Lasten nivustyrä on vähäinen sikiöasteinen kehityshäiriö, joka ei välttämättä tule esille moneen vuoteen. Tyrä on vatsakalvosta muodostunut ohutseinäinen pussimainen uloke, joka tulee nivuskanavasta läpi ihon alle.

Toimenpide

Nukutuksessa tehtävässä leikkauksessa venyttyneen vatsakalvon muodostama tyräpussi sidotaan tyvestään ja poistetaan.

Kivunhoito

Leikkauksen loppuvaiheessa haavan seutu puudutetaan pitkävaikutteisella puudutusaineella, jotta leikkauksen jälkeinen kipu olisi mahdollisimman vähäistä. Haavakipua esiintyy muutaman päivän ajan. Lapselle tulee antaa parina ensimmäisenä päivänä leikkauksesta säännöllisesti kipulääkettä.

Haavanhoito

Leikkauksen jälkeen haavalla ja kivespussissa saattaa esiintyä turvotusta ja mustelmaa. Turvotus häviää parissa viikossa. Haavalla on sulavat ompeleet, joita ei tarvitse poistaa. Suihkuun lapsi saa mennä vuorokauden kuluttua ja saunaan viikon kuluttua leikkauksesta.

Toipuminen

Haavaan laitettu puuduteaine voi aiheuttaa leikatun puolen jalkaan tilapäistä voimattomuutta. Toimenpidepäivänä lapsi tarvitsee lepoa ja aikuisen valvontaa. Lapsi saa liikkua kivun sallimissa rajoissa. Kouluun/päiväkotiin voi mennä jo parin päivän kuluttua toimenpiteestä. Isompien lasten on syytä olla poissa koululiikunnasta kahden viikon ajan.

Yhteydenotot

Mikäli paranemisessa esiintyy ongelmia, ottakaa yhteyttä:

  • Päiväkirurgiaan
  • Päivystykseen
  • Terveyskeskukseen tai neuvolaan
5.11.2020 päiväkirurgia 2