Syitä nielurisaleikkaukseen ovat toistuvat nielutulehdukset (”angiinat”) tai nielurisojen liikakasvun aiheuttama häiritsevä kuorsaus.

Toimenpide

Leikkaus tehdään yleensä nukutuksessa ja se kestää noin 30 minuuttia. Leikkauksessa poistetaan nielurisat ja haavapinnat jäävät avoimeksi parantumaan itsekseen.

Toipuminen

Leikkauksen jälkeen kurkussa on voimakasta kipua 7-10 päivää, kipu voi säteillä korviin ja ensimmäisten päivien aikana voi olla lämpöilyä. On hyvä syödä viileää, pehmeää ruokaa ensimmäisten päivien aikana. Leikkauksen jälkeen risakuoppiin muodostuu vaalea peite, joka irtoaa noin viikon kuluttua leikkauksesta. Peitteen irtoaminen voi aiheuttaa ohimenevää, lievää verenvuotoa, mutta vuoto voi olla myös runsasta ja vaatia hoitoa. Vuotoa voi vähentää laittamalla kaulalle jääpussin tai imeskelemällä jääpaloja. Hengitys saattaa haista noin kahden viikon ajan.

Saunomista ja fyysistä rasitusta tulee välttää kahden viikon ajan mahdollisen vuotoriskin takia. Alkoholi ja tupakka hidastavat paranemista. Toimenpidepäivänä on hyvä levätä ja leikattu lapsi tarvitsee aikuisen valvontaa viikon ajan.

Kivunhoito

Särkylääkkeitä tulee ottaa säännöllisesti 7-10 päivää sairaalan ohjeiden mukaisesti lievittämään kipua ja helpottamaan syömistä. On tärkeää juoda runsaasti. Enemmän tietoa kipulääkityksestä on sivulla kivunhoito.

Yhteydenotot

Mikäli ilmenee jatkuvaa tai runsasta verenvuotoa tai muuta ongelmaa paranemisessa ota yhteys sairaalaan:

  • Korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikka
  • Päiväkirurgia
  • Päivystys
5.11.2020 päiväkirurgia 2