä sinut siirretään jatkohoitoon vuodeosastolle T2.

Kuntoutuminen

Saat nousta sängystä avustettuna ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä päivänä.

Kotona on tärkeää noudattaa osastolta saatuja haavanhoito-ohjeita. Ota ensisijaisesti yhteys kotikunnan terveyskeskukseen, mikäli leikkaushaavassa esiintyy lisääntyvää kipua, punoitusta, turvotusta tai se alkaa erittää enemmän.

Sairausloma leikkauksen jälkeen on noin 1-2 kuukautta. Vältä pitkäaikaista istumista, jyrkkiä taivutuksia eteenpäin, kallistuksia taaksepäin, kiertoliikkeitä sekä raskaiden esineiden nostamista ja kantamista. Aluksi voi olla helpompaa istua korotetulla tuolilla. Sinun tulee muistaa istua selkä suorana ja jalat maahan tuettuna.

Sukupuolielämän voi aloittaa noin kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Toipumisen alkuvaiheessa on noudatettava lääkärin määräämiä liikerajoituksia.

31.3.2020 T2