Ympärileikkaus (Circumcisio) tehdään, jos esinahka on liian ahdas ja se aiheuttaa tulehduksia sekä virtsaamisvaikeuksia. Mahdollisuuksien mukaan esinahka pyritään kuitenkin säästämään tekemällä laajentava toimenpide. Esinahkaa säästäviä toimenpiteitä ovat kiinnikkeiden irrottelu ja dorsaalinen incisio.

Toimenpide

Toimenpide tehdään nukutuksessa. Esinahan tilanteesta riippuen tehdään kiinnikkeiden irrottelu, jolloin varmistetaan, että esinahka on vapaasti vedettävissä taakse tai dorsaalinen incisio, jolloin esinahan yläpinnalle tehdään ahtautuneeseen kohtaan laajentava viilto ja laitetaan muutama sulava ommel. Ympärileikkauksessa koko arpisesti ahtautunut esinahka poistetaan.

Kivunhoito

Haavakipua esiintyy muutaman päivän ajan. Lapselle tulee antaa parina ensimmäisenä päivänä leikkauksesta säännöllisesti kipulääkettä.

Haavanhoito

Leikkauksessa käytetään sulavia ompeleita, joita ei tarvitse poistaa. Ne sulavat itsestään 1-2 viikossa. Leikkausalue tulee suihkuttaa kaksi kertaa päivässä sekä aina wc-käynnin yhteydessä lämpimällä vedellä. Lämpimällä vedellä suihkuttelu auttaa myös, jos lapsen mielestä virtsaaminen tuntuu kivuliaalta. Suihkun jälkeen voi levittää leikkausalueelle perusvoidetta tai valkovaseliinia estämään limakalvojen kuivumista.

Haava-aluetta ei tarvitse erityisesti suojata. Saunaan lapsi saa mennä viikon kuluttua leikkauksesta. Käyttäkää lapsella väljiä vaatteita ja vaihtakaa vaippaikäisen vaippa riittävän usein. Leikkauksen jälkeen leikkausalueella saattaa esiintyä turvotusta, mustelmaa ja kudosneste-eritystä useamman päivän ajan. Tämä kuuluu normaaliin haavan paranemiseen.

Toipuminen

Leikkauspäivänä lapsi tarvitsee lepoa ja aikuisen valvontaa. Lapsi saa liikkua kivun sallimissa rajoissa. Päivähoitoon tai kouluun voi mennä 3-4 vrk toimenpiteen jälkeen. Koululiikunnasta on syytä olla poissa 2 viikkoa.

Yhteydenotot

Mikäli paranemisessa esiintyy ongelmia, ottakaa yhteyttä:

  • Päiväkirurgiaan
  • Päivystykseen
  • Terveyskeskukseen tai neuvolaan
5.11.2020 päiväkirurgia 2