Toimenpiteen tarkoitus

Virtsajohdinstentti laitetaan silloin, kun munuaiseen tai munuaisiin kertyy nestettä, joka häiritsee munuaisen normaalia toimintaa. Nestekertymän voi aiheuttaa virtsajohtimessa oleva virtsatiekivi, arpikudos tai kasvain.

1 Valmistautuminen

Esikäynti preoperatiivisella poliklinikalla Y2A

Esikäynnin tarkoituksena on kartoittaa terveydentilasi tulevaa leikkausta ajatellen.

Ota mukaasi etukäteen täytetty kyselykaavake ”Esitiedot anestesiaa varten” sekä lääkekortti tai reseptit käytössä olevista lääkkeistäsi.

Tapaat sairaanhoitajan, joka haastattelee sinua ja antaa suullista sekä kirjallista ohjausta siitä, kuinka valmistaudut kotona tulevaan leikkaukseen. Haastattelu voi tapahtua myös puhelimitse.

Käyt laboratoriossa ja tarvittaessa röntgenissä. Saat syödä ja juoda ennen käyntiä.

Tapaat tarvittaessa leikkaavan lääkärin, anestesialääkärin ja fysioterapeutin.

Käynnille on hyvä varata 2-4 tuntia aikaa. Käynnin jälkeen saat lähteä kotiin.

Soitto leikkausta edeltävänä päivänä

Preoperatiiviselta poliklinikalta sairaanhoitaja soittaa sinulle iltapäivällä ja kertoo, mihin aikaan sinun tulisi saapua leikkauspäivänä. Saat silloin tietää, mitä lääkkeitä sinun pitäisi ottaa kotona leikkauspäivän aamuna.

Lääkkeet

Jos käytät Marevan, pitää lääkkeen olla tauolla 3 päivää ennen leikkausta

Jos käytät Plavix ja/tai Primaspan ja/tai Aspirin ja/tai Clopidogrel, pitää lääke/lääkkeet tauottaa 1 viikko ennen leikkausta. Myös Omega kapselit täytyy tauottaa 1 viikko ennen leikkausta.

Muut lääkkeet saa ottaa normaalisti kotona. Kipulääkkeeksi voit ottaa Panadol ja/tai Buranaa, mikäli ne muuten sopivat.

2 Leikkauksen kulku

Leikkauspäivän aamuna saavut preoperatiiviselle poliklinikalle sovittuun aikaan. Vaihdat yllesi leikkausvaatteet ja omat vaatteesi viedään osastolle, jossa sinua hoidetaan leikkauksen jälkeen. Saat odottaa odotushuoneessa, kunnes sinut kutsutaan leikkaukseen, johon menet sairaanhoitajan saattamana. Leikkaus tehdään puudutuksessa tai nukutuksessa. Stentti viedään virtsaputken kautta rakkoon ja ohjataan virtsajohtimeen

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen sinut viedään heräämöön, jossa vointiasi tarkkaillaan. Sen jälkeen sinut viedään osastolle, jossa saat syödä ja juoda. Syöpäiväsalissa mikäli mahdollista. Matkapuhelimen käyttö on sallittu jokaisessa huoneessa. Ystävällisesti pidä matkapuhelin äänettömänä osastolla. Stentti voi aiheuttaa lievää kipua ajoittain, erityisesti liikkuessa, pyydä kipulääkettä tarvittaessa. Verta saattaa esiintyä virtsassa, silloin on hyvä juoda enemmän.

3 Jälkihoito

Jos stenttiä pidettävä pitkään, lääkäri määrää vaihtovälin, yleensä 3-12kk. Stentin poisto kirurgisella poliklinikalla, rakontähystyksessä paikallispuudutuksessa. Stentin vaihto leikkaussalissa selkäydinpuudutuksessa. Kun lääkärikierto on ohi ja kaikki paperit kunnossa, saat lähteä kotiin. Tarvittaessa voit syödä lounaan päiväsalissa ja odottaa siellä, kunnes kuljetus tulee.

24.2.2020 Redaktion_toimitus