1 Leikkauksen tarkoitus

Tavallisin syy koko virtsarakon poistoon on syöpäkasvain rakossa. Leikkauksessa poistetaan virtsarakko ja sen tilalle rakennetaan säiliö ohutsuolesta tai paksusuolesta. Tämä säiliö, suolirakko, yhdistetään virtsaputkeen ja virtsaaminen tapahtuu normaalia kautta. Miehillä virtsarakon poiston yhteydessä poistetaan myös eturauhanen ja toinen virtsanpidätyksestä vastaava sulkijalihas. Jäljelle jäänyt sulkijalihas huolehtii pidätyskyvystä.  

2 Valmistautuminen

Esikäynti preoperatiivisella poliklinikalla Y2A

Esikäynnin tarkoituksena on kartoittaa terveydentilasi tulevaa leikkausta ajatellen. Ota mukaan etukäteen täytetty kyselykaavake ” Esitiedot anestesiaa varten” sekä lääkekortti tai reseptit käytössä olevista lääkkeistäsi.

Tapaat sairaanhoitajan, joka haastattelee sinua ja antaa sinulle ohjeet, kuinka valmistaudut kotona tulevaan leikkaukseen.

Käyt laboratoriossa ja tarvittaessa röntgenissä. Saat syödä ja juoda ennen käyntiä.

Tapaat tarvittaessa leikkaavan lääkärin, anestesialääkärin ja fysioterapeutin.

Käynnille on hyvä varata 2-4 tuntia aikaa. Käynnin jälkeen saat lähteä kotiin.

Lääkitys

Jos käytät Marevan, pitää lääkkeen olla tauolla 3 päivää ennen leikkausta

Jos käytät Plavix ja/tai Primaspan ja/tai Clopidogrel pitää lääke/lääkkeet olla tauolla 1 viikko ennen leikkausta. Omega kapselit pitää olla tauolla 1 viikko ennen leikkausta. Muu lääkitys jatkuu normaalisti.

Soitto leikkausta edeltävänä päivänä

Preoperatiiviselta poliklinikalta sairaanhoitaja soittaa sinulle iltapäivällä ja kertoo, mihin aikaan sinun tulisi saapua leikkauspäivänä. Saat silloin tietää, mitä lääkkeitä sinun pitäisi ottaa kotona leikkauspäivän aamuna.

3 Leikkauksen kulku

Leikkauspäivän aamuna saavut preoperatiiviselle poliklinikalle (Y2A) sovittuun aikaan. Vaihdat yllesi leikkausvaatteet ja omat vaatteesi viedään osastolle, jossa sinua hoidetaan leikkauksen jälkeen. Saat odottaa odotushuoneessa, kunnes sinut kutsutaan leikkaukseen, johon menet sairaanhoitajan saattelemana.

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen sinut viedään heräämöön. Siellä vointiasi seurataan, kunnes se on vakaa. Sen jälkeen siirryt osastolle A3. Osastolla matkapuhelimen käyttö on sallittu. Ystävällisesti pidä matkapuhelin äänettömänä. Säännöllisestä kipulääkityksestä huolehtii kipupumppu noin 2-3 vrk., tarvittaessa saat myös muuta kipulääkettä. Seuraavana päivänä saat nousta ylös hoitajan ja fysioterapeutin avustamana. Vuoto leikkausalueelta poistuu laskuputkea pitkin pussiin. Laskuputket poistetaan, kun vuoto vähenee. Aluksi saat suonensisäistä ravintoa, normaaliin ruokavalioon palaaminen tapahtuu vähitellen lääkärin ohjeen mukaan (syö päiväsalissa mikäli mahdollista). Virtsa valuu letkua, katetria, pitkin pussiin. Katetri pidetään paikallaan yleensä 2 viikkoa leikkauksen jälkeen ja se poistetaan osastolla.

4 Jälkihoito

Kun kaikki letkut on poistettu, saat ruveta harjoittelemaan virtsaamista. Suolirakolta puuttuvat normaalit virtsarakon tuntemukset. Uuden rakon täyttyminen ilmenee vatsan venymisenä ja painontunteena. Suolirakon tyhjentäminen tapahtuu vatsalihaksia jännittämällä. Joskus virtsaaminen voi onnistua parhaiten istuen ja painaen kädellä vatsaa suolirakon kohdalta. Alkuvaiheessa suolirakko erittää runsaasti limaa, mutta eritys vähenee ajan kanssa.

Rakon tyhjentämisestä tulee huolehtia säännöllisesti, vaikka virtsaamisen tarvetta ei olisikaan. Päiväsaikaan olisi virtsattava 3-4 h välein (aluksi useamminkin). Yöllä rakko pitää tyhjentää 1-2 kertaa, näin vältetään rakon venyttäminen. Tulehdusten välttämiseksi rakko olisi saatava aina tyhjäksi, vaikka virtsaaminen kestääkin kauemmin kuin aikaisemmin. Kerralla virtsattu määrä ei saisi ylittää 500 ml, tällä vältetään rakon ylivenyttäminen. Jäljelle jäänyt sulkijalihas huolehtii virtsan pidätyskyvystä, aluksi virtsaa voi karkailla varsinkin öisin. Jos karkailua esiintyy, tyhjennä rakkosi riittävän usein, tarvittaessa saat fysioterapeutilta ohjeet, kuinka vahvistaa lantionpohjalihaksia

Nauti päivittäin 3000 ml nesteitä (vettä, mehua, jogurttia, velliä, viiliä, keittoa, kahvia ym.) ensimmäisen vuoden ajan. Pienempi nestemäärä silloin, jos on jostain muusta taudista johtuva nesterajoitus. Alkoholia voi käyttää kohtuullisesti, kunhan muistaa tyhjentää rakkonsa säännöllisesti. Saunomisen, liikunnan, kuumeen tai ripulin yhteydessä nestevaje on korvattava riittävällä juomisella. Toipumisajan jälkeen ei ole estettä normaalille elämälle, työlle ja harrastuksille.

Leikkauksen jälkeen on vältettävä noin kuukauden ajan nostamista sekä äkkinäisiä ponnistuksia, samoin uimista ja saunomista.

Leikkaus aiheuttaa muutoksia sukupuolielämässä. Miehillä on leikkauksen seurauksena normaalin erektion ja siemensyöksyn poisjääminen, keinotekoinen erektio voidaan saada aikaan tietyillä lääkkeillä. Naisilla emättimen muuttunut asento, koko, ja muoto voivat aiheuttaa yhdyntävaikeuksia. Keskustele rohkeasti sinua askarruttavista asioista lääkärin tai uroterapeutin kanssa. Kun lääkärikierto on ohi ja kaikki paperit kunnossa, saat lähteä kotiin. Tarvittaessa voit syödä lounaan päiväsalissa ja odottaa siellä kunnes kuljetus tulee.

5 Huomiotavaa

Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön tai lähimpään terveyskeskukseen, jos virtsa muuttuu pahanhajuiseksi, suoliliman eritys lisääntyy runsaasti ja rakon tyhjentämisessä on ongelmia tai virtsa alkaa karkailla, laihdut, kärsit ruokahaluttomuudesta, esiintyy pitkittynyttä vatsakipua tai kipua munuaisten seudussa, ripulia, kuumeilua tai vatsan toimimattomuutta.  

26.2.2020 Redaktion_toimitus