1 Toimenpiteen tarkoitus

Botox-injektio rauhoittaa ärtynyttä virtsarakkoa.

Tehdään selkäydinpuudutuksessa tai joskus nukutuksessa. Lääkeainetta ruiskutetaan useampaan kohtaan rakkolihakseen ja sulkijalihakseen.

Ennen toimenpidettä sinulle opetetaan itsekatetrointi. Injektioiden laiton jälkeen rakon tyhjentäminen voi olla vaikeaa koska virtsaamistarvetta ei välttämättä tunne.

2 Valmistautuminen

Esikäynti preoperatiivisella poliklinikalla Y2A

Esikäynnin tarkoituksena on kartoittaa terveydentilasi tulevaa leikkausta ajatellen.

Ota mukaasi etukäteen täytetty kyselykaavake ” Esitiedot anestesiaa varten” sekä lääkekortti tai reseptit käytössä olevista lääkkeistäsi.

Tapaat sairaanhoitajan, joka haastattelee sinua ja antaa suullista sekä kirjallista ohjausta siitä, kuinka valmistaudut kotona tulevaan leikkaukseen.

Käyt laboratoriossa ja tarvittaessa röntgenissä. Saat syödä ja juoda ennen käyntiä.

Tapaat tarvittaessa leikkaavan lääkärin, anestesialääkärin ja fysioterapeutin.

Käynnille on hyvä varata 2-4 tuntia aikaa. Käynnin jälkeen saat lähteä kotiin.

Soitto leikkausta edeltävänä päivänä

Preoperatiiviselta poliklinikalta sairaanhoitaja soittaa sinulle iltapäivällä ja kertoo mihin aikaan sinun tulisi saapua leikkauspäivänä.

Saat silloin tietää mitä lääkkeitä sinun pitäisi ottaa kotona leikkauspäivän aamuna.

Lääkkeet

Jos käytät Marevania, pitää lääke olla tauolla 3 päivää ennen leikkausta. Jos käytät Plavixia ja/tai Primaspania ja/tai Clopidogrelia täytyy lääke/lääkkeet tauottaa viikko ennen leikkausta. Omega kapselit pitää myös tauottaa viikko ennen leikkausta. Muut lääkkeet normaalisti kotona.

3 Leikkauksen kulku

Leikkauspäivän aamuna saavut preoperatiiviselle poliklinikalle sovittuun aikaan. Vaihdat yllesi leikkausvaatteet ja omat vaatteesi viedään osastolle missä sinua hoidetaan leikkauksen jälkeen. Saat odottaa odotushuoneessa kunnes sinut kutsutaan leikkaukseen, johon menet sairaanhoitajan saattelemana. Injektion jälkeen Sinut viedään heräämöön, kun olo on tarpeeksi hyvä viedään Sinut takaisin osastolle. Matkapuhelin saa olla mukana, mutta toivomme, että se pidetään äänettömänä.

4. Jälkihoito

Kestokatetri pidetään seuraavaan päivään. Tarvittaessa itsekatetrointi, jos normaali virtsaaminen ei onnistu tai onnistuu vain osittain, katetrit saa hakea ilmaiseksi oman alueen terveyskeskuksesta. Lääkeaineen vaikutus lievenee vähitellen ja injektio voidaan uusia noin vuoden kuluttua.

26.2.2020 Redaktion_toimitus