Korvien putkitus tehdään lapsilla yleensä toistuvien välikorvatulehdusten tai sekretoorisen otiitin (niin sanotun liimakorvan) takia. Sekretoorinen otiitti on tila, jossa sitkeää, liimamaista eritettä muodostuu välikorvaan, useimmiten jatkuvien korvatulehdusten jälkeen. Jos erite ei pääse ulos välikorvasta, se sitkistyy ja haittaa kuulemista. Putkien tehtävä on ilmastoida välikorvaa, mikä edesauttaa limakalvojen paranemista.

Toimenpide

Toimenpiteessä tärykalvoon tehdään pieni reikä, mahdollinen erite imetään ja pieni ilmastointiputki laitetaan paikalleen. Ilmastointiputki on joko silikonia tai metallia. Lapsilla toimenpide tehdään yleensä nukutuksessa, usein kitarisaleikkauksen yhteydessä.

Toipuminen

Toipuminen tapahtuu yleensä nopeasti, jos muita leikkauksia ei ole tehty samanaikaisesti. Kipu on yleensä lievää. Jos korvat ovat olleet tulehtuneet toimenpidettä tehtäessä, voi eritettä valua korvista muutaman päivän ajan.

Putkituksen jälkeen tulee olla vähän varovainen. Sukeltaminen ilman korvatulppia ei ole sallittu. Korvia yleensäkin tulee suojata vedeltä, jos korvatulehdukset ovat toistuvia (vuotoa korvasta).

Ilmastointiputket irtoavat yleensä 6-12 kuukaudessa ja tärykalvo umpeutuu itsestään.

Toimenpidepäivänä lapsi tarvitsee lepoa ja aikuisen valvontaa.

Kivunhoito

Tarvittaessa voidaan lapselle antaa ilman reseptiä saatavia kipulääkkeitä.

Jälkitarkastus

Lapsi käy jälkitarkastuksissa säännöllisesti kunnes putki on irronnut. Yleensä jälkitarkastukset ovat terveyskeskuksessa niin, että ensimmäinen kontrolli on noin kuukauden kuluttua ja sen jälkeen 3-6 kuukauden välein.

Yhteydenotot

Ota yhteyttä, jos korvasta valuu eritettä pitkän aikaa toimenpiteen jälkeen, jos erite on pahanhajuista tai jos korva on kipeä.

  • Korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikka
  • Päiväkirurgia
  • Päivystys
5.11.2020 päiväkirurgia 2