Nenän sivuonteloleikkaus tehdään yleensä pitkittyneiden tulehdusten takia. Sivuontelotulehduksen oireita ovat esim. nenän tukkoisuus, liman erittyminen, päänsärky ja hajuaistin heikkeneminen. Nenän polyypit eli hyvänlaatuiset limakalvopoimut voivat tukkia nenän sekä johtaa toistuviin tulehduksiin. Nekin voivat olla syynä leikkaukseen.

Toimenpide

Toimenpide tehdään yleensä paikallispuudutuksessa. Näkökontrollissa tähystintä käyttäen laajennetaan nenän ahtaita kanavia, jotta sivuonteloiden ilmastointi paranisi. Usein täytyy poistaa osa luista rakennetta ja sairasta limakalvoa hyvän tuloksen saamiseksi.

Toipuminen

Leikkauksen loppuvaiheessa nenään laitetaan ns. nenätampoonit verenvuodon estämiseksi. Ne poistetaan yleensä seuraavana päivänä korvapoliklinikalla. Joskus ne jätetään viikoksi ja poistetaan vasta ensimmäisen jälkitarkastuksen yhteydessä, jolloin nenä puhdistetaan ja sivuontelot huuhdellaan.

Nenä voi tuntua tukkoiselta ensimmäisen viikon ajan limakalvoturvotuksen ja karstoittumisen takia. Leikkauksen jälkeen on tärkeää kostuttaa nenää huolellisesti suolaliuoksella ensimmäisen viikon ajan. Niistämistä tulee välttää. Ensimmäisen viikon ajan tulee välttää saunomista ja fyysistä rasitusta.

Kivunhoito

Nenän alue voi tuntua aralta, mutta voimakasta kipua esiintyy harvoin. Yleensä riittävät ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet.

Jälkitarkastus on viikon kuluttua korvapoliklinikalla. Lopputarkastus on yleensä 2-4 viikon kuluttua leikkauksesta.

Yhteydenotot

Ota yhteyttä sairaalaan, jos myöhemmin ilmaantuu verenvuotoa, kuumetta on yli 38 astetta tai tulee muita tulehduksen merkkejä:

  • Korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikka
  • Päiväkirurgia
  • Päivystys
5.11.2020 päiväkirurgia 2