Toimenpiteen tarkoitus

Virtsajohdinstentti laitetaan silloin, kun munuaiseen tai munuaisiin kertyy nestettä joka häiritsee munuaisen normaalia toimintaa. Nestekertymän voi aiheuttaa virtsajohtimessa oleva virtsatiekivi, arpikudos tai kasvain.

Valmistautuminen

Esikäynti preoperatiivisella poliklinikalla. Esikäynnin tarkoituksena on kartoittaa terveydentilasi tulevaa leikkausta ajatellen. Ota mukaasi etukäteen täytetty kyselykaavake ” Esitiedot anestesiaa varten” sekä lääkekortti tai reseptit käytössä olevista lääkkeistäsi. Tapaat sairaanhoitajan, joka haastattelee sinua ja antaa suullista sekä kirjallista ohjausta siitä, kuinka valmistaudut kotona tulevaan leikkaukseen. Haastattelu voi tapahtua myös puhelimitse. Käyt laboratoriossa ja tarvittaessa röntgenissä. Saat syödä ja juoda ennen käyntiä.

Tapaat tarvittaessa leikkaavan lääkärin, anestesialääkärin ja fysioterapeutin. Käynnille on hyvä varata 2–4 tuntia aikaa. Käynnin jälkeen saat lähteä kotiin.

Soitto leikkausta edeltävänä päivänä

Preoperatiiviselta poliklinikalta sairaanhoitaja soittaa sinulle iltapäivällä ja kertoo mihin aikaan sinun tulisi saapua leikkauspäivänä. Saat silloin tietää mitä lääkkeitä sinun pitäisi ottaa kotona leikkauspäivän aamuna.

Lääkkeet

Jos käytät MAREVAN pitää lääke olla tauolla 3 päivää ennen leikkausta. Jos käytät PLAVIX ja/tai PRIMASPAN ja/tai ASPIRIN ja/tai CLOPIDOGREL pitää lääke/lääkkeet olla tauolla 1 viikko ennen leikkausta. OMEGA kapselit pitää olla tauolla 1 viikko ennen leikkausta.

Muut lääkkeet saa ottaa normaalisti kotona. Kipulääkkeeksi voit ottaa Panadol ja/tai Buranaa mikäli ne muuten sopivat sinulle.

Leikkauspäivänä

Aamulla saavut preoperatiiviselle poliklinikalle sovittuun aikaan. Vaihdat yllesi leikkausvaatteet ja omat vaatteesi viedään osastolle missä sinua hoidetaan leikkauksen jälkeen. Saat odottaa odotushuoneessa kunnes sinut kutsutaan leikkaukseen, johon menet sairaanhoitajan saattelemana. Leikkaus tehdään puudutuksessa tai nukutuksessa. Stentti viedään virtsaputken kautta rakkoon ja ohjataan virtsajohtimeen.

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen sinut viedään heräämöön, missä vointiasi tarkkaillaan. Sen jälkeen sinut viedään osastolle missä saat syödä ja juoda. Ruokailu päiväsalissa, mikäli mahdollista. Matkapuhelimen käyttö on sallittu jokaisessa huoneessa. Ystävällisesti pidä matkapuhelin äänettömänä osastolla. Stentti voi aiheuttaa lievää kipua ajoittain, erityisesti liikkuessa, pyydä kipulääkettä tarvittaessa. Verta saattaa esiintyä virtsassa, silloin on hyvä juoda enemmän. Virtsajohtimeen asennettu stentti voi itsessään aiheuttaa ärsytystä virtsarakossa. Virtsahädän tunnetta tai painetta kyljessä kun rakko täyttyy (takaisinvirtaus stentin ohi). Vaikka nämä oireet voivat aiheuttaa vaivaa, ne eivät ole vaarallisia.

Omaiset

Vierailuajat ovat kello 14–15 ja kello 18–19. Jos ajat eivät sovi voit keskustella hoitohenkilökunnan kanssa muista ajoista. Älä tule vierailulle, jos olet vilustunut, eikä mielellään leikkauspäivänä.

Ainoastaan 2 vierailijaa yhtä aikaa. Leikkauksen jälkeen potilas viedään heräämöön. Sen jälkeen osastolle. Toivoisimme, että omaiset keskenään sopisivat yhdyshenkilöstä, joka soittaa osastolle ja tiedustelee potilaan vointia. Osastomme soittoaika on kello 13­14. Osasto A3 puhelinnumero 06 213 1672.

Jälkihoito

Jos stenttiä on pidettävä pitkään, lääkäri määrää vaihtovälin, yleensä 3–12 kuukautta. Stentin poisto tapahtuu kirurgisella poliklinikalla, rakontähystyksessä paikallispuudutuksessa. Stentin vaihto leikkaussalissa selkäydinpuudutuksessa. Kun lääkärikierto on ohi ja kaikki paperit kunnossa saat lähteä kotiin. Tarvittaessa voit syödä lounaan päiväsalissa ja odottaa siellä, kunnes kuljetuksesi tulee.

12.5.2021 a3