1 Leikkauksen tarkoitus

Leikkaus tehdään virtsaputken kautta. Tähystimen kautta eturauhasesta ”poltetaan” suurentunut osa pois ja näin virtsantulo helpottuu. Toimenpide tehdään yleensä selkäydinpuudutuksessa.

2 Valmistautuminen

Lääkkeet

Jos käytät Marevania, pitää lääkkeen olla tauolla 3 päivää ennen leikkausta

Jos käytät Plavixia ja/tai Primaspania ja/tai Clopidogrelia pitää lääke/lääkkeet tauottaa viikko ennen leikkausta. Omega kapselit täytyy myös tauottaa viikko ennen leikkausta.

3 Leikkauksen kulku

Leikkauspäivänä

Käyt aamulla suihkussa. Laitat leikkausvaatteet päälle. Kellot ja korut pitää ottaa pois. Ennen kuin sinut viedään leikkaussaliin saat esilääkkeen, joka voi olla särkylääke ja/tai rauhoittava lääkettä.

Tästä Terveystalon videosta saat lisää tietoa operaatiosta.

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen sinut viedään heräämöön. Kun vointisi on tarpeeksi hyvä, siirryt osastolle.

Ystävällisesti pidä matkapuhelimen äänettömänä osastolla.

Jos vointisi on hyvä, saat syödä ja juoda normaalisti osastolla. Syökää päiväsalissa mikäli mahdollista.

Virtsarakossa voi toimenpiteen jälkeen olla letku (katetri). Katetria pidetään noin päivän. Tarvittaessa annetaan kipulääkettä. Aluksi saattaa esiintyä tihentynyttä virtsaamistarvetta ja kirvelyä virtsaputkessa sekä virtsan karkailua, jotka yleensä ovat ohimeneviä.

4 Jälkihoito

Kotiutuminen tapahtuu tavallisesti samana päivänä.

Voit vapaasti liikkua ja kuntoilla, mutta vältä raskaita nostoja ja tärinää (traktorilla ajamista, pyöräilyä) noin kuukauden ajan.

Alapesu suoritettava vähintään kerran päivässä, myös esinahan alta

Monipuolinen ruokavalio pitää ulosteen pehmeänä, näin vältät rajua ponnistelua, joka voi aiheuttaa verivirtsaisuutta.

Jos virtsantulo lakkaa, ota yhteys terveyskeskukseen.

Muista juoda riittävästi. Sukupuolisen kanssakäymisen voit aloittaa n. kuukauden kuluttua leikkauksesta, kyky säilyy mutta leikkaus voi aiheuttaa hedelmättömyyttä

Leikkauksen jälkeen voi esiintyä yleensä ohimenevää virtsankarkailua (inkontinenssia). Tarvittaessa saat mukaasi lantionpohjalihaksia vahvistavan jumppaohjeen.Jälkitarkastus tarvittaessa poliklinikalla

Kirjallinen yhteenveto (epikriisi) hoitojaksosta saat kotiinlähdön yhteydessä tai lähetetään sinulle kotiin. Jos huomaat tulehdusoireita, käänny oman terveyskeskuksesi puoleen. Terveyskeskus lähettää tarvittaessa Sinut eteenpäin. Kun lääkärikierto on ohi ja kaikki paperit kunnossa saat lähteä kotiin. Tarvittaessa voit syödä lounaan päiväsalissa ja odottaa siellä kunnes kuljetus tulee.

27.2.2020 Redaktion_toimitus