Leikkauksen tarkoitus

Munuaisten tärkein tehtävä on tuottaa virtsaa ja vapauttaa veri kuona-aineista, säädellä kehon neste- ja suolatasapainoa, sekä pitää yllä happo-emästasapainoa. Jos toinen munuainen jostakin syystä joudutaan poistamaan, ihminen voi elää täysin normaalia elämää rajoituksetta yhden munuaisen varassa.

Valmistautuminen

Esikäynnin tarkoituksena on kartoittaa terveydentilasi tulevaa leikkausta ajatellen. Ota mukaasi etukäteen täytetty kyselykaavake ” Esitiedot anestesiaa varten” sekä lääkekortti tai reseptit käytössä olevista lääkkeistäsi.

Tapaat sairaanhoitajan, joka haastattelee sinua ja antaa suullista sekä kirjallista ohjausta siitä, kuinka valmistaudut kotona tulevaan leikkaukseen. Käyt laboratoriossa ja tarvittaessa röntgenissä. Saat syödä ja juoda ennen käyntiä. Tarvittaessa tapaat leikkaavan lääkärin ja anestesialääkärin. Käynnille on hyvä varata 2 - 4 tuntia aikaa, käynnin jälkeen saat lähteä kotiin.

Leikkausta edeltävä päivä

Preoperatiiviselta poliklinikalta sairaanhoitaja soittaa sinulle ja kertoo mihin aikaan sinun tulisi saapua leikkauspäivänä. Saat silloin tietää mitä lääkkeitä sinun pitäisi ottaa kotona leikkauspäivän aamuna. Leikkausta edeltävänä päivänä sinun tulee syödä kevyemmin, mutta juoda saat normaalisti kello 24:00 saakka.

Kello 24:00 lähtien tulee olla syömättä ja juomatta, sillä mahalaukun tulee olla leikkauksessa tyhjä. Suihkussa tulee käydä edellisenä iltana sekä leikkauspäivän aamuna.

Lääkkeet

Plavix, Disperin, Primaspan tai Aspirin sekä kalaöljyvalmiste (esimerkiksi. Omega 3) tulisi tauottaa 1 viikkoa ennen leikkausta.

Marevan tauon tulisi alkaa 3 vuorokautta ennen toimenpidettä. Panadol ja/tai Buranaa voi tarvittaessa käyttää kipuun, mikäli lääkkeet muuten sopivat sinulle.

Leikkauspäivänä

Leikkauspäivän aamuna saavut preoperatiiviselle poliklinikalle sovittuun aikaan. Vaihdat yllesi leikkausvaatteet ja omat vaatteesi viedään osastolle missä sinua hoidetaan leikkauksen jälkeen.

Ennen leikkausosastolle vientiä saat nukutuslääkärin määräämän esilääkkeen tabletteina, jonka tarkoituksena on lievittää mahdollista jännitystä. Saat odottaa odotushuoneessa kunnes sinut kutsutaan leikkaukseen, johon menet sairaanhoitajan saattelemana.

Leikkaus tehdään nukutuksessa. Sinulle laitetaan virtsakatetri, jotta virtsan eritystä voidaan seurata leikkauksen aikana. Leikkauksessa tehdään vatsan alueelle pieniä haavoja joiden kautta leikkaus tehdään. Joissakin tapauksissa käy leikkauksen aikana ilmi, että leikkausta ei voida tehdä tähystämällä, tällöin leikkaus muutetaan avoimeksi leikkaukseksi.

Leikkauksessa poistettu munuainen tai sen osa otetaan näytteeksi ja lähetetään tarkempaan mikroskooppiseen tutkimukseen.

Leikkauksen jälkeen

Sinut viedään heräämöön, jossa vointiasi seurataan, kunnes se on vakaa. Tämän jälkeen sinut siirretään osastolle. Osastolla matkapuhelimen käyttö on sallittu jokaisessa huoneessa. Ystävällisesti pidä matkapuhelin äänettömällä osastolla ollessasi.

Sinulle on leikkaussalissa saatettu laittaa epiduraalikatetri, joka huolehtii kivunlievityksestä. Epiduraalikatetri poistetaan 1–3 vuorokauden kuluttua toimenpiteestä. Tarvittaessa saat lisälääkitystä. Virtsakatetri poistetaan epiduraalikatetrin poiston jälkeen.

  1. päivänä leikkauksesta aloitetaan liikkuminen hoitajan ja fysioterapeutin tuella. Leikkauksen jälkeisenä päivänä saat syödä nestemäistä ruokaa ja sen jälkeen tavallista ruokaa.

Tärkeitä kellonaikoja osastolla A3

Kello 7 tulevat laboratoriohoitajat ja ottavat verinäytteitä. Kello. 8 aamupala. Kello 8 lääkärinkierto. Kello 9 eteenpäin on kotiin lähtevien uloskirjaus. Kello 11.30 lounas. Kello. 14–15 Iltapäivä lääkkeiden jako sekä vierailuaika. Kello 16.30 päivällinen. Kello 18–19 vierailuaika, jonka jälkeen iltapalan sekä iltalääkkeiden jako. Kello 22 yöhoitajat kiertävät.

Omaiset

Vierailuajat ovat kello 14–15 ja kello 18–19. Jos ajat eivät sovi voit keskustella hoitohenkilökunnan kanssa muista ajoista. Älä tule vierailulle jos olet vilustunut, eikä mielellään leikkauspäivänä.

Ainoastaan 2 vierailijaa yhtä aikaa. Toivoisimme, että omaiset keskenään sopisivat yhdyshenkilöstä, joka soittaa osastolle ja tiedustelee potilaan vointia. Leikkauksen jälkeen potilas viedään heräämöön. Sen jälkeen osastolle. Osastomme soittoaika on kello 13-­14. Osasto A3 puhelinnumero 06 213 1672.

Jälkihoito

Kotiutuminen tapahtuu yleensä 2–3 päivän kuluttua leikkauksesta, kun lääkärikierto on ohi ja kaikki paperit kunnossa. Kipulääkereseptin ja jatkokontrolliajan kirurgian poliklinikalle saat mukaasi.

Lääkäri määrää sairaslomaa 4–6 viikkoa, joiden aikana sinun täytyy välttää painavien tavaroiden nostamista (ei yli 10 kg). Saat syödä ja juoda normaalisti. Saat reseptin verenohennuslääkkeestä, jota käytetään noin kuukauden ajan, tarkoitus on että itse huolehdit pistoksen ottamisesta kotona. Opetusta saat osastolla. Osastolta saat mukaasi haavanhoito-ohjeen.

Ompeleiden poisto lähimmässä terveyskeskuksessa 10–14 päivää leikkauksesta.

Suihkussa saat käydä heti, mutta saunaan vasta ompeleiden poiston jälkeen.

12.5.2021 a3