Leikkauksen tarkoitus

Leikkaus suoritetaan virtsaputken kautta tähystämällä. Tähystimen (kystoskoopin) kautta höylätään pinnalliset kasvaimet pois. Toimenpide suoritetaan selkäydinpuudutuksessa.

Valmistautuminen

Esikäynti preoperatiivisella poliklinikalla. Esikäynnin tarkoituksena on kartoittaa terveydentilasi tulevaa leikkausta ajatellen. Ota mukaasi etukäteen täytetty kyselykaavake ”Esitiedot anestesiaa varten” sekä lääkekortti tai reseptit käytössä olevista lääkkeistäsi. Tapaat sairaanhoitajan, joka haastattelee sinua ja antaa suullista sekä kirjallista ohjausta siitä, kuinka valmistaudut kotona tulevaan leikkaukseen. Haastattelu voidaan tehdä myös puhelimitse. Käyt laboratoriossa ja tarvittaessa röntgenissä. Saat syödä ja juoda ennen käyntiä. Tapaat tarvittaessa leikkaavan lääkärin ja anestesialääkärin. Käynnille on hyvä varata 2–4 tuntia aikaa. Käynnin jälkeen saat lähteä kotiin.

Lääkkeet

Jos käytät MAREVAN pitää lääke olla tauolla 3 päivää ennen leikkausta

Jos käytät PLAVIX ja/tai PRIMASPAN ja/tai ASPIRIN ja/tai CLOPIDOGREL pitää lääke/lääkkeet olla tauolla 1 viikko ennen leikkausta. OMEGA kapselit pitää olla tauolla 1 viikko ennen leikkausta. Kipulääkkeeksi voit ottaa Panadolia ja/tai Buranaa, mikäli ne muuten sopivat sinulle.

Soitto leikkausta edeltävänä päivänä

Preoperatiiviselta poliklinikalta sairaanhoitaja soittaa sinulle iltapäivällä ja kertoo mihin aikaan sinun tulisi saapua leikkauspäivänä. Saat silloin tietää mitä lääkkeitä sinun pitäisi ottaa kotona leikkauspäivän aamuna.

Leikkauksen kulku

Leikkauspäivän aamuna saavut preoperatiiviselle poliklinikalle sovittuun aikaan. Vaihdat yllesi leikkausvaatteet ja omat vaatteesi viedään osastolle missä sinua hoidetaan leikkauksen jälkeen. Saat odottaa odotushuoneessa kunnes sinut kutsutaan leikkaukseen, johon menet sairaanhoitajan saattelemana.

Leikkaukseen jälkeen

Leikkauksen jälkeen sinut viedään heräämöön, missä vointisi tarkkaillaan. Sen jälkeen pääset takaisin osastolle, siellä saat syödä ja juoda normaalisti heti mikäli vointisi on hyvä. Syökää päiväsalissa mikäli mahdollista. Matkapuhelimen käyttö osastolla on sallittu jokaisessa huoneessa. Ystävällisesti pidä matkapuhelimen äänettömänä osastolla. Tärkeää on juoda riittävästi, 1,5–2 litraa vuorokaudessa. Virtsa on aina jonkin verran veristä, sen takia virtsarakossa on letku (katetri), jonka kautta veri huuhdellaan pois suolaliuoksella. Huuhtelu jatkuu kunnes virtsa kirkastuu. Osastolla olet 1–2 vuorokautta Suorita alapesu päivittäin, katetri saa kastua. Katetrin poiston jälkeen voit tuntea ohimenevää kirvelyä virtsatessa, ota kipulääkettä tarvittaessa.

Tärkeitä kellonaikoja osastolla A3

Kello 7 tulevat laboratoriohoitajat ja ottavat verinäytteitä. Kello 8 aamupala. Kello 8–9 lääkärinkierto. Kello 9 eteenpäin on kotiin lähtevien uloskirjaus. Kello 11.30 lounas. Kello 14–15 Iltapäivän lääkkeiden jako sekä vierailuaika. Kello 16.30 päivällinen. Kello 18–19 vierailuaika, jonka jälkeen iltapalan sekä iltalääkkeiden jako. Kello 22 yöhoitajat kiertävät.

Omaiset

Vierailuajat ovat klo 14–15 ja klo 18–19. Jos ajat eivät sovi voit keskustella hoitohenkilökunnan kanssa muista ajoista. Älä tule vierailulle jos olet vilustunut, eikä mielellään leikkauspäivänä. Ainoastaan 2 vierailijaa yhtä aikaa. Leikkauksen jälkeen potilas viedään heräämöön. Sen jälkeen osastolle.

Toivoisimme, että omaiset keskenään sopisivat yhdyshenkilöstä, joka soittaa osastolle ja tiedustelee potilaan vointia. Osastomme soittoaika on kello 13­14. Osasto A3 puhelinnumero 06 213 1672.

Jälkihoito

Kotiinlähtö tapahtuu yleensä 1–2 päivää leikkauksen jälkeen. Kun lääkärikierto on ohi ja kaikki paperit kunnossa saat lähteä kotiin. Tarvittaessa voit syödä lounaan päiväsalissa ja odottaa siellä kunnes kuljetuksesi tulee. Voit liikkua ja harrastaa liikuntaa normaalisti, vältä kuitenkin raskasta ponnistelua noin kolmen (3) viikon ajan. Sairasloma kestää muutamasta päivästä noin viikkoon. On aivan normaalia, että virtsa on tummaa (vanhan veristä) jonkin aikaa toimenpiteen jälkeen, muista juoda riittävästi. Jatkoseuranta tapahtuu kirurgian poliklinikalla.

Jos huomaat tulehdusoireita, käänny oman terveyskeskuksesi puoleen.

Kivunhoito

Kipulääkkeitä on hyvä ottaa säännöllisesti 1–4 vuorokauden ajan ja sen jälkeen tarvittaessa.

12.5.2021 a3