Kivunhoito toimenpiteen jälkeen suunnitellaan yksilöllisesti huomioiden potilaan kunto, allergiat ja tehty toimenpide. Kohtalaista ja kovaa kipua voi olla toimenpiteen jälkeen vielä kotonakin 1-4 päivää, joskus pidempäänkin. Kotona on hyvä olla varalla riittävästi kipulääkkeitä ja niitä voi turvallisesti käyttää henkilökunnan antamien ohjeiden mukaan.

Parasetamol ja tulehduskipulääkkeet

Parasetamol on peruskipulääke, joka sopii useimmille. Sitä on tabletteina, liuoksena ja peräpuikkoina. Sairaalassa sitä voidaan antaa myös suoraan suoneen.

Tulehduskipulääkkeet vähentävät turvotusta, tulehdusta, kipua ja alentavat kuumetta (esimerkiksi ibuprofeeni ja ketoprofeeni). Niitä on tabletteina, liuoksena ja peräpuikkoina. Jos mahan limakalvo on herkkä, on hyvä käyttää samanaikaisesti mahansuojalääkitystä.

Parasetamolia ja tulehduskipulääkettä voi ottaa myös yhtä aikaa, mikä usein antaa parhaan kivunlievityksen. Samalla vahvempien kipulääkkeiden tarve vähenee, jolloin niiden aiheuttamat sivuvaikutukset jäävät vähäisemmiksi.

Lääkkeitä voi yhdistellä myös erilaisten puudutusten kanssa.

Puudutus

Leikkaushaava voidaan puuduttaa, jolloin haava-alueen kivuttomuus kestää muutamia tunteja

Hermopunoksen tai yksittäisten hermojen puudutus leikkausta varten toimii myös kivun hoitona leikkauksen jälkeen. Tällainen puudutus voi kestää jopa puoli vuorokautta.

Puudutuspumppua käytetään esimerkiksi olkapääleikkauksissa. Kirurgi laittaa ohuen muoviletkun leikkausalueelle ja automaattipumppu pumppaa alueelle tasaisesti puudutusainetta riittävästi. Lisätietoja puudutepumpusta.

Vahvat kipulääkkeet

Jos edellä mainitut kivunhoitomuodot eivät anna riittävää kivunlievitystä, käytetään vahvoja kipulääkkeitä, opiaatteja. Ne ovat tehokkaita, mutta niillä on sivuvaikutuksia kuten väsymys, pahoinvointi ja ummetus.

Huom! Vahvoja kipulääkkeitä eli opiaatteja käytettäessä ei pidä tehdä vaativia asioita, kuten ajaa autolla tai käyttää vaarallisia koneita. Opiaatteja ei saa käyttää yhdessä alkoholin kanssa.

5.11.2020 päiväkirurgia 2