Ruokatorven tulehdus aiheutuu yleisimmin siitä, että hapanta mahan sisältöä nousee toistuvasti ruokatorven puolelle. Puhutaan refluksisairaudesta (refluksi= takaisin virtaus). Hapan mahaneste ärsyttää ja syövyttää ruokatorven limakalvoa ja seurauksena on tulehdusreaktio, joka voi aiheuttaa esim. närästystä, rintakipua, yskää ja nielemisvaikeuksia. Refluksi johtuu siitä, että ruokatorven alaosassa oleva sulkijalihas toimii huonosti ja päästää mahan sisältöä väärään suuntaan. Yhtenä osatekijänä on usein tyrämuodostus palleassa. Ruokatorven refluksisairaus on hyvin tavallinen. Sairaus hoidetaan kirurgisesti, jos konservatiivisilla menetelmillä (lääkehoito, ruokavalio, elämäntapaohjeet ym.) ei saada toivottua tulosta.

Toimenpide

Toimenpiteessä palautetaan mahdollinen tyrä takaisin vatsaonteloon. Tärkein osa leikkausta on fundoplikaatio, jonka tarkoitus on estää mahalaukun sisällön takaisinvirtaaminen ruokatorven puolelle. Fundoplikaatio tehdään siten, että mahalaukun yläosa tuodaan ruokatorven takaa etupuolelle ja ommellaan se mansetiksi ruokatorven ympärille. Tähystysleikkauksessa vatsaonteloon viedään ohuiden hylsyjen kautta kameraoptiikka ja tarvittavat instrumentit (yhteensä 5 pientä haavaa). Leikkaus tehdään nukutuksessa.

Toipuminen

Pienten haavojen takia toipumisaika on nopea. Leikkauksen jälkeisestä päivästä lähtien voi liikkua vapaasti, mutta on syytä välttää raskasta fyysistä rasitusta sekä painavien tavaroiden nostamista (yli 10 kg) noin kaksi viikkoa. Vatsan seutu on hieman turvoksissa, joten väljät vaatteet ovat mukavimmat.

Ruokailu

Ensimmäisen viikon aikana leikkauksesta kannattaa syödä vain nestemäistä ja soseutettua ruokaa. Kylmät ja lämpimät juomat ja ruuat voivat aiheuttaa kouristuksen uudessa mahansuussa. Tuoretta leipää ja lihaa tulisi välttää. Viikon kuluttua leikkauksesta saa syödä tavallista ruokaa pieninä annoksina, mutta ruoka pitää pureskella hyvin. Voimakkaasti maustettuja ruokia ja hiilihappopitoisia juomia esim. coca-colaa tulee välttää. Mahdolliset nielemisvaikeudet menevät ohi muutamassa päivässä. Leikkauksen jälkeen voi olla mahdollista, ettei voi enää oksentaa.

Haavanhoito

Haavojen päällä olevat taitokset voi poistaa leikkauksen jälkeisenä päivänä ja mennä suihkuun.                

A) Haavalla on itsestäänsulavat ompeleet, joita ei tarvitse poistaa. Saunominen on sallittua viiikon kuluttua leikkauksesta, uimaan ja kylpyyn voi mennä 2 viikon ( 14 vrk) kuluttua.

B) Haavalla on poistettavat ompeleet. Ompeleet voi poistaa 7 päivän kuluttua omassa terveyskeskuksessa, työterveyshuollossa tai neuvolassa. Saunoa voi päivän kuluttua tikkien poistosta.

Kivunhoito

Leikkauksen jälkeen saattaa haavakivun lisäksi esiintyä kipua hartioiden ja kylkiluiden seudussa. Tämän aiheuttaa kaasu, jota on johdettu vatsaonteloon leikkauksen ajaksi. Kaasu aiheuttaa palleaärsytyksen, joka säteilee olkapäähän. Kipu on vaaratonta ja häviää parissa päivässä. Liikkuminen ja kipulääkkeet auttavat.

Kipulääkkeitä on hyvä ottaa säännöllisesti 1-4 vrk:n ajan ja sen jälkeen tarvittaessa.

Yhteydenotot

Haavan tulehdusoireiden (yltyvä kipu, voimakas turvotus, kuumotus, punoitus, jatkuva haavaeritys) tai muun ongelman (kuten kovaa vatsakipua, jatkuvaa pahoinvointia, huimausta, huonoa oloa, kuumetta tai runsasta verenvuotoa haavoista) ilmaantuessa tulee ottaa yhteys terveyskeskukseen tai hoitavaan yksikköön:

  • Päiväkirurgia
  • Päivystys
  • Oma terveyskeskus tai työterveyshuolto

 

5.11.2020 päiväkirurgia 2