Tämä ohje on tarkoitettu tulostettavaksi. Ohje sisältää täytettäviä kohtia.

Jos virtsan eritys munuaisesta virtsarakkoon on jostain syystä estynyt, asetetaan katetri ihon läpi suoraan munuaiseen. Virtsa poistuu tällöin munuaisesta esteettä ja munuaiskudoksen vauriot voidaan välttää. Katetrihoito voi olla joko tilapäistä tai pysyvää. Samaa katetria voidaan pitää paikallaan 3 kuukautta, jonka jälkeen se voidaan helposti vaihtaa röntgenosastolla uuteen.

Katetrin hoito

Vasta-asetettu katetri kiinnitetään ihoon suojalevyllä (Drainfix levy). Et saa itse poistaa tai vaihtaa suojalevyä, sillä koko katetri saattaa irrota. Drainfix levy vaihdetaan joka viides päivä. Sideharso-taitokset vaihdetaan päivittäin. Katetrin ja virtsapussin letkun täytyy olla kiinnitettynä ihoon teipillä. Tarkista päivittäin: että katetri on kunnolla kiinnitetty. Voit maata selälläsi, katetrin toiminta ei esty. Jotta virtsantulo olisi esteetön, on tarkkailtava, että letkut eivät pääse taittumaan kaksin kerroin.

Munuaiskatetrista tuleva 3–tie hanallinen väliletku on vaihdettava kerran kuukaudessa. Vaihdon tekee kotisairaanhoitaja tai terveyskeskus. Vaihdossa huomioitava, että munuaiskatetrista tuleva ohut lanka on pujotettava väliletkun sisään. Tyhjennä virtsankeräyspussi tarpeeksi usein pussin pohjassa olevan hanan kautta. Täysinäinen raskas pussi saattaa irrottaa katetrin.

Virtsankeräyspussi vaihdetaan kerran viikossa. Voit valita joko kahden litran pusseja tai ½:n litran ”reisipusseja”, jotka kiinnitetään reiteen tarranauhalla. Tarvikkeet saat ilmaiseksi terveyskeskuksesta lähetteellä, jonka saat osastolta kotiinlähdön yhteydessä. Käytetyt pussit hävitetään muun talousjätteen mukana.

Puhtaus on tärkeää

Pese aina kätesi ennen ja sen jälkeen kun käsittelet katetria ja virtsapussia. Voit käydä vapaasti suihkussa, letku ja kiinnityslevy saavat kastua. Sen jälkeen kun levy on poistettu, on iho katetrin juurella puhdistettava päivittäin, sekä vaihdettava puhtaat sidokset. Käy suihkussa useammin, jos katetrin juurelle kertyy eritettä tai iho punoittaa. Voit käydä saunassa, mutta vältä uimista ja ammekylpyjä.

 

 

Ravinto ja liikunta:

Voit syödä kuten ennen. Juo runsaasti, noin 2 litraa vuorokaudessa (ellei sinulla ole sydämen vajaatoiminta tai jonkin muu syy, jolloin nesterajoitus on määrätty). Runsas nesteen käyttö ehkäisee tulehdusten syntymistä virtsateissä ja pitää katetrin paremmin auki. Voit liikkua vapaasti ja urheilla kuten ennenkin. Pidä huoli siitä, että virtsa erittyy pussiin esteettä ja letku on kiinnitettynä ihoon kunnolla. Kirjallisen yhteenvedon (epikriisi) hoitojaksosta saat mukaan kotiinlähdön yhteydessä tai se lähetetään kotiin postitse. Jos sinulle tulee jotain tulehdusoireita, käänny ensin oman terveyskeskuksen puoleen. Sinut lähetetään tarvittaessa eteenpäin.

Ota aina yhteys terveyskeskukseen

Jos katetri on tullut ulos tai mennyt poikki tai jos pussiin ei tule virtsaa (katetri on tukossa, tai pois paikaltaan)

Jos virtsaa alkaa vuotaa katetrin vierestä tai jos virtsa muuttuu sakkaiseksi tai pahanhajuiseksi

Jos virtsa muuttuu veriseksi tai jos sinulle nousee kuume tai saat selkäsärkyä

Munuaiskatetri asetettiin                    ______/______-______

Katetrinvaihtoa varten sinulle

on varattu paikka kirurgiselta poliklinikalta          ______/______-______

Kiinnityslevyn vaihto terveyskeskuksessa tai kotona kotisairaanhoidon toimesta                                 ______/______-______

Soita ja varaa aika!

12.5.2021 a3