Leikkauksen tarkoitus

Ihonsiirto on yksi keino peittää haava terveellä iholla tai ihokudoksella, jotta haava paranisi nopeammin ja arpikudoksen muodostuminen ihonalaisiin kudoksiin olisi vähäisempää. Voidaan käyttää sekä akuuttien että kroonisten haavojen hoidossa. Menetelmää voidaan käyttää koko vartalon alueella.

Esikäynti preoperatiivisella poliklinikalla Y2A

Saat kutsun sairaalaan esikäynnille muutamaa päivää tai viikkoa ennen leikkausta. Siellä selvitetään terveydentilasi tulevaa leikkausta ajatellen. Saat syödä ja juoda ennen esikäynnille tuloa.

Ota mukaan valmiiksi täytetty kyselykaavake ”Esitiedot anestesiaa varten” sekä lääkelista tai

reseptit käytössä olevista lääkkeistäsi. Käynnillä tapaat sairaanhoitajan, joka haastattelee sinua ja antaa ohjeet suullisesti sekä kirjallisesti, mitä esivalmisteluja sinun tulee tehdä kotona ennen leikkausta.

Sinä menet laboratorioon sekä mahdollisesti myös röntgeniin.  Tapaat myös kirurgin sekä tarvittaessa myös anestesialääkärin ja fysioterapeutin. Käynti kestää 2-4 tuntia. Käynnin jälkeen, saat lähteä kotiin.

Lääkitys

Tietyt lääkkeet tulee olla tauolla muutama päivä ennen leikkausta:

  • Marevan: tauolla niiden ohjeiden mukaan, mitkä saat käydessäsi preoperatiivisella poliklinikalla.
  • Plavix tai Clopidogrel: tauolla 5 päivää ennen leikkausta.
  • Omega 3: tauolla 1 viikon ennen leikkausta.

Puhelinkeskustelu päivää ennen leikkausta

Sairaanhoitaja preoperatiiviselta poliklinikalta soittaa sinulle iltapäivällä ja kertoo mihin aikaan tulet sairaalaan (Y2A) leikkauspäivänä. Saat tietää, mitkä lääkkeet sinun tulee ottaa kotona ennen sairaalaan tuloa.

Sinulle kerrotaan myös, mistä lähtien tulee olla syömättä ja juomatta.

Leikkauspäivänä

Leikkauspäivän aamuna tulet preoperatiiviselle poliklinikalle Y2A sovittuun aikaan.

Pukeudut leikkausvaatteisiin, omat vaatteesi viedään osasto A3:lle, missä sinua hoidetaan leikkauksen jälkeen.

Osastolta Y2A sinut viedään leikkausosastolle.

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen sinut viedään heräämöön, missä sinua tarkkaillaan kunnes vointisi on vakaa. Tämän jälkeen sinut siirretään osastolle A3, yleensä leikkauspäivän iltana 

Ihonotto kohdalle (reiteen) laitetaan muovikalvo. Jos kalvon alle kerääntyy paljon vuotoa, voidaan neste poistaa kalvon läpi alueelta neulalla. Muovikalvo otetaan pois 10 päivän sisällä leikkauksesta. Itse ihonsiirto kohdalla pidetään haavasidokset kiinni 3-4 vuorokautta. Tämän jälkeen haava suihkutetaan ja sidoksia vaihdetaan päivittäin. Agraffit/ompeleet poistetaan 5 päivää leikkauksen jälkeen. Kun haava ei enää vuoda, voidaan sidokset jättää pois. Kuivat haavat voidellaan perusvoiteella. Jotta ihosiirrännäinen kiinnittyisi hyvin, olet vuodepotilaana (vessassa saa käydä) ensimmäiset päivät leikkauksen jälkeen. Lääkäri antaa luvan, milloin saa alkaa liikkua normaalisti. Pidä ystävällisesti puhelinta äänettömällä.

Jatkohoito

Ihon siirtoalue sekä alue, jolta iho otettu on herkkä kylmälle ja kuumalle. Suihkuta haavaa päivittäin. Vältä saunomista muutaman kuukauden ajan leikkausalueiden ihon parantumisen jälkeen. On hyvä aloittaa saunominen varovaisesti ilman höyryä. Tulehdusriskin takia voit mennä uimaan, kun leikkausalueen iho on täysin parantunut. Auringonottoa on vältettävä täysin noin vuoden ajan. Sen jälkeen voi olla auringossa käyttämällä korkean suojakertoimen omaavia (yli 15) aurinkorasvoja sekä suojaamalla haava- ja arpialuetta vaatteilla. Ihonsiirrännäinen on aluksi herkkä hankaumille, miksi se tuleekin suojata liialta hankaukselta.

Huomioitavaa

Ota yhteyttä osastolle A3 tai arkipäivisin kirurgian poliklinikalle, mikäli jotain seuraavista oireista ilmenee:

  • lisääntyvää kipua
  • voimakasta turvotusta
  • ihon punoitusta haavan ympärillä
  • vuotoa tai pahanhajuista eritettä tulee haavasta
  • kuumeilua
25.2.2020 Redaktion_toimitus