Toimenpide

Laparoskooppisella sappileikkauksella tarkoitetaan tähystyksessä suoritettavaa sappirakon poistoa. Leikkauksessa vatsaonteloon viedään ohuiden hylsyjen kautta kameraoptiikka ja tarvittavat instrumentit (yhteensä 4 pientä haavaa). Joskus leikkaus ei onnistu tähystystoimenpiteenä ja se joudutaan muuttamaan perinteiseksi avoimeksi sappileikkaukseksi. Leikkaus tehdään nukutuksessa.

Toipuminen

Pienten haavojen takia toipumisaika on nopea. Leikkauksen jälkeisestä päivästä lähtien voi liikkua vapaasti, mutta raskaampia nosteluja ja voimakasta fyysistä rasitusta on syytä välttää noin kaksi viikkoa. Vatsan seutu on hieman turvoksissa, joten väljät vaatteet ovat mukavimmat. Jos sappikivitaudin takia on ollut määrätty ruokavalio, sitä jatketaan vielä leikkauksen jälkeenkin noin kuukauden ajan. Sen jälkeen voi vähitellen siirtyä tavalliseen vähärasvaiseen ruokaan.

Haavanhoito

Haavojen päällä olevat taitokset voi poistaa leikkauksen jälkeisenä päivänä ja mennä suihkuun.                

A) Haavalla on itsestäänsulavat ompeleet, joita ei tarvitse poistaa. Saunominen on sallittua viiikon kuluttua leikkauksesta, uimaan ja kylpyyn voi mennä 2 viikon (14 vrk) kuluttua.

B) Haavalla on poistettavat ompeleet. Ompeleet voi poistaa 7 päivän kuluttua omassa erveyskeskuksessa, työterveyshuollossa tai neuvolassa. Saunoa voi päivän kuluttua tikkien poistosta.

Kivunhoito

Leikkauksen jälkeen saattaa haavakivun lisäksi esiintyä kipua hartioiden ja kylkiluiden seudussa. Tämän aiheuttaa kaasu, jota on johdettu vatsaonteloon leikkauksen ajaksi. Kaasu aiheuttaa palleaärsytyksen, joka säteilee olkapäähän. Kipu on vaaratonta ja häviää parissa päivässä. Liikkuminen ja kipulääkkeet auttavat. Kodeiinipitoisia lääkkeitä tulee välttää, koska ne voivat aiheuttaa sappityyppistä kipua.

Kipulääkkeitä on hyvä ottaa säännöllisesti 1-4 vrk:n ajan ja sen jälkeen tarvittaessa.

Yhteydenotot

Haavan tulehdusoireiden (yltyvä kipu, voimakas turvotus, kuumotus, punoitus, jatkuva haavaeritys) tai muun ongelman (kuten kova vatsakipu, jatkuva pahoinvointi, huimaus, huono olo, kuume tai runsas verenvuoto haavoista) ilmaantuessa tulee ottaa yhteys terveyskeskukseen tai hoitavaan yksikköön:

  • Päiväkirurgia
  • Päivystys
  • Oma terveyskeskus tai työterveyshuolto
5.11.2020 päiväkirurgia 2