Korjausleikkaus tehdään, jos nenän väliseinä (septum) on vino ja se aiheuttaa oireita kuten nenän tukkoisuutta ja kuorsausta.

Toimenpide

Toimenpide tehdään yleensä paikallispuudutuksessa nenäsierainten kautta. Limakalvo irrotetaan molemmin puolin nenän rustoisesta ja luisesta väliseinästä ja vinot osat poistetaan. Tämän jälkeen rakennetaan uusi väliseinä omasta rustosta, joka peitetään limakalvolla sekä tuetaan silikonilevyillä.Toimenpide on suhteellisen riskitön ja komplikaatiot ovat harvinaisia.

Toipuminen

Toimenpiteen loppuvaiheessa laitetaan ns. nenätamponit tukemaan nenän väliseinää ja estämään vuotoa. Ne tukkivat nenän ja voivat aiheuttaa painon tunnetta nenässä, päänsärkyä sekä limaneritystä. Tamponit poistetaan seuraavana päivänä, mikä helpottaa oloa.

Nenä on edelleen jonkin verran tukkoinen limakalvoturvotuksen, silikonilevyjen ja runsaan limanerityksen takia. Oireet häviävät vähitellen haavojen parantuessa. Silikonilevyt poistetaan yleensä viikon kuluttua.

Kostutus helpottaa ja edistää limakalvojen paranemista ja öljyä ja/tai keittosuolaa sisältävän kostuttavan nenäsuihkeen (esim. Nozoil ja Humidose, joita saa ilman reseptiä) käyttöä suositellaan tamponien poiston jälkeen.

Niistämistä on vältettävä silikonilevyjen poistoon asti, samoin saunomista ja fyysistä rasitusta.

Kivunhoito

Pientä kipua voi tuntua paikallisesti 1-2 ensimmäisen viikon ajan. Yleensä riittää ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet.

Yhteydenotot

Ota yhteyttä sairaalaan, jos nenää särkee voimakkaasti ja kauan, jos nenän erite on hyvin runsasta tai haisee pahalle tai jos kuume nousee yli 38 astetta.

  • Korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikka
  • Päiväkirurgia
  • Päivystys
5.11.2020 päiväkirurgia 2