Vatsanpeitteet saattavat menettää muotonsa mm rakauden tai merkittävän painonpudotuksen jälkeen. Huomattavasti venyttyessään iho menettää pysyvästi osan luontaisesta kimmoisuudestaan eikä välttämättä palaudu entisiin mittoihinsa. Vartalon iholle saattaa jäädä myös venymisarpia. Vatsanpeitteiden muodonkorjausleikkauksella (abdominoplastia) poistetaan ylimääräinen löysä ja roikkuva iho alavatsalta.

Ennen leikkausta

Ennen leikkausta lääkkeiden tauotus huomioidaan yksilöllisesti lääkärin kanssa. Näitä lääkkeitä ovat mahdollinen hormoniestolääkitys, antigoakulantit ja luontaistuotteet (esimerkiksi Omega-3). Tauotetut lääkkeet ja muut tuotteet voi aloittaa uudelleen 1 viikko leikkauksen jälkeen.

Verenpaine- ja diabetes tulee olla hoitotasapainossa.

Tupakointi ja nikotiinituotteet tulee lopettaa kokonaan 4 viikkoa ennen leikkausta, koska ne nostavat kolminkertaisesti komplikaatioriskejä ja hidastavat haavan paranemista. Leikkausta ei voida tehdä, jos potilas tupakoi tai käyttää nikotiinituotteita.

Kotilääkkeet voi ottaa leikkausaamuna pienen nestemäärän (vesi) kanssa, mutta muuten on oltava syömättä ja juomatta edellisillasta klo 22.00.

Leikkaus

Vatsan muodonkorjausleikkaus (abdominoplastia) tehdään oireita aiheuttavan roikkuvan ylimääräisen ihon ja ihonalaiskudoksen vuoksi. Mikäli kudosvenytyksen vuoksi myös suorat vatsalihakset ovat erkaantuneet toisistaan ja tämä aiheuttaa toiminnallista haittaa tai tyrän, myös se korjataan leikkauksessa. Leikkauksessa poistetaan ylimääräistä ihoa ja ihonalaisrasvaa. Samalla napa irrotetaan kantansa varaan ja siirretään uuteen paikkaan suoliluuharjujen korkeudelle tekemällä sille uusi reikä jäljelle jäävään ihoon. Ennen leikkausta tehdään leikkauspiirrokset iholle tussilla. Leikkaustapa suunnitellaan yksilöllisesti.

Komplikaatiot

Leikkauksen komplikaatioita ovat jälkivuoto, kudosnesteen kertyminen, haavatulehdus ja ihon tuntohäiriöt, sekä haavareunojen ja rasvakudoksen verenkiertohäiriöt, joista voi olla seurauksena haavojen aukeaminen tai hidas paraneminen. Mikäli verenvuoto on runsasta, voidaan se joutua hoitamaan uusintaleikkauksella. Pienempi verihyytymä voidaan tarvittaessa tyhjentää neulalla ja ruiskulla 10-14 päivän kohdalla.

Leikkaukseen liittyy laskimotulpan vaara. Mikäli potilaalla on erityisiä riskitekijöitä laskimoveritulppaan (ylipaino, aikaisemmin sairastettu laskimotulppa, hormonilääkitys), annetaan leikkauksen jälkeen verenohennuslääkettä, joka jatkuu kotona 10-20 päivää.

Arpikasvu on yksilöllistä. Liiallista arpikasvua (arven punoitus, kutina ja kohoaminen) tulee tarvittaessa ehkäistä/hoitaa haavateipillä (Micropore), silikoniteipillä (Mepiform) tai silikonigeelillä (Kelo-Cote) useamman kuukauden ajan. Arpiin voi liittyä pysyvää hermokipua. Arvet ovat pysyvät ja niitä ei voida poistaa kokonaan millään keinolla, mutta ne vaalenevat useimmiten ajan myötä arven kypsyessä (1-2vuoden aikana).

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksessa vatsaan laitetaan laskuputket (dreenit) poistamaan verta ja kudosnestettä ja ne poistetaan tavallisesti muutaman päivän kuluessa erittämisen vähentyessä, kuitenkin viimeistään 2 viikon kohdalla.

Suihkuun saa mennä toisena leikkauksen jälkeisenä päivänä. Mikäli leikkauksessa on korjattu vatsalihakset tai tyrä, ompeleiden tai verkon aiheuttama kiristys voi aiheuttaa korostunutta kipua liikkuessa ensimmäisen 1-2 viikon ajan.

Haavateippejä pidetään 4 viikkoa. Jos poikkeavaa arpikudosmuodostusta havaitaan tai sellaista on ollut aikaisemmin, teippihoitoa tulee jatkaa 3-6 kuukautta. Irronneet ja veriset teipit voi poistaa ja vaihtaa uusiin. Jos haava myöhemmin erittää, kannattaa teippi poistaa, suihkuttaa haavakohta ja peittää kuivalla sidetaitoksella. Haavojen eritys ja hidastunut paraneminen on varsin tavallista (10-40% potilaista), koska haavat ovat pitkät ja ompeleet saattavat nousta pintaan. Saunominen ja uiminen on kielletty siihen asti kunnes haavat ovat parantuneet.

Runsaampaa kudosnestekertymää esiintyy 10-15%:lla potilaista. Kertymiä voidaan joutua tyhjentämään useampaan kertaan neulalla ja ruiskulla noin viikon välein. Kudosnestekertymää ehkäistään leikkauksessa asetettavilla kiinnitysompeleilla sekä leikkauksen jälkeen pidettävillä tukiliiveillä, -vaatteilla ja -sidoksilla. Pitkittyvissä tilanteissa on joskus tarpeen ruiskuttaa kuivattavaa ainetta nesteonkaloon. Harvemmin joudutaan uusintaleikkaukseen, jossa nesteilyä ylläpitävä kapseli poistetaan.

Tukiliiviä ja/tai -tekstiiliä käytetään 4 viikkoa leikkauksen jälkeen. Mikäli leikkauksessa on korjattu vatsalihakset tai tyrä, tukiliiviä tulee käyttää 6 viikkoa ja raskasta ponnistelua välttää (lupa nostaa 1 kg painoisia asioita/esineitä).

Ompeleiden poisto

Mahdolliset navan ympärillä olevat sulamattomat ompeleet poistetaan omassa terveyskeskuksessa n.10 vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Pääosin haavoissa on sulavat ompeleet. Mikäli jokin ommelkohta erittää ja ommel on näkyvissä pitäen haavaa auki ja eritystä yllä, voi näkyvän ompeleen poistaa, kun leikkauksesta on kulunut pari viikkoa.

Jälkihoito

1-2 kuukauden kuluttua leikkauksesta on jälkikontrolli. Muut kontrollit sovitaan tarpeen mukaan.

 

17.4.2020 T2