Lapsenne on tulossa nukutuksessa tai esilääkityksessä tehtävään päiväkirurgiseen toimenpiteeseen. Toimenpidettä varten lapsenne tulee olla mahdollisimman terve. Mikäli hänellä on yskää, nuhaa, alkava flunssa tai muuta sellaista, ottakaa yhteyttä päiväkirurgiselle osastolle. Tilanteen mukaan harkitaan, onko toimenpide siirrettävä. Kotiin kannattaa hankkia valmiiksi lapselle sopivaa kipulääkettä.

Valmistautuminen

Lasta on hyvä valmistaa tulevaa toimenpidettä varten. Kertokaa hänelle totuudenmukaisesti tulevasta sairaalakäynnistä. Lapsi voi pelätä sanoja leikkaus, poistaminen ja pistäminen, niiden sijasta voitte puhua korjaamisesta, hoitamisesta tai laittamisesta. Pienille lapsille löytyy piirroksin varustettu kuvaus lapsipotilaan päivästä päiväkirurgisella osastolla ja Isoille lapsille on päivästä kerrottu valokuvin.

Omat lääkkeet

Lapsen lääkkeenotosta saatte tarkemmat ohjeet, kun hoitaja soittaa teille noin viikkoa ennen leikkausta.

Mukaan sairaalaan

  • lapsen säännöllisesti ja tarvittaessa käyttämät lääkkeet
  • ruokavaliossa on käytössä erikoistuotteet kuten esimerkiksi soijamaito
  • lapselle tärkeä asia esimerkiksi lelu tai kirja
  • pukekaa lapselle väljät ja helposti puettavat vaatteet, lapsi saa olla sairaalassa omissa vaatteissaan.

Ravinnotta olo

On tärkeää, että lapsenne vatsa on tyhjä nukutukseen liittyvän oksennusvaaran takia. Edellisenä iltana lapsenne voi syödä ja juoda normaalisti. Ennen toimenpidettä on oltava ehdottomasti syömättä 6 tuntia. Kirkkaita nesteitä esimerkiksi vettä, limonadia tai kirkasta omenamehua (ei kuitenkaan esimerkiksi maitoa tai läpinäkymättömiä tai proteiinia sisältäviä mehuja) lapsen tulee nauttia vapaasti vielä 2 tuntia ennen ilmoittautumisaikaa. Sen jälkeen on oltava juomatta.

Paastoaika ennen sairaalaan tuloa:

Kirkas neste

2 tuntia

Rintamaito

4 tuntia

Maito, äidinmaidon vastikkeet, kevyt ateria

6 tuntia

 

Lapsi pääsee kotiin 2-6 tuntia toimenpiteen jälkeen. Kotimatkalla olisi hyvä olla mukana toinen aikuinen autonkuljettajana, koska pahoinvointia, kipua tai uneliaisuutta voi esiintyä matkan aikana. Sairaalasta saatavan kipulääkeohjeen mukaisia lääkkeitä voitte turvallisesti antaa lapselle ohjeen mukaan.

Annetut nukutuslääkkeet vaikuttavat useita tunteja heräämisen jälkeen tehden lapsen uneliaaksi, kömpelöksi tai levottomaksi. Pahoinvointia saattaa olla kotonakin. Tämän takia lapsi tarvitsee tavallista tarkempaa aikuisen valvontaa toimenpidepäivänä kotona. Toimenpiteen aiheuttama jännitys voi purkautua vasta jälkikäteen. Leikkauksen jälkeen lapsellanne on toimenpiteestä riippuva toipilasaika, johon voi liittyä rajoituksia päivähoitoon menossa tai koululiikuntaan osallistumisessa. Siitä saatte erilliset ohjeet.

Ota yhteyttä,jos:        

  •   annettu leikkausajankohta ei sovi
  •   lapsi on sairastunut (esim. akuutti infektio, yskä, nuha, kuume, kurkkukipu, vatsatauti)
  •   tarvitset lisäohjeita
5.11.2020 päiväkirurgia 2