1 Leikkauksen tarkoitus

Leikkaus tehdään virtsaputken kautta. Tähystimen kautta eturauhasesta höylätään suurentunut osa pois, ja näin virtsantulo helpottuu. Jos eturauhanen on pienikokoinen, riittää pienempi toimenpide, jossa virtsarakon kaulaan tehdään halkaisu (TUIP).

Molemmat toimenpiteet tehdään yleensä selkäydinpuudutuksessa.

2 Valmistautuminen

Esikäynti preoperatiivisella poliklinikalla Y2A

Esikäynnin tarkoituksena on kartoittaa terveydentilasi tulevaa leikkausta ajatellen.

Ota mukaasi etukäteen täytetty kyselykaavake ” Esitiedot anestesiaa varten” sekä lääkekortti tai reseptit käytössä olevista lääkkeistäsi.

Tapaat sairaanhoitajan, joka haastattelee sinua ja antaa suullista sekä kirjallista ohjausta siitä, kuinka valmistaudut kotona tulevaan leikkaukseen. Haastattelu voidaan tehdä myös puhelimitse.

Tapaat tarvittaessa leikkaavan lääkärin, anestesialääkärin ja fysioterapeutin.

Käyt laboratoriossa ja tarvittaessa röntgenissä. Saat syödä ja juoda ennen käyntiä.

Käynnille on hyvä varata 2-4 tuntia aikaa. Käynnin jälkeen saat lähteä kotiin.

Lääkkeet

Jos käytät Marevan pitää lääke olla tauolla 3 päivää ennen leikkausta

Jos käytät Plavix ja/tai Primaspan, ja/tai Aspirin ja/tai Clopidogrel pitää lääke/lääkkeet olla tauolla 1 viikko ennen leikkausta. Omega kapselit pitää olla tauolla 1 viikko ennen leikkausta.

Kipulääkkeeksi voi ottaa Panadol ja/tai Buranaa mikäli ne muuten sopii. 

Soitto leikkausta edeltävänä päivänä

Preoperatiiviselta poliklinikalta sairaanhoitaja soittaa sinulle iltapäivällä ja kertoo mihin aikaan sinun tulisi saapua leikkauspäivänä.

Saat silloin tietää, mitä lääkkeitä sinun pitäisi ottaa kotona leikkauspäivän aamuna.

3 Leikkauksen kulku

Leikkauspäivänä

Leikkauspäivän aamuna saavut preoperatiiviselle poliklinikalle sovittuun aikaan.

Vaihdat yllesi leikkausvaatteet ja omat vaatteesi viedään osastolle missä sinua hoidetaan leikkauksen jälkeen. Saat odottaa odotushuoneessa kunnes sinut kutsutaan leikkaukseen, johon menet sairaanhoitajan saattelemana.

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen sinut viedään heräämöön. Kun vointisi on tarpeeksi hyvä, siirryt osastolle.

Ystävällisesti pidä matkapuhelimen äänettömänä osastolla.

Jos vointisi on hyvä, saat syödä ja juoda normaalisti osastolla. Syökää päiväsalissa mikäli mahdollista.

Tärkeää on juoda riittävästi, 1,5 - 2 litraa/vrk. Virtsa on aina jonkin verran veristä, sen takia virtsarakossa on letku (katetri), jonka kautta veri huuhdellaan pois suolaliuoksella. Huuhtelu jatkuu kunnes virtsa kirkastuu. Ensin lopetetaan huuhtelu ja samana tai seuraavana päivänä otetaan katetri pois. Tarvittaessa annetaan kipulääkettä. Käy suihkussa päivittäin, suorita alapesu kunnolla, katetri ja katetripussi saa kastua. Tarvittaessa kirjoitetaan antibioottiresepti. Aluksi saattaa esiintyä tihentynyttä virtsaamistarvetta ja kirvelyä virtsaputkessa sekä virtsan karkailua, jotka yleensä ovat ohimeneviä.  Oireet voivat kestää 5-6 viikkoakin.

4 Jälkihoito

Kotiutuminen tapahtuu tavallisesti 1-2 päivää leikkauksen jälkeen.

Voit vapaasti liikkua ja kuntoilla, mutta vältä raskaita nostoja ja tärinää (traktorilla ajamista, pyöräilyä) noin kuukauden ajan.

Alapesu suoritettava vähintään kerran päivässä, myös esinahan alta

Monipuolinen ruokavalio pitää ulosteen pehmeänä, näin vältät rajua ponnistelua, joka voi aiheuttaa verivirtsaisuutta.

Noin 3 viikon kuluttua leikkauksesta voi esiintyä verta virtsassa (ruvet irtoavat), joka on yleensä vaaratonta. Jos virtsantulo lakkaa, ota yhteys terveyskeskukseen.

Muista juoda riittävästi, virtsa saattaa olla vaaleanveristä pitkäänkin.

Sukupuolisen kanssakäymisen voit aloittaa n. kuukauden kuluttua leikkauksesta, kyky säilyy mutta leikkaus voi aiheuttaa hedelmättömyyttä

Leikkauksen jälkeen voi esiintyä yleensä ohimenevää virtsankarkailua (inkontinenssia). Tarvittaessa saat mukaasi lantionpohjalihaksia vahvistavan jumppaohjeen.

Jälkitarkastus poliklinikalla

Kirjallinen yhteenveto (epikriisi) hoitojaksosta saat kotiinlähdön yhteydessä tai lähetetään sinulle kotiin.

Jos huomaat tulehdusoireita, käänny oman terveyskeskuksesi puoleen. Terveyskeskus lähettää tarvittaessa sinut eteenpäin. Kun lääkärikierto on ohi ja kaikki paperit kunnossa saat lähteä kotiin. Tarvittaessa voit syödä lounaan päiväsalissa ja odottaa siellä kunnes kuljetus tulee.

24.2.2020 Redaktion_toimitus