Tämä ohje on tarkoitettu tulostettavaksi. Ohje sisältää täytettäviä kohtia.

Eri syistä johtuva virtsaumpi vaatii jatkuvaa pitempiaikaista katetrin käyttöä. Joskus on käytännöllisintä asettaa letku (suprapubinen-kateterin/cystofix) virtsarakkoon suoraan vatsanpeitteiden läpi. Katetri pysyy rakossa nesteellä täytetyn pallon avulla sekä varmistetaan vielä teippikiinnityksellä. Sama katetri saa olla kolme kuukautta. Katetri vaihdetaan terveyskeskuksessa tai keskussairaalassa.

Katetrin hoito

Katetri on aina liitettävä virtsankeräyspussiin. Huolehdi, että virtsapussin letku ei taitu tai joudu mutkalle. Tyhjennä virtsankeräyspussi riittävän usein pussin pohjassa olevan hanan kautta, painava pussi saattaa vetää katetrin pois paikaltaan. Virtsankeräyspussi vaihdetaan vain tarvittaessa. Voit valita joko kahden litran (2) tai puolen litran niin sanotun ”reisipussin”, joka kiinnitetään reiteen tarranauhalla. Tarvikkeet saat ilmaiseksi terveyskeskuksesta lähetteellä, jonka saat osastolta kotiinlähdön yhteydessä. Käytetyt pussit hävitetään muun talousjätteen mukana.

Puhtaus on tärkeää

Pese kätesi huolellisesti ennen ja jälkeen katetripussin tyhjentämisen. Katetri ja pussi saavat kastua joten voit käydä suihkussa ja saunassa, mutta vältä uimista ja ammekylpyjä. Suihkuta katetrin juuri ja vaihda sideharsotaitos päivittäin. Irrota virtsankeräyspussi katetrista vain pussin vaihtopäivänä (tulehdusriski pienenee). Syö normaalisti ja juo 1,5–2 litraa vuorokaudessa. Runsas nesteen käyttö ehkäisee tulehdusten syntymistä virtsateissä ja pitää katetrin paremmin auki. Voit liikkua vapaasti ja urheilla vapaasti.

Ota aina yhteys terveyskeskukseen:

Jos katetri on tullut ulos tai on tukossa tai jos virtsa valuu katetrin vierestä tai tulee virtsaputkesta. Jos virtsa muuttuu sakkaiseksi, pahanhajuiseksi tai veriseksi tai jos sinulle nousee kuume tai saat alavatsakipuja. Jos katetrin juuri erittää runsaasti tai kipeytyy.

Cystofix asetettiin______/______ ______

Cystofix vaihdetaan/poistetaan______/______ ___

12.5.2021 a3