Alaraajojen tukkivassa valtimotaudissa jalkoihin johtavat valtimot ahtautuvat, jonka seurauksena verenkierto heikentyy ja valtimoihin kehittyy tukoksia. Näistä tukoksista voi syntyä alaraajoihin pysyvä hapenpuute (alaraajaiskemia). Taudinkulku etenee valtimoissa näin: rasvaa kertyy valtimon sisäkalvon alle ja sen seinämä paksuuntuu ja kovettuu vähitellen. Valtimon sisäpinta voi repeytyä, jolloin verihiutaleet tarttuvat repeämäalueelle ja alkavat muodostaa valtimotulppaa.

Toteaminen

Lääkäri tai sairaanhoitaja mittaa systolisen verenpaineen suhteen nilkasta ja olkavarresta. Lopullinen diagnoosi varmistuu varjoainetutkimuksella (angiografia)

Riskitekijät

Alaraajojen valtimotaudin todennäköisyyttä lisäävät etenkin tupakointi, suuri alkoholinkulutus ja diabetes. Riskitekijöitä ovat myös kohonnut verenpaine, ylipaino, keskivartalolihavuus ja liian vähäinen liikunta.

Omahoito

Terveelliset elämäntavat, jotka sisältävät päivittäistä liikuntaa, monipuolinen ruokavalio sekä ehdoton tupakoimattomuus. Liikunta parantaa verenkiertoa ja voi lieventää katkokävelyoireita. Diabeteksen ja verenpaineiden tehokas hoito. Kohonnut verenpaine pyritään lääkkeillä pitämään alle 140/90 mmHg.

Hoito

Leikkaus tai pallolaajennus (=PTA). Vaikeassa alaraajan valtimotaudissa on olennaista, että amputaatio pystytään välttämään verenkiertoa parantamalla. Se tehdään kirurgisesti (=leikkaus) joko ohittamalla valtimotukos ohitussiirteellä tai laajentamalla valtimoahtauma tai tukos suonensisäisesti pallokatetrilla (toimenpide röntgenosastolla). Lääkitys: Jokaiselle potilaalle määrätään verenohennuslääke

Preopeatiivinen käynti (= käynti ennen leikkausta) 

Muutama päivä ennen suunniteltua leikkausta teidät kutsutaan käymään preoperatiivisella poliklinikalla Y2A, jossa kartoitetaan terveydentilasi leikkausta varten.

Käynnin yhteydessä käyt laboratoriossa ja röntgenosastolla tarpeen mukaan. Varaa käynnille 2-4 tuntia aikaa, ota lääkkeet normaalin tapaan myös syöminen ja juominen on sallittua. Käynnin jälkeen saat lähteä kotiin.

Ota mukaan:

 • Valmiiksi täytetty "Esitieto haastattelulomake"
 • Lääkelista. Muista myös kirjata mahdolliset käsikauppalääkkeet sekä luontaistuotteet.

Käynnin aikana käyt sairaanhoitajan (joskus myös anestesialääkärin) kanssa läpi leikkausta koskevat tiedot, ja sinulle annetaan suullisia ja kirjallisia ohjeita kuinka kotana valmistaudut ennen tulevaa leikkausta.

Seuraavat verenohennuslääkkeet tulee olla tauolla (jos ei lääkäri anna muita ohjeita)

 • Marevan: lääkärin määräyksen mukaan
 • Plavix tai Clopidogrel:  5 päivää
 • Eliquis, Pradaxa, Brilique: 2-7 vrk, lääkärin määräyksen mukaan
 • Xarelto: määräyksen mukaan
 • Omega 3: 1 viikko

Leikkauspäivä

Puhelimitse ilmoitetaan tuloaika leikkaukseen (Y2A), mitkä lääkkeet saat ottaa ja mistä lähtien on oltava syömättä ja juomatta.  

Leikkauksen jälkeen

Sinua hoidetaan heräämössä (puh: 213 1420) kunnes terveydentilasi on vakaa (aika vaihtelee 4-8 tuntiin, joskus myös pidempään). Heräämöstä sinut siirretään osastolle A3. Leikkauksen jälkeen seurataan erityisesti verenkiertoa käsissä ja jaloissa. Kipukokemus on jokaisella erilainen. Tavoitteenamme on löytää sinulle paras mahdollinen tapa lievittää kipuja. Aikainen mobilisaatio on hyvä keino ehkäistä komplikaatioiden syntymistä. Sinut avustetaan ylös vuoteesta, saat istua ja mahdollisesti myös kävellä ensimmäisenä aamuna. Sairaalassaolo aika leikkauksen jälkeen vaihtelee 2-7 vorokauteen.

Kännykän käyttö on sallittua, mutta muista huomioida muut potilaat.

Ohjeita omaisille

Toivomme, että läheiset noudattavat vierailuaikoja (joka päivä kello 14-15 ja 18-19). Vierailuajoista voi kuitenkin neuvotella henkilökunnan kanssa.

Omaiset ovat tärkeässä roolissa potilaan paranemisen kannalta. Useat vierailijat ja pitkät vierailuajat voivat kuitenkin rasittaa potilasta. Suosittelemme, että ette käy vierailemassa leikkauspäivänä, eikä myöskään flunssaisena tai jos teillä on muu tarttuva tauti.

Ymmärrämme, että omaiset ovat huolissaan ja haluavat saada tietoa. Tieto auttaa heitäkin jaksamaan, kun läheinen sairastuu. Toivomme kuitenkin, että vain yksi omainen soittaa osastolle ja tiedustelee potilaan vointia. Se helpottaa hoitajien työtä. 

Kotiutus

Kotiinlähtö tai siirto toiseen hoitopaikkaan tapahtuu noin 2-7 vuorokauden kuluessa. On hyvä suunnitella, ja mahdollisuuksien mukaan järjestää kotiintuloon liittyviä asioita hyvissä ajoin, kuten esimerkiksi mahdollinen avun tarve kotona, ja kuljetus kotiin. Ohjeita annetaan hygienian hoidosta, haavanhoidosta, lääkkeistä, lääkelista, e-reseptit sekä myös tietoa koska mahdolliset ompeleet tulee poistaa.

Leikkauksen jälkeen saattaa esiintyä yleiskunnon heikentymistä ja väsymystä. Parantuminen voi kestää parista viikosta useaan viikkoon. Säännöllinen liikunta edesauttaa paranemista. Raskaampia liikkeitä tulee välttää kuukauden ajan. Leikkauksen tarkoitus on parantaa jalan verenkiertoa, ja tämän seurauksena jalka voi olla turvoksissa sekä haavalta voi erittyä kudosnestettä. Turvotuksen vähentämiskeksi jalkaa pidetään kohoasennossa istuessa ja maatessa. Jos haava erittää, voi haavalle laittaa kuivan sidoksen, joka vaihdetaan tarpeen mukaan.

Jos seuraavia oireita esiintyy:

 • Voimakas kipu
 • Jalkojen lämpö tai väri muuttuu
 • Haavasta alkaa vuotaa tai tai haavasta tulee pahanhajuista nestettä
 • Lämpö ylläolevien oireiden lisäksi

Sinun tulee ottaa yhteyttä osastolle A3, puh: 213 1672 tai kirurgiselle poliklinikalle (virka-aikana) puh: 213 1534.

Lisää tietoa löytyy Potilas oppaasta potilashuoneesta.

Tervetuloa.

24.2.2020 Redaktion_toimitus