Toimenpiteen tarkoitus

BCG-huuhteluaine ehkäisee pinnallisen virtsarakkosyövän uusiutumista.

Valmistautuminen

Kaksi päivää ennen jokaista rakkohuuhtelua otetaan virtsanäyte. Ennen huuhtelun antamista hoitaja tarkistaa, että sinulla ei ole virtsatietulehdusta. Jos virtsatietulehdus todetaan, se hoidetaan antibiooteilla ennen huuhteluiden jatkamista.

Toimenpidepäivänä älä juo mitään 4 tuntia ennen huuhtelua, jotta pystyisit pitämään lääkeaineen rakossa 2 tunnin ajan. Tyhjennä rakko juuri ennen huuhtelun antamista.

Toimenpiteen kulku

Ennen huuhtelun antamista, rakko tyhjennetään virtsasta katetrin avulla. BCG-lääke laitetaan virtsarakkoon kyseisen katetrin kautta. Lääkkeen tulisi olla rakossa 2 tunnin ajan. Aineen ollessa rakossa, sinun tulisi liikkua paljon, jotta aine tulisi kosketuksiin koko rakon limakalvon kanssa.

Jälkihoito

Saat virtsata tavalliseen tapaan 2 tunnin kuluttua. Juo mielellään tavallista runsaammin huuhtelun ensimmäisten tuntien jälkeen, jotta virtsatiet huuhtoutuisivat kunnolla ja mahdollinen rakkoärsytys vähenisi.

Pese aina kädet ja sukupuolielinten alue virtsattuasi, jotta lääkeainetta ei jäisi iholle. Joskus virtsatessa voi esiintyä kirvelyä hoidon jälkeen.

Huomioitavaa

Ilmoita, jos tulee yli 2 päivää kestävä kuume tai flunssaoireita, pahaa väsymystä, pahoinvointia tai vastaavaa. Oireet voivat olla lääkkeen sivuvaikutuksia tai tulehduksen merkkejä.

Käytä partnerin suojaamiseksi kondomia tai pidättäydy sukupuoliyhteydestä viikon ajan huuhtelun jälkeen.

9.12.2015 VKSadmin