Sinulle on suunniteltu orkiektomia eli kivesten poistoleikkaus. Leikkauksessa teiltä poistetaan toinen kives tai molemmat kivekset aiemmin tehtyjen suunnitelmien mukaisesti.

Preoperatiivinen esikäynti

Ennen leikkausta käyt preoperatiivisella esikäynnillä. Käynnille on hyvä ottaa mukaan tiedot käytössä olevasta lääkityksestä sekä niiden reseptit.

Preoperatiivisella käynnillä sairaanhoitaja haastattelee sinua ja kartoittaa nykyisen terveydentilaasi, jotta saataisiin mahdollisimman tarkat tiedot osastolle sekä leikkaussaliin. Käynnillä saat kirjallista sekä suullista ohjausta leikkaukseen valmistautumista varten. Tapaat myös tarpeen mukaan leikkaavan lääkärin sekä anestesialääkärin.

Preoperatiivisen käynnin yhteydessä käyt myös tarvittaessa laboratoriossa sekä röntgenkuvauksessa. Yhteensä esikäyntiin on hyvä varata 2–4 tuntia aikaa. Tämän jälkeen saat lähteä kotiin. Saat syödä ja juoda normaalisti ennen esikäyntiä.

Ennen leikkausta

Lääkkeet: Plavix/Clopidogrel, Disperin, Primaspan tai Aspirin sekä kalaöljyvalmiste (esimerkiksi. Omega 3) tulisi tauottaa 1 viikkoa ennen leikkausta.

Marevan tauon tulisi alkaa 3 vuorokautta ennen toimenpidettä.

Panadolia ja/tai Buranaa voit tarvittaessa käyttää kipuun, mikäli lääkkeet muuten sopivat sinulle.

Ennen leikkausta tulee sinun olla syömättä ja juomatta kello 24 jälkeen. Ottaessasi aamulla lääkärin ohjeistamat lääkkeet, voit ottaa ne pienen vesilasin kera.

Sairaanhoitaja soittaa sinulle sovitusti leikkausta edeltävänä päivänä ja kertoo, milloin saavut paikalle leikkauspäivänä. Samalla saat tietää, mitä lääkkeitä voit ottaa leikkauspäivän aamuna.

Mikäli sinulta poistetaan molemmat kivekset tai leikkauksen jälkeen aloitetaan hedelmällisyyteen vaikuttavat sytostaatti- tai sädehoidot, on sinulla mahdollisuus ottaa siemennestettä talteen pakastusta varten ennen leikkausta. Voit keskustella asiasta sairaanhoitajan tai lääkärin kanssa.

Leikkauspäivä

Leikkauspäivänä saavut preoperatiiviselle klinikalle sovittuun kellonaikaan. Preoperatiivisella klinikalla saat vaihtaa leikkausvaatteet ylle. Omat vaatteet sekä tavaroita viedään säilytykseen kirurgiselle osastolle A3, jonne siirryt leikkauksen jälkeen jatkohoitoon.

Saat odottaa odotushuoneessa, kunnes saat kutsun leikkaukseen. Sairaanhoitaja saattaa sinut leikkausosastolle.

Leikkauksessa poistetaan toinen kives tai molemmat kivekset sairaudestasi riippuen.

Toimenpide suoritetaan spinaalipuudutuksessa. Voit myös tarvittaessa saada rauhoittavaa lääkettä leikkauksen aikana.

Leikkauksessa sinulle voidaan asettaa silikoninen kivesproteesi, joka muistuttaa oikeaa kivestä. Lääkäri keskustelee kanssasi kivesproteesin asettamisesta ennen leikkausta.

Leikkauksen jälkeen

Sinut viedään heräämöön, jossa vointiasi seurataan, kunnes se on vakaa. Tämän jälkeen sinut siirretään osastolle A3.

Leikkaushaavalla on sulavat ompeleet. Täten ompeleita ei tarvitse käydä poistattamassa. Leikkauksessa sinulle on asetettu virtsakatetri, koska virtsaaminen estyy spinaalipuudutuksen johdosta. Virtsakatetri poistetaan osastolla sovitusti ja tämän jälkeen spontaania virtsausta seurataan ennen kotiinlähtöä.

Osastolla vietät yleensä yhden yön, ja saat luvan kotiinlähtöön lääkäriltä seuraavana päivänä.

Tärkeitä kellonaikoja osastolla A3

Kello. 7 tulevat laboratoriohoitajat ja ottavat verinäytteitä. Kello 8 aamupala. Kello 8–9 lääkärinkierto. Kello 9 eteenpäin kotiinlähtevien uloskirjaus. Kello 11.30 lounas. Kello 14 – 15 Iltapäivän lääkkeiden jako sekä vierailuaika. Kello 16.30 päivällinen. Kello 18–19 vierailuaika, jonka jälkeen iltapalan sekä iltalääkkeiden jako. Kello 22 yöhoitajat kiertävät.

Omaiset

Vierailuajat ovat klo 14–15 ja klo 18–19. Jos ajat eivät sovi voit keskustella hoitohenkilökunnan kanssa muista ajoista. Älä tule vierailulle jos olet vilustunut, eikä mielellään leikkauspäivänä

Ainoastaan 2 vierailijaa yhtä aikaa

Leikkauksen jälkeen potilas viedään heräämöön. Sen jälkeen osastolle. Toivoisimme, että omaiset keskenään sopisivat yhdyshenkilöstä, joka soittaa osastolle ja tiedustelee potilaan vointia. Osastomme soittoaika on kello 13­14. Osasto A3 puhelinnumero 06 213 1672.

Jälkihoito

Kotiin pääsyn jälkeen leikkaushaavan sekä mahdollisen kivesproteesin tarkkailu on tärkeää. Mikäli huomaat haavassa tulehduksen merkkejä (punoitus, kuumotus, särky, keltainen erite) tai sinulle nousee kuume ilman flunssan oireita, ota yhteys osastolle.

Voit harrastaa liikuntaa normaalisti, mutta voimakkaita ponnistuksia ja nostamisia on hyvä välttää muutaman viikon ajan leikkauksen jälkeen.

Mahdollisesta sairaslomasta saat tietoa osastolta ennen kotiutumista.

Jälkitarkastus ja seuranta tapahtuvat lääkärin määräysten mukaan kirurgian poliklinikalla.

Leikkauksen jälkeen käyt säännöllisin väliajoin kontrollikäynneillä, jotka määrätään leikkauksen jälkeen. Molempien kivesten poiston jälkeen testosteronin lasku voi aiheuttaa oireita, kuten osteoporoosia. Voit keskustella lääkärin tai sairaanhoitajan kanssa oireiden hoidosta.

12.5.2021 a3