Kitarisa häviää tavallisesti itsestään aikuisikään mennessä. Lapsella suurentunut kitarisa hankaloittaa nenän kautta hengittämistä, aiheuttaa kuorsausta sekä huonontaa ylempien ilmateiden ilman kiertoa, mikä lisää alttiutta tulehduksille välikorvassa tai poskionteloissa ja pidentää hengitystieinfektioita.

Toimenpide

Leikkauksessa poistetaan lapsen nenänielun risakudosta. Leikkaus tehdään nukutuksessa ja kestää noin 30 minuuttia. Kitarisa poistetaan erityisinstrumentilla suun kautta nenänielusta. Vuodon tyrehdyttyä haavapinta jätetään paranemaan. Muutamassa päivässä uusi limakalvo kasvaa haavan päälle. Kitarisaleikkauksen yhteydessä asetetaan usein korviin ilmastointiputket.

Toipuminen

Leikkauksen jälkeen saattaa tulla vähän veristä eritettä suusta tai nenästä. Nukutusaineet ja vatsaan nielty veri voivat aiheuttaa pahoinvointia leikkauspäivänä. Erityisesti pienet lapset toipuvat nopeasti kitarisaleikkauksesta. Leikkauspäivänä saattaa olla kohtalaista kipua. Isoilla lapsilla se voi kestää pitempäänkin. Kipu voi säteillä korviin, lämpö voi nousta ohimenevästi.

Leikkauspäivänä on hyvä nauttia kylmiä juomia ja ruokia (esimerkiksi jäätelöä). Seuraavana päivänä lapsi saa syödä normaalia ruokaa.

Toimenpidepäivänä lapsi tarvitsee lepoa ja aikuisen valvontaa. Parin päivän päästä voi mennä kouluun tai päiväkotiin. Viikon ajan on vältettävä fyysistä rasitusta.

Kivunhoito

Ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet (esimerkiksi parasetamoli tai ibuprofeiini) riittävät yleensä.

Yhteydenotot

Jos nielusta tai nenästä alkaa vuotaa runsaasti kirkasta verta, lapsi oksentaa kirkasta verta tai kuume nousee yli 38 asteen, ottakaa yhteyttä sairaalaan:

  • Korvanenä-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikkaan
  • Päiväkirurgiaan
  • Päivystykseen
5.11.2020 päiväkirurgia 2