Leikkauksen tarkoitus

Munuaisten tärkein tehtävä on tuottaa virtsaa ja vapauttaa veri kuona-aineista, säädellä kehon neste- ja suolatasapainoa, sekä pitää yllä happo-emästasapainoa. Jos toinen munuainen jostakin syystä joudutaan poistamaan, ihminen voi elää täysin normaalia elämää rajoituksetta yhden munuaisen varassa.

Valmistautuminen

Esikäynnin tarkoituksena on kartoittaa terveydentilasi tulevaa leikkausta ajatellen.

Ota mukaasi etukäteen täytetty kyselykaavake ” Esitiedot anestesiaa varten” sekä lääkekortti tai reseptit käytössä olevista lääkkeistäsi. Tapaat sairaanhoitajan, joka haastattelee sinua ja antaa suullista sekä kirjallista ohjausta siitä, kuinka valmistaudut kotona tulevaan leikkaukseen. Käyt laboratoriossa ja tarvittaessa röntgenissä. Saat syödä ja juoda ennen käyntiä. Tarvittaessa tapaat leikkaavan lääkärin, anestesialääkärin ja fysioterapeutin. Käynnille on hyvä varata 2–4 tuntia aikaa. Käynnin jälkeen saat lähteä kotiin.

Soitto leikkausta edeltävänä päivänä

Preoperatiiviselta poliklinikalta (Y2A) sairaanhoitaja soittaa sinulle iltapäivällä ja kertoo, mihin aikaan sinun tulisi saapua leikkauspäivänä. Saat silloin tietää, mitä lääkkeitä sinun pitäisi ottaa kotona leikkauspäivän aamuna.

Lääkkeet

Jos käytät MAREVAN pitää lääke olla tauolla 3 päivää ennen leikkausta.

Jos käytät PLAVIX ja/tai PRIMASPAN ja/tai ASPIRIN ja/tai CLOPIDOGREL pitää lääke/lääkkeet olla tauolla 1 viikko ennen leikkausta. OMEGA kapselit pitää olla tauolla 1 viikko ennen leikkausta. Muut lääkkeet jatkuvat normaalisti kotona. Kipulääkkeeksi voit ottaa Panadol ja/tai Buranaa, mikäli ne muuten sopivat.

Leikkauksen kulku

Leikkauspäivän aamuna saavut preoperatiiviselle poliklinikalle (Y2A) sovittuun aikaan. Vaihdat yllesi leikkausvaatteet ja omat vaatteesi viedään osastolle, missä sinua hoidetaan leikkauksen jälkeen. Saat odottaa odotushuoneessa, kunnes sinut kutsutaan leikkaukseen, johon menet sairaanhoitajan.

saattelemana.

Leikkauksen jälkeen

Sinut viedään heräämöön. Siellä vointiasi seurataan, kunnes se on vakaa. Sen jälkeen sinut siirretään takaisin osastolle. Osastolla matkapuhelimen käyttö on sallittu jokaisessa huoneessa.

Ystävällisesti pidä matkapuhelimen äänettömänä osastolla. Saat kipulääkettä säännöllisesti kipupumpulla noin 2–3 vuorokautta ja tarvittaessa lisälääkitystä. 1. päivänä leikkauksesta aloitetaan liikkuminen hoitajan ja fysioterapeutin tuella. Leikkauksen jälkeisenä päivänä nestemäinen ruoka ja sen jälkeen tavallinen ruoka.

Vuoto leikkausalueelta poistuu laskuputkea pitkin pussiin, mitä pidetään yleensä vuorokausi. Kipupumpun lopetuksen jälkeen poistetaan virtsakatetri.

Tärkeitä kellonaikoja osastolla A3

Kello 7 tulee laboratoriohoitajat ja ottavat verinäytteitä. Kello 8 aamupala. Kello 8–9 lääkärinkierto. Kello 9 eteenpäin on kotiin lähtevien uloskirjaus. Kello 11.30 lounas. Kello 14­­­–15 Iltapäivän lääkkeiden jako sekä vierailuaika. Kello 16.30 päivällinen. Kello 18–19 vierailuaika, jonka jälkeen iltapalan sekä iltalääkkeiden jako. Kello 22 yöhoitajat kiertävät.

Omaiset

Vierailuajat ovat kello 14–15 ja klo 18–19. Jos ajat eivät sovi voit keskustella hoitohenkilökunnan kanssa muista ajoista. Älä tule vierailulle, jos olet vilustunut, eikä mielellään leikkauspäivänä. Ainoastaan 2 vierailijaa yhtä aikaa. Toivoisimme, että omaiset keskenään sopisivat yhdyshenkilöstä, joka soittaa osastolle ja tiedustelee potilaan vointia. Leikkauksen jälkeen potilas viedään heräämöön. Myöhemmin illalla/seuraavana päivänä hoito jatkuu A3:lla puh: 06 213 1672, osaston soittoaika on kello 13­–14.

Jälkihoito

Kotiin lähtö tapahtuu tavallisesti 4–6 päivää leikkauksen jälkeen. Kun lääkärikierto on ohi ja kaikki paperit kunnossa saat lähteä kotiin. Tarvittaessa voit syödä lounaan päiväsalissa ja odottaa siellä, kunnes kuljetus tulee.

Kipulääkereseptin ja jatkokontrolliajan kirurgian poliklinikalle saat mukaasi. Sairaslomaa saat noin 6 viikkoa. Sinä aikana sinun täytyy välttää painavien tavaroiden nostamista (ei yli 10 kilogramma). Saat syödä ja juoda normaalisti. Ompeleiden poisto omassa terveyskeskuksessa 9–10 pv leikkauksesta. Suihkussa saat käydä heti, mutta saunaan vasta ompeleiden poiston jälkeen.

12.5.2021 a3