Kipu

Leikkaukseen liittyy aina kipua ja sen voimakkuus riippuu sekä tehdystä toimenpiteestä että potilaan herkkyydestä aistia kipua. Hyvä kivunlievitys auttaa nopeampaan toipumiseen leikkauksesta. Tavoitteena onkin mahdollisimman kivuton potilas. Anestesialääkäri ja hoitaja huolehtivat kivun lievityksestä potilaan kiputuntemusten mukaan. Kipua mitataan erilaisilla kipumittareilla.

Kipumittarit

Kipumittari voi olla numerojana, jonka toinen ääripää (0) tarkoittaa "ei kipua lainkaan" ja toinen (10) "erittäin vaikeaa kipua".

Kipumittari

Mittari voi olla myös kolmio (VAS= visual analogue scale), jonka avulla voi näyttää kivun voimakkuuden.

Kipuasteikko

Kivun mittaukseen voi käyttää lapsilla kasvojen ilmekuvin havainnollistettua asteikkoa.

Kasvojen ilmein havainnollistettu kipumittari

Pahoinvointi ja oksentelu

Leikkauksen jälkeinen pahoinvointi ja oksentelu on tavallista. Se on yleisempää naisilla kuin miehillä, matkapahoinvoinnista kärsivillä sekä tiettyjen toimenpiteiden jälkeen. Pahoinvoinnin estoon ja hoitoon on olemassa hyviä lääkkeitä.

Laskimotukoksen esto eli tromboosiprofylaksia

Leikkaukseen liittyy aina laskimotukoksen riski. Se on suuri pitkissä alaraajan ortopedisissa leikkauksissa. Laskimotukoksen esiintymistä lisäävät myös tupakointi, ylipaino, vähäinen liikunta, suonikohjut, hoitamaton verenpainetauti, sydämen vajaatoiminta, äkillinen tulehdustauti ja perinnölliset hyytymishäiriöt sekä naisilla hormonihoidot kuten e-pillerit ja raskaus.

Laskimotukoksen syntymisen estoon riittää pienten toimenpiteiden yhteydessä heti leikkauksen jälkeen alkava omatoiminen jalkojen liikuttelu ja varhainen liikkeellelähtö. Sopivien tukisukkien käyttö parantaa tehoa.

Jos laskimotukoksen muodostumisen riski on suuri, tarvitaan ihon alle pistettävää estolääkettä. Sen pistäminen on helppoa ja vaaratonta. Potilas voi opastuksen jälkeen tehdä sen itse. Laskimotukos muodostuu yleisimmin alaraajan laskimoon ja hoitamattomana voi aiheuttaa keuhkoveritulpan. Tyypillinen oire jalassa on paikallinen pohkeen tai reiden kipu, joka tuntuu erityisesti kävellessä. Jalka voi myös turvota.

Keuhkoveritulpan oireita ovat hengenahdistus, yskä, rintakipu, huimaus ja nopea pulssi. Näiden oireiden ilmaantuessa ota heti yhteys lääkäriin.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos

  • leikkauksen jälkeinen kipu on voimakasta eivätkä saamasi kipulääkkeet auta
  • voimakas väsymys ja uneliaisuus, pahoinvointi, oksentelu, vaikeat mahavaivat, kutina tai paha ummetus jatkuvat pitkään
  • selkäpuudutuksen jälkeen on kovaa päänsärkyä, joka tuntuu etenkin ylös noustessa
  • pohkeeseen tai reiteen tulee kipua, joka tuntuu etenkin kävellessä
  • tunnet hengenahdistusta
  • nousee korkea kuume ja ilmaantuu tulehdusoireita leikkaus- tai puudutusalueelle (lievä lämpö heti toimenpiteen jälkeen on tavallista).

 

 Kivunhoito >>

5.11.2020 päiväkirurgia 2