Ihonsiirto

Leikkauksen tarkoitus

Ihonsiirto on yksi keino peittää haava terveellä iholla tai ihokudoksella, jotta haava paranisi nopeammin ja arpikudoksen muodostuminen ihonalaisiin kudoksiin olisi vähäisempää. Ihonsiirtoa voidaan käyttää sekä akuuttien että kroonisten haavojen hoidossa ja koko vartalon alueella.

Esikäynti preoperatiivisella poliklinikalla

Saat kutsun sairaalaan esikäynnille muutamaa päivää tai viikkoa ennen leikkausta. Siellä selvitetään terveydentilasi tulevaa leikkausta ajatellen. Saat syödä ja juoda ennen esikäynnille tuloa. Ota mukaan valmiiksi täytetty kyselykaavake ”Esitiedot anestesiaa varten” sekä lääkelista tai reseptit käytössä olevista lääkkeistäsi. Käynnillä tapaat sairaanhoitajan, joka haastattelee sinua ja antaa ohjeet sekä suullisesti että kirjallisesti niistä esivalmisteluista, mitä sinun tulee tehdä kotona ennen leikkausta. Käyt laboratoriossa sekä mahdollisesti myös röntgenissä. Tapaat kirurgin sekä tarvittaessa anestesialääkärin ja fysioterapeutin. Käynti kestää 2–4 tuntia. Käynnin jälkeen saat lähteä kotiin.

Lääkitys

Tietyt lääkkeet tulee olla tauolla muutamia päiviä ennen leikkausta:

MAREVAN, XARELTO, ELIQUIS, PRADAXA, PLAVIX, BRILIQUE, OMEGA 3 pitää olla tauolla niiden ohjeiden mukaan, mitkä saat käydessäsi preoperatiivisella poliklinikalla.

Puhelinkeskustelu päivää ennen leikkausta

Sairaanhoitaja preoperatiiviselta poliklinikalta soittaa sinulle iltapäivällä ja kertoo mihin aikaan tulet sairaalaan leikkauspäivänä. Sinulle kerrotaan, mitkä lääkkeet sinun tulee ottaa kotona ennen sairaalaan tuloa, sekä mistä lähtien tulee olla syömättä ja juomatta.

Leikkauspäivänä

Leikkauspäivän aamuna tulet preoperatiiviselle poliklinikalle sovittuun aikaan. Pukeudut leikkausvaatteisiin, omat vaatteesi viedään osastolle, missä sinua hoidetaan leikkauksen jälkeen.

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen sinut viedään heräämöön, missä sinua tarkkaillaan kunnes vointisi on vakaa. Tämän jälkeen sinut siirretään osastolle, yleensä leikkauspäivän iltana.

Ihonottokohdalle (reiteen) laitetaan muovikalvo. Jos kalvon alle kerääntyy paljon vuotoa, voidaan neste poistaa kalvon läpi alueelta neulalla. Muovikalvo otetaan pois 14 päivän jälkeen leikkauksesta. Itse ihonsiirto kohdalla pidetään haavasidokset kiinni 3–4 vuorokautta. Tämän jälkeen haavaa suihkutetaan ja sidoksia vaihdetaan tarvittaessa päivittäin. Aggraffit/ompeleet poistetaan 5 päivää leikkauksen jälkeen. Kun haava ei enää vuoda, voidaan sidokset jättää pois. Ihonotto alue voidellaan perusvoiteella kotonakin. Jotta ihosiirrännäinen kiinnittyisi hyvin, olet vuodepotilaana (vessassa saa käydä) ensimmäiset päivät leikkauksen jälkeen. Lääkäri antaa luvan, milloin saat alkaa liikkua normaalisti. Ihonsiirrekohta voidaan peittää suoraan myös alipaineimulaitteella, tällöin saat liikkua vapaammin ja ihonsiirre tarkastetaan vasta 5–7 vuorokautta leikkauksesta. Matkapuhelinta saa käyttää joka huoneessa. Pidä ystävällisesti puhelinta äänettömällä.

Omaiset

Vierailuajat ovat kello 14–15 ja kello 18–19. Jos ajat eivät sovi, voit keskustella hoitohenkilökunnan kanssa muista ajoista. Älä tule vierailulle, jos olet vilustunut, eikä mielellään leikkauspäivänä. Ainoastaan 2 vierailijaa yhtä aikaa. Leikkauksen jälkeen potilas viedään heräämöön, josta hänet siirretään osastolle. Toivoisimme, että omaiset keskenään sopisivat yhdyshenkilöstä, joka soittaa osastolle ja tiedustelee potilaan vointia. Soittoaika iltapäivisin kello 13–14, osasto A3 puhelinnumero 06 213 1672.

Jatkohoito

Ihonsiirtoalue sekä alue on herkkä kylmälle ja kuumalle. Vältä saunomista muutaman kuukauden ajan vielä leikkausalueiden ihon parantumisen jälkeenkin. On hyvä aloittaa saunominen varovaisesti. Tulehdusriskin takia uimista on syytä välttää, kunnes leikkausalueen iho on täysin parantunut. Auringonottoa on vältettävä täysin noin vuoden ajan. Sen jälkeen voi olla auringossa käyttämällä korkean suojakertoimen omaavia (yli 15) aurinkorasvoja sekä suojaamalla haava- ja arpialuetta vaatteilla. Ihosiirrännäinen on aluksi herkkä hankaumille, mistä syystä se tuleekin suojata liialta hankaukselta.

Leikkauspäivän aamuna tulet preoperatiiviselle poliklinikalle Y2A sovittuun aikaan.

Pukeudut leikkausvaatteisiin, omat vaatteesi viedään osasto A3:lle, missä sinua hoidetaan leikkauksen jälkeen.

Osastolta Y2A sinut viedään leikkausosastolle.

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen sinut viedään heräämöön, missä sinua tarkkaillaan kunnes vointisi on vakaa. Tämän jälkeen sinut siirretään osastolle A3, yleensä leikkauspäivän iltana 

Ihonotto kohdalle (reiteen) laitetaan muovikalvo. Jos kalvon alle kerääntyy paljon vuotoa, voidaan neste poistaa kalvon läpi alueelta neulalla. Muovikalvo otetaan pois 10 päivän sisällä leikkauksesta. Itse ihonsiirto kohdalla pidetään haavasidokset kiinni 3-4 vuorokautta. Tämän jälkeen haava suihkutetaan ja sidoksia vaihdetaan päivittäin. Agraffit/ompeleet poistetaan 5 päivää leikkauksen jälkeen. Kun haava ei enää vuoda, voidaan sidokset jättää pois. Kuivat haavat voidellaan perusvoiteella. Jotta ihosiirrännäinen kiinnittyisi hyvin, olet vuodepotilaana (vessassa saa käydä) ensimmäiset päivät leikkauksen jälkeen. Lääkäri antaa luvan, milloin saa alkaa liikkua normaalisti. Pidä ystävällisesti puhelinta äänettömällä.

Jatkohoito

Ihon siirtoalue sekä alue, jolta iho otettu on herkkä kylmälle ja kuumalle. Suihkuta haavaa päivittäin. Vältä saunomista muutaman kuukauden ajan leikkausalueiden ihon parantumisen jälkeen. On hyvä aloittaa saunominen varovaisesti ilman höyryä. Tulehdusriskin takia voit mennä uimaan, kun leikkausalueen iho on täysin parantunut. Auringonottoa on vältettävä täysin noin vuoden ajan. Sen jälkeen voi olla auringossa käyttämällä korkean suojakertoimen omaavia (yli 15) aurinkorasvoja sekä suojaamalla haava- ja arpialuetta vaatteilla. Ihonsiirrännäinen on aluksi herkkä hankaumille, miksi se tuleekin suojata liialta hankaukselta.

Huomioitavaa

Ota yhteyttä osastolle A3 tai arkipäivisin kirurgian poliklinikalle, mikäli jotain seuraavista oireista ilmenee:

  • lisääntyvää kipua
  • voimakasta turvotusta
  • ihon punoitusta haavan ympärillä
  • vuotoa tai pahanhajuista eritettä tulee haavasta
  • kuumeilua
12.5.2021 Kirurgiska bäddavdelningen A3