1. Preoperatiivinen esikäynti

Ennen leikkausta käyt osastolla Y2A preoperatiivisella esikäynnillä. Käynnille on hyvä ottaa mukaan tiedot käytössä olevasta lääkityksestä sekä niiden reseptit.

Preoperatiivisella käynnillä sairaanhoitaja haastattelee sinua ja kartoittaa nykyisen terveydentilateesi, jotta saataisiin mahdollisimman tarkat tiedot osastolle sekä leikkaussaliin. Käynnillä saat ohjeet leikkaukseen valmistautumista varten. Tapaat myös tarpeen mukaan leikkaavan lääkärin sekä anestesialääkärin.

Preoperatiivisen käynnin yhteydessä käyt myös tarvittaessa laboratioriossa sekä röntgenkuvauksessa. Yhteensä esikäyntiin on hyvä varata 2 – 4 tuntia aikaa. Tämän jälkeen saat lähteä kotiin. Saat syödä ja juoda normaalisti ennen esikäyntiä.

2. Ennen leikkausta

Lääkkeet: Plavix/Clopidogrel, Disperin, Primaspan tai Aspirin sekä kalaöljyvalmiste (esim. Omega 3) tulisi tauottaa 1 viikkoa ennen leikkausta.

Marevan tauon tulisi alkaa 3 vrk ennen toimenpidettä.

Panadol ja/tai Buranaa voi tarvittaessa käyttää kipuun, mikäli lääkkeet muuten sopivat sinulle.

Ennen leikkausta tulee olla syömättä ja juomatta kello 24 jälkeen. Mikäli otat aamulla lääkärin ohjeistamat lääkkeet, voit ottaa ne pienen vesilasin kera.

Sairaanhoitaja soittaa sinulle sovitusti leikkausta edeltävänä päivänä ja kertoo, milloin saavut paikalle leikkauspäivänä. Samalla saat tietää, mitä lääkkeitä voit ottaa leikkauspäivän aamuna.

Mikäli sinulta poistetaan molemmat kivekset tai leikkauksen jälkeen aloitetaan hedelmällisyyteen vaikuttavat sytostaatti- tai sädehoidot, on mahdollista ottaa siemennestettä talteen ennen leikkausta. Voit keskustella asiasta sairaanhoitajan tai lääkärin kanssa.

3. Leikkauspäivä

Leikkauspäivänä saavut preoperatiiviselle klinikalle Y2A sovittuun kellonaikaan. Preoperatiivisella klinikalla saat vaihtaa leikkausvaatteet yllesi. Omat vaatteesi sekä tavarasi viedään säilytykseen kirurgiselle osastolle A3, jonne siirryt leikkauksen jälkeen jatkohoitoon.

Saat odottaa odotushuoneessa, kunnes saat kutsun leikkaukseen. Sairaanhoitaja saattaa sinut leikkausosastolle.

Leikkaus

Leikkauksessa poistetaan toinen kives tai molemmat kivekset sairaudestasi riippuen.

Toimenpide suoritetaan spinaalipuudutuksessa. Voit myös tarvittaessa saada rauhoittavaa lääkettä leikkauksen aikana.

Leikkauksessa sinulle voidaan asettaa silikoninen kivesproteesi, joka muistuttaa oikeaa kivestä. Lääkäri keskustelee kanssasi kivesproteesin asettamisesta ennen leikkausta.

Leikkauksen jälkeen

Sinut viedään heräämöön, jossa vointiasi seurataan, kunnes se on vakaa. Tämän jälkeen sinut siirretään osastolle A3.

Leikkaushaavassa on sulavat ompeleet, joten ompeleita ei tarvitse käydä poistattamassa.

Leikkauksessa sinulle on asetettu virtsakatetri, koska virtsaaminen estyy spinaalipuudutuksen johdosta. Virtsakatetri poistetaan osastolla sovitusti ja tämän jälkeen spontaania virtsausta seurataan ennen kotiinlähtöä.

Osastolla vietät yleensä yhden yön, ja saat luvan kotiinlähtöön lääkäriltä seuraavana päivänä.

4. Jälkihoito

Kotiinpääsyn jälkeen leikkaushaavan sekä mahdollisen kivesproteesin tarkkailu on tärkeää. Mikäli huomaat haavassa tulehduksen merkkejä (punoitus, kuumotus, särky, keltainen erite) tai sinulle nousee kuume ilman flunssan oireita, ota yhteyttä osastolle.

Voit harrastaa liikuntaa normaalisti, mutta voimakkaita ponnistuksia ja nostamisia on hyvä välttää muutaman viikon ajan leikkauksen jälkeen.

Mahdollisesta sairaslomasta saat tietoa osastolta ennen kotiutumistanne.

Jälkitarkastus ja seuranta tapahtuvat lääkärin määräysten mukaan kirurgian poliklinikalla tai osastolla A3.

Leikkauksen jälkeen käyt säännöllisin väliajoin kontrollikäynneillä, jotka määrätään leikkauksen jälkeen.

Molempien kivesten poiston jälkeen miesten testosteronin lasku voi aiheuttaa oireita, kuten osteoporoosia. Voit keskustella lääkärin tai sairaanhoitajan kanssa oireiden hoidosta.

21.12.2015 VKSadmin