Leikkauksen tarkoitus

Leikkaus tehdään virtsaputken kautta. Tähystimen kautta eturauhasesta ”poltetaan” suurentunut osa pois ja näin virtsantulo helpottuu. Toimenpide tehdään yleensä selkäydinpuudutuksessa.

Valmistautuminen

Jos käytät MAREVAN pitää lääke olla tauolla 3 päivää ennen leikkausta.

Jos käytät PLAVIX ja/tai PRIMASPAN ja/tai CLOPIDOGREL pitää lääke/lääkkeet olla tauolla 1 viikko ennen leikkausta.  OMEGA kapselit pitää olla tauolla 1 viikko ennen leikkausta.

Leikkauksen kulku

Leikkauspäivänä käyt aamulla suihkussa. Laitat leikkausvaatteet päälle. Kellot ja korut pitää ottaa pois. Ennen leikkaussaliin viemistä, saat esilääkkeet nukutuslääkärin antamien määräyksien mukaisesti.

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen sinut viedään heräämöön. Kun vointisi on tarpeeksi hyvä, siirryt osastolle. Osastolla matkapuhelimen käyttö on sallittu jokaisessa huoneessa. Ystävällisesti pidä matkapuhelimen äänettömänä osastolla. Jos vointisi on hyvä, saat syödä ja juoda normaalisti osastolla.

Syökää päiväsalissa, mikäli mahdollista. Virtsarakossa voi toimenpiteen jälkeen olla letku (katetri). Katetria pidetään noin päivän.

Tarvittaessa annetaan kipulääkettä. Aluksi saattaa esiintyä tihentynyttä virtsaamistarvetta ja kirvelyä virtsaputkessa sekä virtsan karkailua, jotka yleensä ovat ohimeneviä.

Tärkeitä kellonaikoja osastolla A3

Kello 7 tulevat laboratoriohoitajat ja ottavat verinäytteitä. Kello 8 aamupala. Kello 8–9 lääkärinkierto. Kello 9 eteenpäin kotiin lähtevien uloskirjaus. Kello 11.30 lounas. Kello 14–15 Iltapäivän lääkkeiden jako sekä vierailuaika. Kello 16.30 päivällinen. Kello. 18–19 vierailuaika, jonka jälkeen iltapalan sekä iltalääkkeiden jako. Kello 22 yöhoitajat kiertävät.

Omaiset

Vierailuajat ovat klo 14–15 ja klo 18–19. Jos ajat eivät sovi voit keskustella hoitohenkilökunnan kanssa muista ajoista.

Älä tule vierailulle jos olet vilustunut, eikä mielellään leikkauspäivänä Ainoastaan 2 vierailijaa yhtä aikaa.

Leikkauksen jälkeen potilas viedään heräämöön. Sen jälkeen osastolle. Välttäkää puheluita heräämöön, mutta tarvittaessa voit tiedustella numerosta.

Toivoisimme, että omaiset keskenään sopisivat yhdyshenkilöstä, joka soittaa osastolle ja tiedustelee potilaan vointia. Osasto A3 soittoaika on kello 13–14. Puhelinnumero 06 213 1672.

Jälkihoito

Kotiutuminen tapahtuu tavallisesti seuraavana päivänä. Voit vapaasti liikkua ja kuntoilla, mutta vältä raskaita nostoja ja tärinää (traktorilla ajamista, pyöräilyä) noin kolmen (3) viikon ajan. Alapesua suoritettava vähintään kerran päivässä, myös esinahan alta.

Monipuolinen ruokavalio pitää ulosteen pehmeänä, näin vältät rajua ponnistelua, joka voi aiheuttaa verivirtsaisuutta. Jos virtsantulo lakkaa, ota yhteys terveyskeskukseen. Muista juoda riittävästi.

Sukupuolisen kanssakäymisen voit aloittaa noin kuukauden kuluttua leikkauksesta, kyky säilyy mutta leikkaus voi aiheuttaa hedelmättömyyttä. Leikkauksen jälkeen voi esiintyä yleensä ohimenevää virtsankarkailua (inkontinenssia).

Tarvittaessa saat mukaasi lantionpohjalihaksia vahvistavan jumppaohjeen. Jälkitarkastus on tarvittaessa poliklinikalla. Kirjallisen yhteenvedon (epikriisi) hoitojaksosta saat kotiinlähdön yhteydessä tai lähetetään sinulle kotiin.

Jos huomaat tulehdusoireita, käänny oman terveyskeskuksesi puoleen. Terveyskeskus lähettää tarvittaessa Sinut eteenpäin.

Kun lääkärikierto on ohi ja kaikki paperit kunnossa saat lähteä kotiin. Tarvittaessa voit syödä lounaan päiväsalissa ja odottaa siellä, kunnes kuljetuksesi tulee.

 

12.5.2021 a3