Selkärankaan tehdään luudutusleikkauksia oireilevan nikamasiirtymän, skolioosin, välilevyrappeuman tai useamman kerran leikatun välilevytyrän vuoksi. Leikkauksen yhteydessä vapautetaan ahtaalla olevat hermojuuret, jonka tavoitteena on helpottaa alaraajoihin säteilevää kipua ja mahdollista puutumista. Leikkauksessa nikamat tuetaan ja lukitaan toisiinsa kiinnitysmateriaalin avulla. Tällä tavalla korjataan nikamien virheellinen asento.

Yleiskunto

Hyvä yleiskunto ja lihasvoima nopeuttavat leikkauksesta toipumista. Pyri liikkumaan päivittäin. Saat ohjausta lihaskunnon ylläpitoon, painonpudotukseen sekä tupakoinnin lopettamiseen omasta terveyskeskuksestasi. Tupakointi vaikeuttaa haavan paranemista ja nikamien luutumista.

Infektiot

Kaikki tulehdukset tulee hoitaa ennen leikkausta. Elimistössä oleva bakteeri saattaa aiheuttaa haavatulehduksen tai kiinnittyä selän vierasmateriaaliin.

Leikkausta varten ihon täytyy olla kunnossa. Leikkausalueella ei saa olla ihottumaa, haavoja, märkänäppyjä tai rupia. Kainalot, rinnanaluset tai nivuset eivät saa olla hautuneet. Ihon kunnosta tulee huolehtia pesemisellä ja rasvaamisella. Varpaiden välien tulee olla ehjät, eikä kynsisientä saa olla. Myös suu ja hampaat tulee hoitaa hyvissä ajoin ennen leikkausta. Mikäli epäilet, että sinulla on jokin tulehdus, ota yhteyttä omaan terveyskeskukseesi.

Esikäynti

Sinut kutsutaan esikäynnille 2-3 viikkoa ennen leikkausta. Muutama päivä ennen käyntiä saat kutsun omaan terveyskeskukseen tai sairaalaan verikokeisiin ja mahdollisiin muihin esitutkimuksiin. Esikäynnillä tapaat selkähoitajan ja/tai sairaanhoitajan, jotka keskustelevat kanssasi hoitoon liittyvistä asioista: mahdollisista perussairauksista, hoidon tarpeesta, tavoitteista, toteuttamisesta ja omista toiveistasi. Tapaat myös fysioterapeutin, joka kertoo kuntoutumisesta ja apuvälinetarpeesta leikkauksen jälkeen.

Päivää ennen leikkausta preoperatiivisen poliklinikan Y2 sairaanhoitaja soittaa ja kertoo sinulle, mitä lääkkeitä voit ottaa kotona ja mihin aikaan saavut sairaalaan leikkauspäivän aamuna.

Leikkauspäivä

Tulet preoperatiiviselle poliklinikalle Y2 leikkauspäivän aamuna aikaisemmin ilmoitettuna aikana. Sieltä sinut saatetaan leikkausosastolle. Leikkaus tehdään nukutuksessa ja se kestää noin 1,5-4 tuntia. Leikkauksen jälkeen vointiasi tarkkaillaan heräämössä, josta sinut siirretään jatkohoitoon vuodeosastolle T2.

Kuntoutuminen osastolla

Ensimmäisen vuorokauden ajan olet vuodelevossa. Suositeltavin asento on selinmakuu, mutta halutessasi voit olla myös kylkiasennossa. On tärkeää noudattaa annettuja liikerajoituksia. Liikkeelle lähteminen tapahtuu fysioterapeutin ja hoitajan avustamana ensimmäisenä päivänä leikkauksen jälkeen. Aluksi tarvitset apuvälineitä liikkumisen tukena.

Kotona leikkauksen jälkeen

Kotona on tärkeää noudattaa osastolta saatuja haavanhoito-ohjeita. Ota ensisijaisesti yhteys kotikunnan terveyskeskukseen, mikäli leikkaushaavassa esiintyy lisääntyvää kipua, punoitusta, turvotusta tai se alkaa erittää enemmän. Mahdolliset muut tulehdukset täytyy aina hoitaa, koska ne voivat levitä kiinnitysmateriaaliin myös muualta elimistöstä.

Selkään asetetun metallisen kiinnitysmateriaalin vuoksi kaikki tulehdussairaudet on hoidettava. Mikäli sinulle suunnitellaan kirurgisia toimenpiteitä, on sinun kerrottava hoitavalle lääkärille selässäsi olevasta metallisesta kiinnitysmateriaalista.

Sairausloma leikkauksen jälkeen on noin kolme kuukautta. Lääkärintarkastus on kolmen kuukauden sekä yhden vuoden kuluttua leikkauksesta. Fysioterapeutilla käynti on kuuden viikon ja kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Leikkauksen jälkeen selässäsi voi tuntua aristusta, joka saattaa kestää jopa kuukausia. Alaraajaan tai pakaraan säteilevää voimakasta kipua voi myös esiintyä, jolloin on syytä ottaa kipulääkettä ja levätä.

Välttäkää pitkäaikaista istumista neljän viikon ajan. Aluksi on helpompaa istua korotetulla tuolilla. Sinun tulee muistaa istua selkä suorana ja jalat maahan tuettuina sekä välttää selän syviä kumarteluja, kiertoja ja taakse taivutuksia kahden kuukauden ajan leikkauksen jälkeen.

Sukupuolielämän voit aloittaa noin kahden viikon kuluttua. Toipumisen alkuvaiheessa on vältettävä asentoja, joissa selkä joutuu alttiiksi kierto- tai taivutusliikkeille. Leikkauksen jälkeen voitte istua selkänoja taaksepäin taivutettuna henkilöautossa. Itse et saa ajaa autolla ennen kuuden viikon kontrollikäyntiä fysioterapeutin luona.

17.4.2020 T2