Laajentuma voi syntyä aorttaan, jonka seinämä on heikentynyt valtimotaudin (ateroskleroosin) vuoksi. Joskus laajentuma syntyy aortan synnynnäisen seinämäheikkouden vuoksi.

Vatsa-aortan laajentuman syynä on lähes aina valtimonkovettumatauti, jonka riskitekijöitä ovat tupakointi, kohonnut verenpaine ja kohonnut huono eli LDL- kolesteroli. Laajentuma vatsan alueen aortassa voidaan todeta kaikututkimuksella (ultraäänitutkimus). Lopullinen diagnoosi varmistetaan tietokonekerroskuvauksella (TT).

Hoito

Aortan pullistuman hoitona on tehokas kohonneen verenpaineen ja muiden valtimotaudin riskitekijöiden hoito. Jos laajentuma on korkeintaan 5 - 5,5 cm läpimitaltaan eikä jatkuvasti kasva, tilaa seurataan harvakseltaan tehdyillä kaikututkimuksilla. Suuremmat laajentumat leikataan puhkeamisvaaran vuoksi.

Oma hoito

Terveelliset elämäntavat, joihin kuuluu terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta.  Tupakointi ja runsas alkoholin käyttö ovat suurimmat riskitekijät ja siksi tupakan lopettaminen on ehdotonta. Kohonneen verenpaineen, kolesterolin ja diabeteksen tehokas hoito, suositeltava verenpainetaso on alle 140/90 mmHg.

Preoperatiivinen käynti (leikkausta edeltävä käynti) osastolla Y2A

Muutama päivä ennen leikkausta sinut kutsutaan poreoperatiiviselle poliklinikalle terveydentilan kartoittamista varten.

Laboratoriossa ja röntgenissä käyt saamiesi ohjeiden mukaisesti. Varaa käyntiin 2-4 tuntia, saat syödä, juoda ja ottaa lääkkeet normaalisti. Käynnin jälkeen saat lähteä kotiin.

Ota mukaan käynnille:

• Valmiiksi täytetty kyselylomake; ”Esitiedot haastattelulomake”
  • Lääkelista. Muista myös mainita, jos käytät luontaistuotteita/käsikauppalääkkeitä

Käynnin aikana käyt sairaanhoitajan (joskus myös anestesialääkärin) kanssa läpi leikkausta koskevat tiedot. Saat kirjallisia ja suullisia ohjeita, kuinka kotona valmistaudut ennen leikkausta.

Leikkausta varten seuraavat verenohennuslääkkeet tauotetaan (jos lääkäri ei toisin määrää)

Marevan →lääkärin määräyksen mukaan

Plavix tai Clopidogrel →5 päivää

Eliquis, Pradaxa, Brilique →2-7 vrk, lääkäri määräyksen mukaan

Xarelto →määräyksen mukaan

Omega 3 →1 viikko

Leikkauspäivänä

Puhelimitse ilmoitetaan tuloaika (osastolle Y2A) sekä mitkä lääkkeet sinun tulee ottaa ja mistä lähtien et saa syödä etkä juoda.

Leikkauksen jälkeen

Sinua hoidetaan heräämössä, (puh: 213 1420) kunnes terveydentilasi on vakaa (aika vaihtelee 4-8 tuntiin, joskus myös pidempään). Heräämöstä sinut siirretään osastolle A3. Leikkauksen jälkeen seurataan erityisesti verenkiertoa jaloissa. Kipukokemus on jokaiselle erilainen, tavoitteenamme on löytää paras mahdollinen tapa lievittää kipua. Aikainen mobilisaatio on paras tapa ehkäistä komplikaatioiden syntymistä. Sinut avustetaan ylös vuoteesta, saat istua ja mahdollisesti myös kävellä ensimmäisenä aamuna. Sairaalassaolo aika leikkauksen jälkeen vaihtelee 5-7 vorokauteen.

Kännykän käyttö on sallittua, mutta muista huomioida muut potilaat.

Ohjeita omaisille

Toivomme, että läheiset vierailevat sairaalassa vierailuaikoina (joka päivä kello 14 - 15 ja 18–19). Vierailuajoista voi kuitenkin neuvotella henkilökunnan kanssa.

Omaiset ovat tärkeässä roolissa potilaan paranemisen kannalta. Useat vierailijat ja pitkät vierailuajat voivat kuitenkin rasittaa potilasta. Suosittelemme, että ette käy vierailemassa leikkauspäivänä, tai jos teillä on flunssa, yskää tai muu tarttuva tauti.

Ymmärrämme, että omaiset ovat huolissaan ja tieto auttaa heitäkin jaksamaan, kun läheinen sairastuu. Hoitajien työtä helpottamiseksi, toivomme, että vain yksi omainen soittaa osastolle ja tiedustelee potilaan vointia.  Omaiset voivat sopia keskenään, kuka soittaa osastolle ja tiedustelee potilaan vointia

Kotiutus

Kotiinlähtö tai siirto toiseen hoitopaikkaan tapahtuu noin 5-7 vuorokauden kuluessa. On hyvä suunnitella, ja mahdollisuuksien mukaan järjestää asioita kotiintuloa varten hyvissä ajoin. Suunnittele etukäteen esimerkiksi mahdollinen avun tarve kotona ja kuljetus kotiin. Saat ohjeita hygienian hoitoon, haavanhoitoon sekä saat mukaan lääkelistan ja e-reseptit. Saat myös tiedon milloin mahdolliset ompeleet poistetaan.

Parantuminen

Vatsapullistusleikkauksen jälkeen toipuminen kestää muutamasta viikosta muutaman kuukauteen. Toipuminen tapahtuu pienin askelin. Fysioterapeutti antaa ohjeita kuinka kotona tulee liikkua. Raskaampaa rasitusta tulee välttää kuukauden ajan.

Toipilasaikana voi esiintyä väsymystä ja huonontunutta ruokahalua. Myös suolen toiminta voi vaihdella löysän ja kovan välillä. Monipuolinen ruokavalio, runsas juomien ja liikunta ovat edesauttavat toipumista. Saunomista suositellaan vasta ompeleiden poiston jälkeen, mutta suihkussa voit käydä päivittäin. Haavaa ei tarvitse suojata mikäli se ei eritä.

Mikäli, seuraavia oireita ilmenee:

• Voimakas kipu
  • Jalkojen lämpö tai väri muuttuu
  • Haavasta alkaa vuotaa tai haavasta tulee pahanhajuista nestettä
  • Lämpö muiden oireiden lisäksi

Sinun tulee ottaa yhteyttä osastolle A3, puh: 213 1672 tai kirurgiselle poliklinikalle (virka-aikana) puh: 213 1534.

Lisää tietoa löytyy potilashuoneessa olevasta potilasoppaasta.

Tervetuloa!

2.11.2017 A3