(Rectocele= peräsuolen laskeuma, Cystocele=virtsarakon laskeuma)

Syynä laskeumaleikkaukselle on haittaava laskeuma (pullistuma) emättimessä. Syynä voi olla myös vaikeus virtsaamisen ja/tai ulostamisen yhteydessä.

Toimenpide

Toimenpide tehdään yleensä selkäydinpuudutuksessa. Emättimen limakalvo avataan alakautta ja virtsarakko ja/tai peräsuoli tuetaan paikoilleen ompeleita käyttäen. Uusiutuneissa laskeumissa voidaan harkita vierasmateriaalin, verkon, käyttämistä.

Toipuminen

Leikkauksen jälkeen osastolla toipumiseen menee muutama tunti. Kotiin pääsee, kun virtsaus onnistuu. Sairausloman aikana tulee välttää ponnistelua, nostelua, kumartelua, mattojen ravistelua, kurkottelua ja pyöräilyä sekä pitkään istumista. On myös vältettävä ponnistelua ulostaessa, tilapäisesti voi käyttää reseptittä saatavia ulostuslääkkeitä. Ummetuksen esto on tärkeää jatkossa muutenkin.

Haavanhoito

Haavassa on itsestään sulavat ompeleet, joita ei tarvitse poistaa. Alapesut tulee suorittaa vähintään aamuin illoin leikkauksen jälkeisestä päivästä lähtien. Saunaan voi mennä viikon kuluttua toimenpiteestä. Vähentääksesi tulehdusriskiä tulisi kahden viikon ajan välttää yhdyntää, uintia, ammekylpyä ja tamponien käyttöä. Verensekaista vuotoa voi esiintyä muutaman viikon ajan, jonka jälkeen haavat vähitellen parantuvat.

Kivunhoito

Yleensä kotona kivunhoidoksi riittävät ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet.

Ota yhteyttä

Jos esiintyy tulehdusoireita (kuumetta, kovia kipuja, runsasta tai pahanhajuista vuotoa) tai muuta erityistä, tulee ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon.

  • Naistentautien poliklinikka
  • Päiväkirurgia
  • Päivystys
5.11.2020 päiväkirurgia 2